Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Rahsia Kenapa Kita Diharamkan Solat Sunat Sebelum Masuk Waktu Zohor?

Rahsia Kenapa Kita Diharamkan Solat Sunat Sebelum Masuk Waktu Zohor? Solat sunat boleh dilakukan pada bila-bila masa mengikut keperluan kita melalui solat-solat tersebut. Kalau disebut qiamullail, tentulah di sepertiga malam. Kalau solat hajat, solat sunat taubat dan lain-lain solat sunat, boleh dilakukan pada bila-bila masa kita lapang. Namun solat sunat tidak boleh dilakukan setengah jam sebelum solat zohor? Kenapa? Apakah sebabnya? 

Mari baca penerangan di bawah yang berkongsi sebab-sebab solat sunat haram dilakukan 15 - 30 minit sebelum waktu zohor. 

Gambar berkaitan haram solat sunat sebelum zohor

Kenapa Diharamkan Solat Sunat Sebelum Masuk Waktu Zohor?


Ada pertanyaan kepada seorang Ustaz.. kenapa 15-30 minit sebelum masuk waktu zohor kita diharamkan melakukan sebarang solat? 

JAWAPANNYA:

1. Ketika itu matahari berada di kemuncak langit sebelum gelincir (masuk Zohor). Disebut juga waktu rembang.

2. Waktu ini diharamkan solat sunat apa pun kecuali:

☑ Pada hari Jumaat bagi lelaki yang hadir solat Jumaat

☑ Berada di masjidil haram (Mekah, Madinah dan al-Quds)

3. Waktu ini, jin & syaitan sedang mengambil tenaga mereka kerana ciptaan mereka dari unsur api. 

Dengan pancaran matahari yang kuat, tenaga mereka bertambah dengan cepatnya (recharge). 

4. Ketika ini jugalah, ahli sihir membuat dan 'menuju' ilmu hitam mereka selain pada waktu tengah malam. - menurut Ilmu Perubatan Islam.

5. Manusia pula sebaliknya. Ketika ini, badan berada pada tahap paling lemah. 

Maka Islam menggantikan ibadat solat sunat dengan tidur sunat yang namanya Qailulah untuk tujuaan kecergasan fizikal dan juga rohani. Apa yang dimaksudkan Qailulah? Baca penerangannya di bawah.

6. Qailulah 15-30 minit sebelum Zohor. Itu yang terbaik.

7. Qailulah juga antara cara untuk awet muda. Kerana ketika tidur, segala tekanan kerja dan kehidupan di siang hari dilepaskan secara semulajadi.

8. Ikuti sunnah, pasti ada kejayaan.

Apa itu Qailulah ?


Qailulah ialah tidur sebentar pada siang hari.

Bila waktu paling sesuai untuk amalkan Qailulah ?

Mengikut pengalaman mereka yang istiqamah mengamalkan Qailulah, waktu paling baik ialah antara pukul 12 tengahari sehingga sebelum Zohor. Namun boleh juga dilakukan selepas Zohor.

Apakah kelebihan atau Kebaikan Qailulah ?


Mengikut kajian, 1 minit Qailulah kualitinya bersamaan dengan 45 minit waktu tidur kita di waktu malam. Jadi, cukup sekadar dapat 15 minit Qailulah, kita sudah boleh bangun solat malam tanpa rasa mengantuk, insyaAllah.

Qailulah @ tidur sekejap waktu tengahari akan memudahkan kita untuk bangun malam dan berqiamulail.

Orang barat memanggil Qailulah sebagai "nap". Di negara barat biasanya "nap" dilakukan dari pukul 2-4 petang. Hasil kajian menunjukan amalan "nap' waktu tengahari dapat mengelakkan penyakit jantung.

Menurut kajian lagi, manusia perlu berehat setelah 6-8 jam berjaga. Kita orang Islam akan bangun seawal jam 5.30 pagi untuk solat subuh. kalau dikira dari waktu subuh hingga pukul 12-1 tengahari, ia sudah cukup 7-8 jam kita berjaga. Jadi Qailulah @ nap ini adalah sangat-sangat berpatutan untuk dilakukan pada masa itu. Ia sangat sesuai denga fitrah badan manusia.

Menurut mereka yang istiqamah mengamalkan Qailulah, sebaik bangkit dari Qailulah, kita mungkin akan pening sedikit selama 5-20 minit. Tetapi selepas itu, kita akan mendapati perubahan mendadak dari segi emosi, kecerdasan dan fokus. Sama2 la kita qailullah @ nap sekejap sblm zohor 

Apakah beza Hailulah, Qailulah dan A'ilulah?


1- Hailulah ialah tidur selepas solat Subuh (org yg  tak bangun solat Subuh juga termasuk) Hailulah menyebabkan rezeki kita terhijab dan menjadi tidak murah rezeki.

2- Qailulah ialah tidur sekejap sebelum solat Zohor sekadar 26 minit, ianya amat bermanfaat (sumber kekuatan solat mlm). 

3- A'ilulah ialah tidur selepas solat Asar, ianya mengundang penyakit pd badan dan jiwa serta perasaan gundah gulana, kecewa dan gelisah.

Diharap perkongsian di atas tentang kenapa haram solat sunat sebelum solat zohor, akan menambah ilmu pengetahuan kita untuk kebaikan samada di dunia ataupun akhirat. Semakin kita banyak tahu, semakin lama kita meneroka sesuatu sebenarnya rasa sikit je ilmu yang kita ada. Sekelumit cuma. Maka sebab itu, jangan berhenti mencari ilmu. Okay👌👌

Sumber : Facebook

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close