Header Ads

Lunch Ikan Puput Goreng Kunyit Dengan Sayur Peria


Teruskan baca info dan tips terbaik ini.. Lunch Ikan Puput Goreng Kunyit Dengan Sayur Peria
Lunch Ikan Puput Goreng Kunyit Dengan Sayur Peria. Bagaimana hari anda hari ni? Kita sama-sama #stayathome ya kekawan kerana virus COVID-19 masih berleluasa di luar sana. Kekalkan jarak sosial (1 meter) antara satu sama lain, supaya kita dapat menghindari jangkitan kuman/ virus itu antara satu sama lain. Tak lama pun.. kerajaan kata 14 hari. Kita kena baik-baik, ikut saranan kerajaan. Okay ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œ

Oleh kerana misi nak perhabis barang dapur masih lagi berjalan, hari ni kami lunch ikan puput goreng kunyit dengan telur dadar. Sayur pula kita kasi potong itu buah peria. Entah dah berapa lama depa terperuk dalam peti ais. Baru sekarang nampak bayangnya.. hehe

Lunch Ikan Puput Goreng Kunyit Dengan Sayur Peria


Sayur peria ni pahit sikit la, tapi saya okay je. Makan dengan nasi dan ikan puput goreng garing. Hmm.. memang sedap.

Lunch Ikan Puput Goreng Kunyit Dengan Sayur Peria


Ni lah rupa ikan puput. Goreng garing dengan salutan kunyit dan garam. Banyak tulang tau ikan ni. Nak makan kena ada kesabaran. Tapi isi dia putih, sedap dan lemak. Kalau mak saya suka masak pindang je.. memang segar.

Lunch Ikan Puput Goreng Kunyit Dengan Sayur Peria

So, dah kenal kan ikan puput atau ikan beliak mata orang panggil dia, rujuk gambar atas.

Saya tambah lauk emergency iaitu telur dadar sebab ikan goreng tu banyak tulang. Jika hero kecil tak nak makan, maka saya suruh makan lauk telur je. Mudah kan? Saya dah pesan, dalam 14 hari PKP tak boleh membazir. Tak boleh demand macam-macam. Dan nampaknya dia amat memahami. Redha je apa yang dimasak oleh si ibu ni..


Jadi, jangan panik beli macam-macam dalam keadaan sekarang. Kalau anda nak tahu, saya hanya beli beras 5 kg je dalam persediaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) hari itu. Alhamdulillah.. sampai sekarang ada je benda boleh dimasak jika lapar. Telur, sardin, mi maggi, minyak masak.. semua guna stok lama. Hehe..

So, jaga diri memasing, usaha, doa dan last sekali tawakkal kepada Allah.

No comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.