Tutorial Memasang 'post divider' pada blog

Saya sebenarnya masih dalam mood 'tak baik'. Otak saya dah jadi tunggang langgang sejak hari Sabtu lagi gara2 presentation dlm kelas yang begitu memerlukan komitment yang sangat tinggi. Balik dari kuliah hari Ahad saya terus tidur tak sedar diri! Punyalah penat. Otak kita akan lebih penat jika terpaksa bekerja keras berfikir dan berfikir. Betul tak?

Jadi kali ini saya nak share tutorial ringkas cara2 memasang 'divider post' di blog korang. Yang dah mahir tak payah baca pun tak pe. Yang amatur macam saya, mari kita sama2 belajar. Ok.


Cari kod seperti di bawah dalam template korang...

/*  -------------- * POSTS *  ------------------- */

.blog-posts { }
h2.date-header { margin:5px 0 0 0; padding:0; font-size:10px; font-weight:bold }

kemudian masukkan kod di bawah selepas kod di atas,

.post {
background: url(http://i711.photobucket.com/albums/ww111/ShabbyBlogs/MeganPostDivier-1.jpg);
background-repeat: no-repeat;
background-position: bottom center;
margin:.5em 0 1.5em;
border-bottom:0px dotted $bordercolor;
padding-bottom:5.5em;
}


Lepas itu, kalau tak suka kod yang saya gunakan, korang boleh gunakan kod yang korang suka. Contohnya gambar bunga, burung dsb. Ikut kesukaan korang. Hanya tukar kod yang berwarna merah dengan kod korang sendiri.

Lepas dah siap, save dan preview template korang. Jadi tak? Mesti jadi, kan?

Selamat mencuba.

#Aynora: Sharing tak merugikan...

No comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.