Header Ads

Kek Kukus Pandan Moist Sukatan Cawan


Teruskan baca info dan tips terbaik ini.. Kek Kukus Pandan Moist Sukatan Cawan
Kek Kukus Pandan Moist Sukatan Cawan. Nak buat kek mudah ya sebenarnya, ikut je resepi yang diberi dan patuhi aturan langkah demi langkah. Jangan derhaka! Nanti kek tak jadi katanya resepi yang salah. Padahal kita yang tak menurut perintah.. hehe

Kalau tak tahu nak sukat ikut gram dan sebagainya.. boleh cuba yang sukatan cawan. Cara convert sukatan gram ke sukatan cawan ada di bawah ni. 

1. Sukatan Tepung


  • 45 gram = 1/4 cawan
  • 65 gram = 1/2 cawan
  • 90 gram = 3/4 caw an
  • 125 gram = 1 cawan
  • 250 gram = 2 cawan
  • 500 gram = 4 cawan
  • 10 gram = 2 sudu kecil
  • 15 gram = 2 sudu besar

2. Sukatan Gula


  • 80 gram = 1/4 cawan
  • 125 gram = 1/2 cawan
  • 190 gram = 3/4 cawan
  • 250 gram = 1 cawan
  • 500 gram = 2 cawan
  • 10 gram = 1 sudu kecil
  • 15 gram = 1 sudu besar

Sukatan Mentega?? KLIK SINI

Kek Kukus Pandan Moist Sukatan Cawan


Asal kan kek kukus, memang sukalah saya. Senang nak buat dan tak perlu risau kek hangit nanti. Almaklum saya ni kurang sabar orangnya. Once cuba sekali tak jadi, rasa malas nak buat lagi. Haha..

Gambar kek pandan kukus

Tengok gambar pun dah menggiurkan dan telan liur kan. Gitulah halnya dengan saya, kalau dapat kek pandan begini, tambah cheese dan krim atas dia. Owh.. sedapnya..

Gambar kek pandan



Sumber asal: Safar-Khaadeem
Sumber rujukan: Ucu Bakery

Bahan-Bahan:

6 biji putih telur
2 cawan gula halus
6 biji kuning telur
1 cawan pati santan
1 cawan air daun pandan - perahan 6 helai daun pandan yang besar

Bahan diayak:

4 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bikarbonat soda

Cara Penyedian:

1- Pukul putih telur bersama gula halus sehingga betul-betul kembang, masukkan kuning telur dan pukul lagi.
2- Masukkan santan dan sari pandan, kacau rata.
3- Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit-sedikit sampai habis sambil dikacau perlahan-lahan sehingga sebati.
4- Masukkan dalam loyang yang sesuai yang dilapik dengan kertas minyak terlebih dahulu.
5- Pastikan air kukusan mendidih dahulu ketika meletakkan adunan kek untuk dikukus.
6- Kukus menggunakan api sederhana lebih kurang 45 minit atau sehingga betul-betul masak.

Nota penting:

Jangan lupa tutup adunan kek dengan aluminium foil sebelum dikukus.:))

Selamat mencuba kesayangan semua..

1 comment:

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.