Header Ads

Jom Cuba Cabaran Kurus 21 Hari!


Teruskan baca info dan tips terbaik ini.. Jom Cuba Cabaran Kurus 21 Hari!
Jom Cuba Cabaran Kurus 21 Hari! Mari kita mulakan sekarang. Cuba kurus 21 hari. Oleh kerana sekarang sedang PKP Covid-19, tak boleh keluar rumah. Cara mudah nak kurus 21 hari adalah dengan control makan!! Bukan tak makan langsung dear.. kita control apa yang kita makan dan ambil. Amacam? Ada berani??


Tapi dari pengamatan saya, dalam tempoh 14 hari PKP, ramai pula yang rajin masak dan up menu baru dan viral setiap hari. Takut pula tercabar naik 21 kilo dalam masa 21 hari. Takuuuut!!!

Yang paling tak tahan adalah minuman ala Korean style "Dalgona Cafe". Aduhaiii.. nengoknya memanglah terliur dan rasa nak buat. Tapi kemudian terfikir dalam rumah ni ada ramai hantu manis.. jadi tak berani pulak saya nak cuba..

Jom Cuba Cabaran Kurus 21 Hari!


Baiklah. Jomlah kita mencabar diri dan semangat untuk cuba kurus dalam masa 21 hari. Kut sempat kurus sebelum raya.. hehe
Jom Cuba Cabaran Kurus 21 Hari!

Ini adalah cara nak buat cabaran kurus 21 hari. Iaitu.. kawal makanan yang kita makan. Senang aje kut..

1. TIADA air manis
2. TIADA nugget/ makanan ringan lain
3. TIADA aiskrim
4. TIADA kuih muih
5. TIADA coklat
6. TIADA makanan bergoreng
7. TIADA biskut

Inilah dia makanan yang kena "haramkan" dalam senarai menu harian anda. Mahu cuba??

Bagi saya sendiri, nombor 2, 3, 5, itu senang je nak elakkan. Tapi yang lain tu memang dah kemestian hari-hari. Macam mana tu?

Sebenarnya nak kurus atau gemuk, nak sihat semua itu terletak pada kemahuan diri sendiri. Kena kekuatan semangat juang melawan nafsu makan benda-benda yang kita dah biasa makan.

Macam orang Johor, pagi-pagi mesti nak cari kuih muih sikit untuk breakfast. Kat tepi jalan sepanjang nak pergi kerja, banyak pulak tu gerai-gerai jual kuih muih sedap-sedap giler. Macam mana tu?? Memang dugaan betul.

Tak apalah.. kita cuba sikit-sikit dulu. Ini pun bagus untuk kesihatan kita kan?

Makanlah dalam jumlah yang sederhana dan ambil makanan yang berkhasiat dan seimbang. Dengan semangat dan sokongan orang sekeliling kita, ini semua pasti dapat dicapai.

Jomlah kita mulakan cabaran diet 21 hari ya kekawan.

No comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.