Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Notis Penangguhan Bayaran Balik PTPTN Sehingga 30 September 2020 Kesan Wabak COVID-19

Notis Penangguhan Bayaran Balik PTPTN Sehingga 30 September 2020. Oleh kerana kesan musibah wabak Covid-19 yang sedang melanda negara kita Malaysia, pihak PTPTN telah menyahut saranan perdana menteri TSMY untuk menangguhkan bayaran balik pinjaman PTPTN para peminjamnya. Ia berkuatkuasa serta merta.

Namun, jika anda masih nak terus bayar macam biasa, anda boleh je berbuat begitu. Ada saluran yang kena anda ikuti, isi borang persetujuan di portal rasmi PTPTN dan bertindak seperti di arahkan.

So, pilihan di tangan sendiri. Duit pun anda yang punya, ada hikmahnya mengapa kerajaan begitu bertimbang rasa kepada rakyatnya.

Notis Penangguhan Bayaran Balik PTPTN Sehingga 30 September 2020 Kesan Wabak COVID-19

Notis Penangguhan Bayaran Balik PTPTN Sehingga 30 September 2020


Saya kongsikan notis penuh daripada PTPTN sebagai rujukan dan panduan bersama.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Tuan/Puan,

Mengambil kira kesan wabak penyakit COVID-19 kepada ekonomi negara yang mengakibatkan kehilangan dan kekurangan sumber pendapatan kepada peminjam PTPTN, Kerajaan telah bersetuju memberi penangguhan bayaran balik pinjaman pendidikan kepada semua peminjam PTPTN berkuat kuasa serta-merta selama enam (6) bulan sehingga 30 September 2020.

2. Sehubungan dengan itu, peminjam yang sedang membuat bayaran balik akan ditangguhkan bayaran balik secara automatik tertakluk kepada keadaan berikut:

a) Bayaran Balik Melalui Potongan Gaji


Semua arahan dan penghantaran data potongan gaji akan ditangguhkan. Walau bagaimanapun, terdapat peminjam yang akan diteruskan potongan gaji bagi bulan Mac 2020 memandangkan aktiviti prosesan data potongan telah dibuat lebih awal sebelum pengumuman penangguhan bayaran balik. Sila semak penyata pinjaman masing-masing untuk pengesahan bayaran berhubung perkara ini. Tiada pemulangan semula (refund) yang akan dibuat ke atas bayaran balik yang telah diterima. Potongan gaji akan dihentikan bagi bulan April hingga September 2020.

b) Bayaran Balik Melalui Direct Debit


Semua penghantaran data potongan melalui Direct Debit akan ditangguhkan hingga bulan September 2020. Sehubungan dengan itu, tiada potongan Direct Debit akan dilakukan bermula 19 Mac sehingga 30 September 2020.

3. Peminjam yang membuat bayaran balik melalui saluran lain seperti kaunter bank, Pos Malaysia, Perbankan Atas Talian (Internet Banking), Arahan Tetap (Standing Instruction) atau lain-lain saluran adalah bertanggungjawab ke atas bayaran yang dibuat sepanjang tempoh penangguhan. Peminjam dikehendaki membuat pembatalan dengan pihak yang berkaitan sekiranya ingin menangguhkan bayaran di dalam tempoh ini. Tiada pemulangan semula (refund) bagi bayaran balik yang telah diterima.

Peminjam Yang Ingin Meneruskan Bayaran Balik Sepanjang Tempoh Penangguhan


4. Bagi peminjam yang ingin meneruskan bayaran balik pinjaman, boleh membuat bayaran mengikut saluran yang telah disediakan.

5. Peminjam yang ingin meneruskan potongan gaji/ Direct Debit pula dikehendaki membuat persetujuan di Portal Rasmi PTPTN www.ptptn.gov.my/covid-19 mulai 23 Mac hingga 15 Ogos 2020.

Penutupan Sementara Permohonan Pertukaran Ujrah, Penstrukturan Semula Pinjaman, Penjadualan Semula Pinjaman dan Penggabungan Pinjaman

6. Selaras dengan penangguhan bayaran balik pinjaman ini juga, PTPTN dengan ini memaklumkan penutupan sementara semua permohonan di atas bermula 19 Mac 2020 hingga 30 September 2020.

Maklumat Lanjut


7. Maklumat lanjut sila klik di sini.

8. Sebarang pertanyaan hendaklah disalurkan ke e-Aduan.

Susulan daripada penularan jangkitan COVID-19, PTPTN menasihatkan anda untuk mengambil langkah berjaga-jaga dengan memastikan anda sihat tanpa gejala demam, batuk dan kesukaran bernafas. Pastikan anda menjaga kebersihan diri sepanjang masa. Bersama-sama mencegah penularan jangkitan COVID-19.

Sekian, terima kasih.

TABUNG PENDIDIKAN ANDA
Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional

#Disclaimer - Segala pertanyaan sila hubungi terus ke portal PTPTN. Posting ini adalah sekadar perkongsian untuk manfaat bersama. Terima kasih. 😊

Read More ....


Post a Comment

2 Comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close