Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Tsunami Letusan Anak Krakatau Di Selat Sunda Korbankan Lebih 222 Nyawa

Tsunami Letusan Anak Krakatau Di Selat Sunda Korbankan Lebih 222 Nyawa - Menurut Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofisika (BMKG) Indonesia, Anak Krakatau menunjukkan kegiatan semakin meningkat sejak beberapa hari lalu seperti meletuskan asap dan debu beribu-ribu meter tinggi. Anak Krakatau meletus sekali lagi sejurus selepas pukul 9.00 malam semalam (22 Dis), menurut BMKG.

Sebelumnya, letusan pada kira-kira 4.00 petang semalam (22 Dis) berlaku selama 13 minit, memuntahkan asap dan debu ratusan meter tinggi.


Tsunami Letusan Anak Krakatau Di Selat Sunda Korbankan Lebih 222 Nyawa

Tsunami Letusan Anak Krakatau Di Selat Sunda Korbankan Lebih 222 Nyawa

Anak Krakatau adalah salah satu daripada 127 gunung berapi aktif di kepulauan itu. Beratus-ratus bangunan musnah akibat ombak tsunami yang melanda kawasan pantai di selatan Sumatera dan bahagian hujung barat Jawa pada sekitar 9.30 malam waktu tempatan (1430 GMT) menyusuli letusan Anak Krakatau.

Tsunami Letusan Anak Krakatau Di Selat Sunda Korbankan Lebih 222 Nyawa


Agensi bencana Indonesia menyatakan bahawa 222 orang maut manakala ratusan lagi cedera selepas ombak tsunami membadai kawasan pantai di sekitar Selat Sunda, yang terletak antara pulau-pulau Sumatera dengan Jawa pada Sabtu malam (22 Dis 2018)."222 orang terkorban, 843 cedera dan lagi 28 masih hilang," kata jurucakap agaensi bencana nasional Indonesia, Sutopo Purwo Nugroho petang tadi (23 Dis).

Pada awal hari ini (23 Dis), beliau berkata bahawa pasukan-pasukan mencari dan menyelamat sedang berusaha untuk mencari mangsa di bawah timbunan runtuhan. Sebelum ini, seramai 168 orang disahkan terkorban manakala 745 lagi cedera dan 30 yang lain hilang di tiga wilayah.

"Kami sedang mengemas kini laporan-laporan tentang kesan tsunami yang melanda Selat Sunda, khususnya di Serang, Pandeglang dan Lampung Selatan," kata Encik Nugroho kepada Metro TV pada pagi Ahad (23 Dis). Encik Nugroho merujuk kepada ombak besar yang tercetus akibat letusan Anak Krakatau awal daripada itu.

Tsunami anak Krakatau turut membadai beberapa destinasi pelancongan yang popular termasuk resort pantai Tanjung Lesung di sebelah barat pulau Jawa.

Pihak berkuasa menyatakan tsunami itu mungkin tercetus akibat tanah runtuh di bawah laut menyusuli letusan Anak Krakatau yang membentuk sebuah pulau kecil di Selat Sunda antara Jawa dengan Sumatera.

Ombak tsunami itu menenggelamkan kawasan pantai di sekitar Selat Sunda. Pegawai mengatakan lebih daripada 160 orang terbunuh di Pandeglang - sebuah daerah pelancongan popular di Jawa yang terkenal dengan pantai dan taman negara.

Sementara itu, 48 dilaporkan mati di Lampung Selatan di Sumatera, dan kematian juga dilaporkan di Kabupaten Serang dan Tanggamus di Sumatra. Para pegawai bimbang jumlah korban maut bakal meningkat lagi.

Tsunami Anak Krakatau, Apakah Puncanya?


By Jonathan Amos, BBC science correspondent

Adalah diketahui bahawa gunung berapi mempunyai keupayaan untuk menjana gelombang besar. Mekanisme seperti yang pernah terjadi adalah perpindahan sejumlah besar air.

Kecuali, tidak seperti tsunami yang didorong oleh gempa bumi yang klasik di mana lapisan laut akan ditiup ke atas atau ke bawah, nampaknya peristiwa letusan yang bergerak dalam beberapa jenis slaid.


Anak Krakatau (Anak Krakatau) adalah sebuah pulau baru yang muncul pada tahun 1927 dari gunung berapi Krakatau.

Pada bulan Ogos 1883, Krakatoa menjalani salah satu letusan gunung berapi paling ganas dalam sejarah yang dicatat:

○ Tsunami besar-besaran dengan gelombang sehingga 41m menewaskan lebih daripada 30,000 orang

○ Lebih banyak lagi dibunuh oleh abu panas

○ Letusan itu bersamaan dengan 200 megatons TNT - kira-kira 13,000 kali hasil nuklear bom yang jatuh ke Hiroshima pada tahun 1945

○ Letusan telah didengar ribuan kilometer jauhnya

○ Suhu dunia menurun sebanyak lebih dari 1C pada tahun berikutnya

○ Pulau volkanik hampir hilang


Sumber:

1. BBC News
2. Berita Harian
3. Sinar Harian
4. Utusan Online

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close