Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Apa Perlu Buat Kepada Blog Yang Baru Tukar Nama Domain?

Apa perlu buat kepada blog yang tukar nama domain? Adakah kita akan kena mula daripada zero? Apakah entri lama dalam blog akan hilang? Inilah persoalan yang cuba dihuraikan agar kita semua dapat tahu dengan jelas tentang blog yang gunakan domain baru atas sebab-sebab tertentu.

Info yang akan saya kongsikan adalah untuk pengguna platform blogger yang kebanyakan medium ini tidak menyediakan template yang mesra SEO. Maksudnya tiada pemasangan tools SEO di dalamnya berbanding pengguna platform wordpress. Namun, perlahan-lahan anda boleh jadikan blog anda sebuah blog yang mesra SEO melalui penerapan ciri-ciri SEO secara manual dan berperingkat-peringkat. Terutamanya dalam menerbitkan entri anda dengan mengandungi peraturan SEO.

Apa Perlu Buat Kepada Blog Yang Baru Tukar Nama Domain?


Apa perlu buat kepada blog yang tukar nama domain?


Ini ramai yang pening kepala. Blog yang tukar nama domain baru daripada domain lama. Apa yang perlu dilakukan? Macam mana nak maintain entry yang popular agar tetapi kekal pada enjin carian Google?

1. Daftar domain baru pada Google webmaster tools.

2. Masukkan sitemap anda pada Google Console search

3. Ping entri pada media sosial utama seperti Google plus, facebook dan twitter

4. Republish entri yang popular kepada tarikh terkini agar Google search dapat mengenal domain baru anda. Macam refresh balik entri popular anda. Lakukan lebih kerap

5. Lebih kerap tinggalkan komen pada entry orang lain terutama di blog yang tinggi integritinya..

Itu antara perkara yang boleh dilakukan jika anda baru bertukar domain blog. Iaitu bagi yang nama domain baru dah tak sama dengan doamin lama. Umpama brand anda kena rebranding semula.

Untuk menaikkan semula rank blog agak sukar dan lambat. Trafik akan menurun drastik, bukan meningkat ya.

Jadi, kena ambil tindakan drastik dan berhati-hati agar blog anda tidak kehilangan pembaca setia dan yang baru nak kenal dengan nama brand anda.

Semoga bermanfaat.

Read More ....


Post a Comment

1 Comments

  1. Haven’t seen many listicals but INK my newest fav app. I have no clue about optimization and this program is the first free, AI-enabled tool that I’ve worked with that helps me out with this paramount part of my writing process. This is for sure what I expect in 2019.http://bit.ly/2IiHXlQ

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close