Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Solat Dhuha Dan Fadhilatnya Buat Ramai Insaf

Solat Dhuha Dan Fadhilatnya Buat Ramai Insaf. Ramai yang masih belum jelas akan AKIBATNYA  SOLAT DHUHA. Bila rajin dan istiqamah melakukan solat dhuha, kita pasti terpegun dan insaf akan betapa pemurahNya Allah SWT.

Solat Dhuha boleh dikerjakan seawal pukul 7.00 pagi iaitu selepas matahari terbit. Lakukan paling minima 2 rakaat. Boleh juga dilakukan sehingga 8 rakaat.

Disyorkan Untuk Anda:

Get this widget
Solat Dhuha mempunyai kedudukan mulia. Disunnahkan untuk kita kerjakan sejak terbitnya matahari sampai menjelang datangnya solat zuhur.

Solat Dhuha Dan Fadhilatnya Buat Ramai Insaf


Solat Dhuha Dan Fadhilatnya Buat Ramai Insaf

1. Orang yang solat Dhuha akan diampuni dosa-dosanya oleh Allah


“Barangsiapa yang selalu mengerjakan solat Dhuha nescaya akan diampuni dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di lautan.” (HR. Turmudzi)

2. Barangsiapa yang menunaikan solat Dhuha ia tergolong sebagai orang yang bertaubat kepada Alah


“Tidaklah seseorang selalu mengerjakan solat Dhuha kecuali ia telah tergolong sebagai orang yang bertaubat.” (HR. Hakim).

3. Orang yang menunaikan solat Dhuha akan dicatat sebagai ahli ibadah dan taat kepada Allah


“Barangsiapa yang solat Dhuha dua rakaat, maka dia tidak ditulis sebagai orang yang lalai. Barangsiapa yang mengerjakannya sebanyak empat rakaat, maka dia ditulis sebagai orang yang ahli ibadah. Barangsiapa yang mengerjakannya enam rakaat, maka dia diselamatkan di hari itu. Barangsiapa mengerjakannya lapan rakaat, maka Allah tulis dia sebagai orang yang taat. Dan barangsiapa yang mengerjakannya dua belas rakaat, maka Allah akan membangun sebuah rumah di syurga untuknya.” (HR. At-Thabrani).

4. Orang yang istiqamah melaksanakan solat Dhuha kelak ia akan masuk syurga pada pintu khusus, pintu Dhuha yang disediakan oleh Allah 


“Sesungguhnya di dalam syurga terdapat sebuah pintu bernama pintu Dhuha. Apabila Kiamat telah tiba maka akan ada suara yang berseru, ‘Di manakah orang-orang yang semasa hidup di dunia selalu mengerjakan solat Dhuha? Ini adalah pintu buat kalian. Masuklah dengan rahmat Allah Subhanahu Wata’ala.” (HR. At-Thabrani).

5. Allah mencukupkan rezekinya


“Wahai anak Adam, janganlah engkau merasa lemah dari empat rakaat dalam mengawali harimu, nescaya Aku (Allah) akan menyukupimu di akhir harimu.” - (HR. Abu Darda`).

6. Orang yang mengerjakan solat Dhuha ia telah mengeluarkan sedekah


"Hendaklah masing-masing kamu bersedekah untuk setiap ruas tulang badanmu pada setiap pagi. Sebab tiap kali bacaan tasbih itu adalah sedekah, setiap tahmid adalah sedekah, setiap tahlil adalah sedekah, setiap takbir adalah sedekah, menyuruh kepada yang ma’ruf adalah sedekah, mencegah yang mungkar adalah sedekah. Dan sebagai ganti dari semua itu, maka cukuplah mengerjakan dua rakaat solat Dhuha.” (HR Muslim).

Semoga perkongsian di atas amat bermanfaat kepada kita semua. Insya Allah sama-sama kita istiqamah mengerjakan Solat Dhuha. 

Solat Dhuha mempunyai kedudukan mulia. Disunnahkan untuk kita kerjakan sejak terbitnya matahari sampai menjelang datangnya solat zuhur.

Read More ....


Post a Comment

2 Comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close