Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Bagaimana Jika Saya Melanggar PKPB?

Bagaimana Jika Saya Melanggar PKPB? Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) atau CMCO mula dikuatkuasakan di seluruh negeri kecuali Pahang, Perlis dan Kelantan. PKPB ini adalah untuk tempoh dari 9 November 2020 hingga 6 Disember 2020. Kerajaan giat menjalankan pelbagai usaha untuk mengekang wabak covid-19 yang belum nampak penamatnya. Jadi, sama-samalah kita memberikan kerjasama yang diharapkan. Jangan pentingkan diri sendiri. Pandemik ini bukan kita yang mintak tetapi makhluk "halus" ini pun kejadian ciptaan Allah. Pasti ada penawarnya sebagaimana janji Allah dalam al Quran. Semua penyakit ada penawarnya kecuali MAUT. Semoga kita semua terpelihara daripada terkena jangkitan virus ini.

Ramai yang bertanya adakah mereka dapat dikecualikan dari denda jika melanggar perintah PKPB ini? Apakah dendanya? Berapa jumlahnya? Saya rasa ramai yang dah tahu tentang denda dan larangan ini tetapi masih ada yang degil. Tak apa, saya kongsikan sekali lagi dalam blog untuk rujukan dan panduan bersama.
Bagaimana jika saya melanggar PKPB?


Bagaimana Jika Saya Melanggar PKPB?


Jika anda engkar dengan PKPB, ia melanggar Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2020 dan boleh dikenakan denda RM1,000, penjara sehingga enam bulan atau kedua-duanya.

Lebih buruk lagi, jika anda menghalang penjawat awam yang melaksanakan PKPB, anda boleh dikenakan hukuman penjara hingga dua tahun atau denda hingga RM10,000 atau kedua-duanya di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan.

Penjawat awam tidak hanya terhad kepada polis dan merangkumi penjawat awam pelbagai agensi kerajaan termasuk pegawai majlis perbandaran.

Soalan-soalan berkenaan PKPB


Bolehkah saya keluar rumah?

Hanya dua orang dari setiap isi rumah dibenarkan keluar daripada rumah. Ini hanya dibolehkan untuk urusan kerja, kecemasan dan perkara penting seperti membeli barang keperluan seperti makanan dan bahan mentah.


Sejauh mana saya boleh bergerak?

Perjalanan rentas daerah tidak dibenarkan. Polis akan membuat sekatan jalan untuk mengawal pergerakan.

Di Selangor, misalnya, terdapat sembilan daerah - iaitu Gombak, Hulu Langat, Hulu Selangor, Klang, Kuala Langat, Kuala Langat, Kuala Selangor, Petaling, Sabah Bernam dan Sepang. Anda harus kekal berada di daerah anda.


Bolehkah saya pergi bekerja?

Sebilangan besar perniagaan masih beroperasi seperti biasa. Hanya beberapa sektor akan ditutup, seperti institusi pendidikan dan pusat hiburan.


Bolehkah saya pergi bekerja sekiranya pejabat saya di daerah lain?

Pengecualian dibuat untuk individu yang perlu melakukan perjalanan rentas daerah untuk bekerja, dengan syarat mereka menunjukkan pas kerja atau surat kebenaran daripada majikan mereka di sekatan jalan raya.


Bolehkah saya menghantar anak-anak saya ke sekolah atau pusat jagaan kanak-kanak?

Tidak. Semua sekolah, kolej, universiti, institut latihan dan pusat jagaan kanak-kanak akan ditutup.


Bolehkah saya makan di restoran?

Tidak, makan dalam restoran tidak dibenarkan lagi. Restoran masih dibenarkan dibuka tetapi hanya boleh dibeli untuk dibawa pulang dan bagi tujuan penghantaran makanan.


Adakah sekatan masa dikenakan untuk saya melakukan perjalanan dan operasi perniagaan?

Ya. Perincian akan diumumkan tidak lama lagi.


Bolehkah saya beriadah di taman?

Tidak. Semua taman awam dan pusat rekreasi akan ditutup. Anda juga tidak dibenarkan keluar untuk aktiviti rekreasi seperti bersenam atau menunggang basikal.


Bolehkah saya berkaraoke di pusat karaoke?

Tidak, premis hiburan tidak dibenarkan dibuka.


Saya mempunyai majlis perkahwinan untuk dihadiri, adakah ia dibenarkan?

Tidak, majlis perkahwinan tidak dibenarkan.


Bagaimana dengan tempat ibadat?

Semua tempat ibadah - Muslim dan bukan Muslim - akan ditutup.

Semoga perkongsian tentang denda dan larangan dalam tempoh PKPB dapat memberikan manfaat kepada kita semua.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close