Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Khasiat Ikan Siakap, Selain Rasanya Yang Sedap

Khasiat Ikan Siakap. Dulu agak susah nak makan ikan siakap sebab aktiviti ternak ikan kolam masih belum diperluaskan. Sekarang ni sejak restoran seafood tumbuh bagai cendawan, maka permintaan untuk ikan siakap semakin meluas. Maka, usaha menternak ikan siakap dalam kolam telah giat dijalankan. Dah mudah nak makan ikan siakap. Namun, ikan siakap laut (air masin) lebih sedap katanya, berbanding ikan siakap kolam atau sungai (air tawar)? Betul ke?
Baca : Lebih 500 Resepi Sedap Dan Mudah Untuk Dicuba!!💖💥
berkaitan resepi mudah, resepi sedap, masakan kampung, macam-macam resepi, menu sarapan, menu lauk-pauk tengahari, menu makan malam, kuih muih, kuih raya tradisional, resepi yang mudah untuk dicuba

Khasiat Ikan Siakap


Ikan siakap banyak khasiatnya. Selain ia antara ikan yang paling digemari di restoran-restoran makanan laut, ia juga ikan berdaging putih yang amat bagus di hidangkan untuk mereka yang sedang berpantang atau berdiet.

Khasiat Ikan Siakap, Selain Rasanya Yang Sedap

Ikan siakap atau nama saintifiknya Lates Calcarifer kaya dengan pelbagai manfaat kesihatan dan sumber Omega 3, vitamin, protein, dan mineral semulajadi lain seperti selerium, fosforus, potassium dan magensium.  Namun ia turut bergantung kepada cara memasak ikan siakap tersebut.

Antara khasiat ikan siakap adalah;

1. Meningkatkan metabolisma
2. Menjaga kesihatan mata
3. Atasi masalah batu karang
4. Turunkan kadar lemak dalam tubuh
5. Menurunkan hipertensi
6. Bagus untuk kesihatan jantung
7. Sumber omega 3, vitamin dan protein
8. Sumber kalsium yang bagus

Sumber : IG KKM

Masaklah ikan siakap secara sihat seperti kukus atau panggang. Jika perlu menggoreng, gunakan minyak dalam kuantiti yang sedikit dan gunakan minyak sayuran seperti minyak sawit yang kaya dengan tokotrienol. 

Sebelum itu, jika anda nak idea memasak ikan siakap, boleh klik pada menu RESEPI di atas. 

Semoga bermanfaat.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close