Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Berdoa Dengan Asmaul Husna Al Malikul Mulk

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa al Malikul Mulk| Al Malikul Mulk:  Yang Memiliki Kerajaan / Maha Menguasai Kerajaan / Penguasa Kerajaan (Semesta) / Maha Pemilik Kekuasaan / Maha Menguasai Kerajaan / Pemilik Kedaulatan Yang Kekal – Zat yang mempunyai kekuasaan. Maka segala perkara yang berlaku di alam semesta, langit, bumi dan sekitarnya serta yang di alam semesta itu semuanya di bawah kekuasaan dan sesuai dengan kehendak dan iradatNya.

Maka berdoalah dengan asmaul husna al Malikul Mulk ini demi mendapatkan apa yang kita harapkan, kemuliaan di dunia dan akhirat. Insyaa Allah. Mintalah kepada yang Maha Kaya, kerana dia pemberi rezeki yang Maha Pemurah.

Lagi satu, Allah Maha Mengabulkan dan memperkenankan doa hamba-hambaNya terutama mereka yang teraniaya dan dizalimi. Samada lambat atau cepat..

Digalakkan berdoa dengan asmaul husnaa dan berdoalah dengan ikhlas serta merendah diri serta mengikut sunnah yang diajarkan. Insyaa Allah doa-doa kita dimakbulkan. Nama-nama Allah yang 99 adalah nama yang mulia dan menunjukkan Allah SWT berkuasa atas sesuatu mengikut nama-namanya yang mulia itu.

Katakanlah: "Serulah Allah atau serulah Ar-Rahman. Dengan nama yang mana saja kamu seru, Dia mempunyai al asmaaul husna dan janganlah kamu mengeraskan suaramu dalam solat mu dan janganlah pula merendahkannya dan carilah jalan tengah di antara kedua itu".(Q.S. Al-Isra:110)

“Dialah Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Dia mempunyai Asmaul Husna (nama-nama yang baik).” – (Al-Quran, Surah Thaa-Haa : 8)

Apabila kita menyebut atau berdoa dengan asmaul husnaa, ia mempunyai pengaruh dan manfaat yang amat besar dan hebat sekali bagi pekerjaan yang sedang kita lakukan. Itulah sebabnya kita digalakkan berdoa dengan al asmaul husnaa ini.

Berdoa dengan asmaul husna al malikul mulk


Cara-Cara berdoa dengan asmaul husna | Al Malikul Mulk  


1) Baca ayat kalimah di bawah ini terlebih dahulu:

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa Al Baa'itsu

2) Kemudian baru di baca asmaul husnaa yang berikut:


Ya Malikul Mulk = 212 kali


Ertinya : 


Yang Memiliki Kerajaan / Maha Menguasai Kerajaan / Penguasa Kerajaan (Semesta) / Maha Pemilik Kekuasaan / Maha Menguasai Kerajaan / Pemilik Kedaulatan Yang Kekal – Zat yang mempunyai kekuasaan. Maka segala perkara yang berlaku di alam semesta, langit, bumi dan sekitarnya serta yang di alam semesta itu semuanya di bawah kekuasaan dan sesuai dengan kehendak dan iradatNya.

Fadhilat asmaul husna al Malikul Mulk


a) Seseorang pengarah atau ketua yang ingin kedudukan yang tetap & kekal tanpa diganggu gugat, hendaklah selalu mengamalkan zikir ‘Ya Maalikul Mulki’ ini sebanyak 212 kali sesudah solat fardhu & 212 kali pada setiap malam selama sebulan. InsyaAllah akan mendapat pertolongan Allah.

b) Sesiapa menyebut ‘Ya Maalikul Mulki’ berulang-ulang setiap hari, InsyaAllah akan dihormati Allah.

c) Amalkanlah zikir ‘Ya Maalikul Mulki’ sebanyak mungkin setiap hari, InsyaAllah akan dikurniakan dengan kekayaan dan kemuliaan yang sempurna.

Ingatlah! Berdoa dengan yakin. Jangan main-main. Kerana Allah Maha Mengetahui yang nyata dan yang tersembunyi.

3) Kemudian setelah selesai membaca asmaul husnaa di atas, lalu teruskan membaca kalimah seperti di bawah ini:

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa Al Baa'itsu


4) Akhir sekali berdoalah untuk perkara yang dihajati dengan penuh keyakinan, khusyuk dan tawadduk hanya kepada Allah. Allah Maha Mendengar doa hamba-hambaNya. Lakukan dengan penuh pengharapan dan keyakinan.

Berserahlah kepadaNya, bersabar menunggu doa-doa kita dimakbulkan. Pada masa yang tepat. Jangan pernah jemu memohon kepada Allah. Orang yang banyak berdoa adalah orang yang paling bijak. Fikirkanlah...

Semoga bermanfaat.


Rujukan:

1. Himpunan ayat-ayat al-Quran dan Khasiat Bismillah, Surah al-Fatihah, ayatul Kursi, Surah al-Ikhlas dan Surah al-Qadr & Asmaul Husnaa - Muhfudli Sahli

2. Shafiqolbu.wordpress.com

3. Blog Ibnu Hasan Site

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close