Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Cara Membunuh Cicak Yang Disunatkan

Cara membunuh cicak yang disunatkan. Dari zaman kita kanak-kanak lagi dah biasa dengar orang bunuh cicak pada malam jumaat atau hari jumaat. Kita yang tak tahu pun ikut orang buat perkara yang sama. Asal nampak cicak je, terus cari getah dan lastik. Maka, jatuhlah cicak atas lantai dan kemudian main takut-takutkan kawan yang penggeli dengan cicak. Haha.. memori kenakalan yang tak boleh dilupakan.

Dari bonda dan ayah saya bercerita, bunuh cicak itu sunat hukumnya. Sebab, cicaklah yang jadi musuh pada masa zaman Nabi dan para sahabat terdahulu. Ada kisahnya, kan? Ingat tak?


Menurut Imam Nawawi; cicak adalah tergolong dalam haiwan Fawahish al-khams (lima haiwan perosak) yang mendatangkan kemudaratan seperti kala jengking dan tikus.

Cara Membunuh Cicak Yang Disunatkan


Daripada Ummu Syarik Ranhu, "Sesungguhnya Rasulullah memerintahkan supaya membunuh cicak. Dan baginda bersabda, "Dan sesunggugnya cicak itu meniup (menyemarakkan) api yang membakar Nabi Ibrahim AS.

Cara Membunuh Cicak Yang Disunatkan

Membunuh cicak sunat hukumnya. Dan, ada cara nak bunuh cicak yang kita boleh lakukan agar kita tak menyeksa binatang tersebut.

Menurut Mufti Wilayah Persekutuan, 

"Membunuh cicak merupakan satu perkara yang disunatkan. Cara membunuhnya lebih utama dengan sekali pukulan sahaja supaya mengurangkan keseksaannya." **Sumber

Dah tahu kan cara nak bunuh cicak? Maka, bunuh cicak adalah dibenarkan. Daripada Abu Hurairah RA sabda Nabi SAW;

"Barangsiapa yang membunuh cicak dengan satu pukulan, diganjarkan kepadanya seratus kebaikan, dan sekiranya pada pukulan kedua, ganjarannya kurang daripada yang pertama,. Dan sekiranya pada pukulan ketiga, ganjarannya kurang daru yang kedua."

Semoga perkongsian ini dapat memberikan kita ilmu baru tentang membunuh cicak yang selama ini kita macam tak percaya betapa seriusnya kita kena bunuh cicak, hinggakan termaktub hukumnya adaah sunat.

Semoga bermanfaat.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close