Analisis SEO Blog Secara Percuma

Tudung kanak-kanak
As-salam,

Bagi yang nak analisis blog menggunakan website percuma tanpa bayaran, korang boleh cuba laman web ini, seoanalyser.net. Taip alamat blog korang pada bahagian yg dinyatakan dan tekan Enter.



Address untuk SEO analysis
Then, bila korang dah Enter, tunggu beberapa saat untuk system capture your blog information. Bila dah okey, keluarlah berapa persen korang punya tahap SEO. SEO = Search Engine Optimaization amat penting bagi sesebuah website/blog agar enjin carian senang tangkap content yang dimasukkan daripada blog kita. Bagi blog saya, 56% dikira masih weak kerana tidak menggunakan kaedah SEO yang betul.

Last week, my SEO blog is 0%!!! Bila tengok analisis daripada google, saya ubah sedikit demi sedikit, dan setting blog juga saya update, maka selepas seminggu SEO blog saa 56%. Alhamdulillah. Ada banyak benda yang perlu diberikan perhatian untuk capai SEO yang tinggi. Kena pandai main H tag, keywords, Bing Indexed, pasang sitemap, dsb.


Kalau korang tak kisah dengan SEO blog masing2 pun tak mengapa, mungkin sebab blog korang tak perlukan tools ini. But for me, apa2pun untuk update blog dan ikut perubahan teknologi berblog, tidak ada salahnya buat benda2 ni di blog.

p/s: Tidak semua orang sukakan perubahan, tetapi mana ada pantai yang tak berubah, kan? Inikan pula hati manusia!! hahaaa!!

2 comments:

  1. Kalau nak ramai pembaca, kena jugak usaha utk lebih SEO .. :)

    www.anastasyea.com

    ReplyDelete
  2. saya setuju tu, kena usaha berlipat ganda...

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.