Lifestyle, Resepi, Keluarga Dan Informasi Terbaik

Warga Asing Boleh Beli Hartanah RM600,000 Mengikut Bajet 2020

Warga Asing Boleh Beli Hartanah RM600,000 Mengikut Bajet 2020. Bajet 2020 yang dibentangkan pada 11 Oktober 2019 yang lepas memang ada yang pro dan kontra. Biasalah.. Ada yang setuju dan ada yang kurang bersetuju. Anda bagaimana? Apa yang anda suka dan apa yang anda bantah?? Saya tak berapa nak fanatik sangat, ada yang baik kita ambil. Kalau kerajaan tak bagi, kita usaha sendiri dengan tulang 4 kerat ni. Betul tak? Satu perkembangan baik dalam sektor hartanah. Almaklum saya bekerja dalam bidang ini. Iaitu, warga asing dah boleh beli hartanah kat Malaysia pada harga RM600,000 dan ke atas. Macam tahun sebelumnya kan 1 juta ke atas.

Namun begitu, belanjawan hartanah ini ada pro dan kontranya. Anda boleh semak dalam pelbagai blog dan saluran berita rasmi.

Warga Asing Boleh Beli Rumah RM600,000 Mengikut Bajet 2020
Gambar hiasan


Warga Asing Boleh Beli Hartanah RM600,000 Mengikut Belanjawan 2020


Kalau nak diikutkan khabar bajet 2020 tu ramai pemaju yang suka terutama yang jual hartanah high end seperti banglo, semi D, kondominium dan banyak lagi. Sekarang kan market a bit slow, so berita bajet 2020 ni agak menenangkan sikit. Tapi mestilah ada syarat dan peraturannya.

Jom baca keratan berita yang saya share dari Astro Awani.

KUALA LUMPUR: : Kerajaan akan menurunkan nilai ambang bagi kondominium dan pangsapuri di kawasan bandar daripada RM1 juta kepada RM600,000 untuk pemilikan asing.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, langkah itu dilaksanakan bagi mengurangkan lambakan kondominium dan pangsapuri yang tidak terjual.

“Lambakan itu dianggarkan berjumlah RM8.3 bilion pada suku kedua tahun 2019,” katanya sewaktu membentangkan Belanjawan 2020 di Dewan Rakyat pada Jumaat.

Selain itu, Guan Eng berkata, kerajaan dengan kerjasama sektor swasta telah melancarkan Kempen Pemilikan Rumah di mana pemaju menawarkan sekurang-kurangnya diskaun 10 peratus untuk hartanah yang layak dan akan dipadankan dengan pengecualian duti setem.

“Setakat ini, sebanyak kira-kira 21,000 unit rumah bernilai RM13.44 bilion telah berjaya dijual di bawah kempen ini yang melebihi sasaran jualan awal sebanyak RM3 bilion.

“Oleh itu, kerajaan juga telah melanjutkan tarikh akhir kempen ini selama enam bulan lagi daripada 30 Jun kepada 31 Disember 2019,” katanya lagi.

Sumber : Astro Awani

Perlaksanaannya akan saya update nanti setelah mendapat kemaskini daripada pihak peguam dan jabatan yang berkenaan.

Post a Comment

0 Comments

close