Filem 'Hobbit' Filem No 1 Dengan Kutipan Mencecah USD434 Juta

Tudung kanak-kanak
As-salam,

Artikel kali ini saya nak sentuh sikit tentang kejayaan yang amat besar bagi sebuah filem luar negara. Filem yang saya maksudkan adalah Hobbit. Sekarang ini Filem 'The Hobbit: An Unexpected Journey' sedang berada di puncak kejayaan dengan kutipan mencecah USD36.7 juta bagi minggu kedua tayangannya.  

Dengan kutipan tersebut dan dicampur dengan kutipan tiket di seluruh dunia berjumlah USD91 juta, dan lain2 tayangan, sesetakat hari ini, Hobbit telah mengutip sebanyak USD434 juta. Hanya untuk 2 minggu aje tau! Memang hebat! Kalau korang dah lupa, Hobbit adalah prekuel kepada trilogi "The Lord of the Rings', juga filem yang sangat berjaya.. 

Berikut rekod kutipan filem Hobbit berbanding filem-filem lain di beberapa negara di seluruh dunia (tidak termasuk di U.S dan Kanada):

'The Hobbit: An Unexpected Journey'


1. "The Hobbit: An Unexpected Journey," $91 juta.
2. "Life of Pi," $23.2 juta.
3. "Rise of the Guardians," $13.7 juta.
4. "Skyfall," $9 juta.
5. "Wreck-It Ralph," $7.3 juta.
6. "The Twilight Saga: Breaking Dawn — Part 2," $6.6 juta.
7. "Pitch Perfect," $6 juta.
8. "Les Miserables," $4.2 juta.
9. "Love 911," $3.2 juta.
10. "De L'autre Cote du Periph," $3.1 juta.


So, amacam? Ada semangat tak untuk berjaya macam mereka. Kita boleh, kerana kita dan mereka juga menggunakan akal yang sama sebagai insan. Mari kita fikir-fikirkan..


8 comments:

  1. hebat la.. tak tau bila nak pergi tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul zool, memang awesome! Dah kaya makin kaya...

      Delete
  2. X Sabar Rasanya nk tunggu The Hobbit : Desolation Of The Smaug (part2)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah nak kluar ke? yang ini pun tak berkesempatan tengok lagi..

      Delete
  3. perghhh kaya btol camnie.....kutipan filem jer dh cecah rm 434 juta dlm minggu ke dua tayangan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab itu saya buat entri, nak bagi naik semangat ..

      Delete
  4. wahhh...apa la yg hebat sgt tu yer..sampai camtu sekali

    ReplyDelete
  5. I suka life of pi. Filem kesusasteraan yang cukup baik. Segalanya baik dari the hobbit. Jln ceritanya teratur dan penuh makna. The hobbit cam dongeng.

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.