Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

22 Cara Mendidik Anak Dengan Ilmu Dan Sahsiah

22 Cara Mendidik Anak Dengan Ilmu Dan Sahsiah. Mendidik anak bukanlah satu usaha yang mudah. Kalau tak kuat semangat kita boleh jadi meroyan mengenangkan kenakalan mereka. Tetapi, dengan adanya ilmu dan info mendidik anak-anak, kita pasti berjaya menjadikan mereka golongan muslim yang cemerlang dari segi sahsiah, rohani, fizikal, mental dan keseluruhannya. Dengan izin Allah semua pasti berakhir dengan kejayaan dan kebaikan.

Mari bersama-sama kita amalkan cara mendidik anak seperti yang dikongsikan di bawah, sebagai panduan dalam mendidik anak-anak ahli syurga kita, yang mampu menyejukkan mata dan menenangkan hati.

Memang betul, anak seperti kain putih sewaktu mereka dilahirkan. Kita yang mencorakkan mereka akan jadi apa bila telah dewasa nanti. Waktu anak masih kecil adalah waktu paling kritikal bagi ibubapa, sebab itu kita kena ada ilmu dalam mendidik mereka.

22 Cara Mendidik Anak Dengan Ilmu Dan Sahsiah

22 Cara Mendidik Anak Dengan Ilmu Dan Sahsiah


DIDIKAN PADA ANAK YANG KITA TIDAK BUAT. So, kena buat mulai sekarang. Usah bertangguh. Anak adalah permata yang perlu sentiasa di jaga dan digilap. Letakkan ia di tempat yang betul.

Insyaa Allah, nilai anak-anak kita nanti akan bersinar dan berharga di mana saja samada dunia ataupun akhirat.

1) Jangan pukul anak dari lutut keatas 

2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control 

3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak ...Sabda Rasulullah s.a.w. “Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)” 

4) Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan). 

5) Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk) 

6) Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran) 

7) Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya). 

8) Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkaratermasuklah berbuat silap.


9) Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali). 

10) Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban. 

11) Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap) 

12) Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya. 

13) Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya. 

14) Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain). 

15) Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali. 

16) Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri. 

17) Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.  
18) Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian. 

19) Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam, 

20) Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa. 

21) Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga. 

22) Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri. 

“Anak- Anak ibarat kain putih. Ibu bapa lah yang mencorakkannya menjadi yahudi, nasrani atau majusi” 

Sumber : Dr. Amirul Amin

Setiap orang ada cara dalam mendidik anak-anak, ada yang agak tegas dan garang dan ada pula yang berdiplomasi. Namun begitu, ibubapa zaman sekarang kena tahu serba sedikit ilmu psikologi untuk mendidik anak dengan lebih berkesan.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close