Tutorial Memasang 'post divider' pada blog

aynora nur | 12 October, 2011,9:50 AM |
Advertisement
Saya sebenarnya masih dalam mood 'tak baik'. Otak saya dah jadi tunggang langgang sejak hari Sabtu lagi gara2 presentation dlm kelas yang begitu memerlukan komitment yang sangat tinggi. Balik dari kuliah hari Ahad saya terus tidur tak sedar diri! Punyalah penat. Otak kita akan lebih penat jika terpaksa bekerja keras berfikir dan berfikir. Betul tak?

Jadi kali ini saya nak share tutorial ringkas cara2 memasang 'divider post' di blog korang. Yang dah mahir tak payah baca pun tak pe. Yang amatur macam saya, mari kita sama2 belajar. Ok.


Cari kod seperti di bawah dalam template korang...

/*  -------------- * POSTS *  ------------------- */

.blog-posts { }
h2.date-header { margin:5px 0 0 0; padding:0; font-size:10px; font-weight:bold }

kemudian masukkan kod di bawah selepas kod di atas,

.post {
background: url(http://i711.photobucket.com/albums/ww111/ShabbyBlogs/MeganPostDivier-1.jpg);
background-repeat: no-repeat;
background-position: bottom center;
margin:.5em 0 1.5em;
border-bottom:0px dotted $bordercolor;
padding-bottom:5.5em;
}


Lepas itu, kalau tak suka kod yang saya gunakan, korang boleh gunakan kod yang korang suka. Contohnya gambar bunga, burung dsb. Ikut kesukaan korang. Hanya tukar kod yang berwarna merah dengan kod korang sendiri.

Lepas dah siap, save dan preview template korang. Jadi tak? Mesti jadi, kan?

Selamat mencuba.

#Aynora: Sharing tak merugikan...
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
0 Komen untuk "Tutorial Memasang 'post divider' pada blog"
DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top