Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Pesanan Tentang Kematian Dan 7 Sunnah

Pesanan Tentang Kematian, Keimanan Dan Bekalan Ke Alam Akhirat. Hayatilah pesanan indah tentang kematian, hidup sesudahnya dan tentang memupuk iman dalam diri setiap kita yang bergelar muslim. Pesanan indah ini saya titipkan dari Allahyarham Ustaz Arifin Ilham, yang telah kembali ke rahmatullah beberapa hari yang lepas.

Pesanan INDAH dari Ust. Arifin Ilham:

Walau mungkin titipan pesanan ini dah banyak kali orang lain ingatkan, di blog kecil ini sekalu lagi saya pula kongsikan. Agar bertambahlah ilmu dan manfaat kepada diri sendiri dan yang lain juga.

Cerdasnya orang yang beriman adalah, dia yg mampu mengolah hidupnya yang sesaat & yang sekejap untuk hidup yang panjang.. Hidup bukan untuk hidup, tetapi hidup untuk Yang Maha Hidup. Hidup bukan untuk mati, tapi mati itulah untuk hidup. Kita jangan takut mati, jangan mencari mati, jangan lupakan mati, tapi rindukan mati. Karena, mati adalah pintu berjumpa dengan Allah SWT. Mati bukanlah akhir cerita dalam hidup, tapi mati adalah awal cerita sebenarnya, maka sambutlah kematian dengan penuh Ketakwaan. 

Pesanan Tentang Kematian Dan 7 Sunnah 


Hendaknya kita selalu menjaga Tujuh Sunnah Nabi setiap Hari. Ketujuh Sunnah Nabi SAW itu adalah : 

Nasihat Tentang Kematian Dan 7 Sunnah
Terlalu cinta akan dunia.. 

● Pertama, Tahajjud kerana kemuliaan seorang Mukmin terletak pada Tahajjudnya.

● Kedua, Membaca Al-Qur’an sebelum terbit Matahari. Alangkah baiknya sebelum mata melihat Dunia, sebaiknya mata membaca Al-Qur’an terlebih dahulu dengan penuh Pemahaman.

● Ketiga, Jangan tinggalkan Masjid terutama di waktu Subuh. Sebelum melangkah ke mana pun langkahkan kaki ke Masjid, kerana Masjid merupakan pusat Keberkahan, bukan kerana panggilan Muadzin tetapi panggilan Allah SWT, yang memanggil orang Beriman untuk memakmurkan Masjid Allah.

● Keempat, Jaga Solat Dhuha karena kunci Rezeki terletak pada Solat Dhuha

● Kelima, Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat Allah selalu mendoakan kepada Orang yang bersedekah setiap hari. 

● Keenam Jaga wudhu terus menerus, karena Allah menyayangi Hamba-hambaNya yang berwudhu. Khalifah Ali bin Abi Thalib berkata, “Orang yang selalu berwudhu senantiasa Ia akan merasa selalu Sollat walau ia sedang tidak Solat, dan dijaga oleh Malaikat dengan dua Do'a, "ampuni dosa dan sayangi Dia Ya Allah”. 

● Ketujuh, Amalkan Istighfar setiap saat. Dengan Istighfar masalah yg terjadi kerana Dosa kita akan dijauhkan oleh Allah.

Tiga Do'a yang janganlah Kita lupakan dalam Sujud, yaitu :

1. Mintalah diwafatkan dalam keadaan Husnul Khatimah : Allahumma inni as'aluka husnal khotimah Artinya : " Ya Allah aku meminta kepada-MU Husnul Khatimah ".

2. Mintalah agar kita diberikan kesempatan Taubat sebelum Wafat : Allahummarzuqni taubatan nasuha qoblal maut Artinya: Ya Allah berilah aku rezeki Taubat Nasuha (atau sebenar-benarnya Taubat) sebelum Wafat ".

3. Mintalah agar Hati kita ditetapkan di atas Agamanya : Allahumma yaa muqollibal quluub tsabbit qolbi 'ala diinika Artinya: " Ya Allah wahai sang pembolak balik hati, tetapkanlah Hatiku pada Agama-MU ".

Kemudian saya sampaikan, jika kau sebarkan perkataan ini, & kau berniat baik maka Kami Do'akan menjadikan Kemudahan urusan - urusanmu di Dunia & Akhirat.

Lakukanlah Kebaikan walau sekecil apapun itu, kerana tidaklah Kau ketahui, Amal Kebaikan yang mana yang dapat menghantarkanmu ke Syurga. 

"Subhanallah, Walhamdulillah WalailaHa ilallah Allahu-Akbar wa la haula wala quwata illa billahil aliyil adzim” Sebarkanlah... Insha Allah kita akan membuat beribu-ribu manusia berzikir kepada Allah SWT..

Aamiin YRA

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close