Header Ads

Berat Ideal Sesuai Dengan Tinggi Untuk Wanita


Teruskan baca info dan tips terbaik ini.. Berat Ideal Sesuai Dengan Tinggi Untuk Wanita
Berat Ideal Sesuai Dengan Tinggi Untuk Wanita. Dah check berat anda semasa tempoh PKP 14 + 14 hari lagi tambahan? Ada yang terjerit bila tengok penimbang berat tersebut. Jangan risau, timbang tu rosak tu.. sebab tu lah berat anda lain macam. Hehe..

Dalam keadaan negara dilanda musibah virus #covid-19 seharusnya kita patuhi arahan kerajaan. Sambil duduk rumah, jangan lupa pula kawal juga pergerakan anda ke dapur ya. Nanti tak terkawal pulak kenaikan berat pada bacaan penimbang. Nak buat macam mana tu?


Berat Ideal Sesuai Dengan Tinggi Untuk Wanita


Oleh kerana dah ramai yang risau dan stress sebab berat naik, apa kata kita semak apakah berat ideal buat wanita berbanding dengan ketinggian masing-masing.
Berat Ideal Sesuai Dengan Tinggi Untuk Wanita

Berat ideal mengikut ketinggian berdasarkan BMI:

๐ŸŒธ 147 cm = 43kg - 49 kg
๐ŸŒธ 150 cm = 45 kg - 51 kg
๐ŸŒธ 152 cm = 46 kg - 53 kg
๐ŸŒธ 155 cm = 48 kg - 55 kg
๐ŸŒธ 157 cm = 49 kg - 56 kg
๐ŸŒธ 160 cm = 51 kg - 58 kg
๐ŸŒธ 162 cm = 52 kg - 60 kg
๐ŸŒธ 165 cm = 54 kg - 62 kg
๐ŸŒธ 168 cm = 56 kg - 64 kg
๐ŸŒธ 170 cm = 57 kg - 66 kg
๐ŸŒธ 172 cm = 59 kg - 68 kg
๐ŸŒธ 175 cm = 61 kg - 70 kg
๐ŸŒธ 180 cm = 64 kg - 74 kg

Itulah antara contoh berat ideal bagi wanita mengikut ketinggian berdasarkan BMI seseorang.

Maksudnya, makin tinggi seseorang maka timbangan beratnya haruslah selaras dengan beratnya. Ada yang tinggi melangit tetapi berat macam orang tinggi 150 cm. Memang tak padan. Dikira tak sihat la tu, terlalu kurus.

Ada pula tinggi ala kadar je macam saya 158 cm tetapi berat melampau, (contoh.. hehe), so itu pun dah abnormal. Obesiti.. kena kuarantin tak boleh makan.. hehe

Bila lihat jadual di atas kita semua tentu timbul semangat dan kesedaran nak diet dan sebagainya kan? So, sebelum nak buat diet dan sekat makan, dapatkan nasihat dari orang yang betul ya. Tak nak nanti apa yang kita buat dapat mudarat pulak. Okay.. ๐Ÿ‘Œ

Selamat berdiet dan amalkan gaya hidup sihat.

No comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.