Keistimewaan Si Kidal Yang Kita Tidak Tahu

aynora nur | 20 December, 2014,11:48 AM |
Advertisement
Adakah anda tergolong dalam kumpulan individu yang lebih gemar menggunakan tangan kiri untuk melakukan rutin seharian? Jika ya, jelaslah anda tergolong antara kelompok individu kidal.

Banyak keistimewaan si kidal yang kita tidak tahu yang mungkin akan ada ketahui bila membaca hingga akhir artikel ini. Menulis menggunakan tangan kiri mungkin dilihat aneh kerana lain daripada yang lain. Dalam artikel sumber mymetro ini mendedahkan kelebihan 'si kidal' yang mungkin dalam kalangan mereka sendiri tidak tahu ada keistimewaan tersembunyi di sebaliknya.

Kidal, atau bahasa saintifiknya 'sinistrality' bermaksud seseorang individu yang lebih suka menggunakan tangan kiri daripada tangan kanan. Melakukan rutin harian terutamanya menulis menggunakan tangan kiri menjelaskan perlakuan itu berbeza daripada biasa.

Saya pun sebenarnya ada kelebihan menggunakan tangan kiri dalam perkara tertentu seperti menaip, memegang mouse, mengira menggunakan kalkulator, menulis cepat ketika mengambil pesanan daripada telefon dan perkara kecil-kecil yang lainnya. Namun saya bukanlah dilahirkan kidal. Oleh kerana saya 40% menggunakan anggota tubuh saya secara kidal, maka secara tak langsung otak saya digunakan secara seimbang, kanan dan kiri. Saya minat finance tetapi juga boleh menulis karya puitis dan novel, walaupun sekadar main-main! Hihi...


Keistimewaan Si Kidal Yang Kita Tidak Tahu 


10 PERATUS PENDUDUK DUNIA KIDAL

Menurut kenyataan National Geographic berkaitan isu ini menjelaskan jumlah individu yang lebih cenderung menggunakan tangan kiri untuk melakukan berbagai tugasan ini dikatakan 10 peratus daripada penduduk dunia. Ia bermaksud 10 peratus daripada 6.7 billion populasi di dunia hari ini.

Dilaporkan, individu kidal memiliki kemungkinan lebih besar untuk menjadi genius. Menurut statistik, lebih 20 peratus dari jumlah anggota organisasi MENSA, sebuah organisasi untuk manusia dengan IQ tertinggi di dunia dilaporkan kidal. Selain itu, turut dilaporkan empat dari lima pereka bentuk komputer Mac adalah kidal. Bukan itu saja, hari meraikan golongan ini turut diwujudkan pada 13 Ogos setiap tahun yang diberi nama 'Left Handers Days'.

LEBIH CEPAT EMOSI

Kajian dari Universiti Abertay Scotland menjelaskan orang kidal cenderung lebih bersetuju dengan penyataan seperti, "Saya khuatir membuat kesalahan" ataupun "Kritikan anda membuatkan saya sakit hati". Penyelidik, Dr Lynn Wright yang menjalani kajian itu di Dundee, Scotland percaya fenomena ini disebabkan adanya perbezaan bahagian otak antara orang kidal dan orang tangan kanan.

"Orang kidal lebih cepat bimbang berbanding mereka yang menggunakan tangan kanan iaitu lebih cepat bergerak. Bagi individu istimewa ini, otak kanan mereka lebih dominan dan bahagian inilah yang mengendalikan aspek negatif dam emosi,"katanya.

KEHEBATAN SI KIDAL

Mungkin bagi individu kidal, anda pernah tertanya kenapa kebanyakan orang tidak kidal? Atau kenapa wujudnya kidal? Menurut pakar psikologi dan saintis percaya bahawa individu kidal cenderung mewarisi perilaku ini daripada salah silah keluarga ataupun genetik.

Pada 2007, kumpulan saintis di United Kingdom menemui gen berkaitan kidal. Bagaimanapun, isu ini terlalu kompleks hinggakan penyelidik menjelaskan mereka mempunyai kesimpulan kukuh mengenainya.

Jangan rasa diri berbeza, tahukah anda terdapat beberapa tokoh terkenal juga bersifat kidal? Antaranya tokoh keagamaan, Mahatma Ghandi, saintis terkenal Albert Einstein, ahli falsafah Aristotle dan presiden Amerika Syarikat, Barrack Obama.

Malah, The Left Handers Club, sebuah organisasi orang-orang kidal tidak pernah menganggap bahawa kidal itu adalah sebuah kelainan, tapi sebaliknya menganggap kidal adalah satu keunikan.

APA KATA SI KIDAL?

Pelajar jurusan linguistik di Universiti Kebangsaaan Malaysia, Nur Fatihah Amran, 23 berkata sebagai golongan minoriti, dia terpaksa berhadapan dengan beberapa kesukaran menjalani rutin harian yang mungkin orang biasa tidak pernah terfikir.

"Mungkin hal seharian nampak biasa bagi orang normal, tapi bagi individu kidal seperti saya ada kesulitan kena hadapi. Contohnya apabila nak menggunakan kamera. Memang mencabar kerana dicipta untuk individu normal dengan secara fungsi butang juga disusun di sebelah kanan, jadi kena biasakan supaya lama kelamaan tak kekok lagi,"katanya.

Fatihah mengakui genetik itu diperoleh daripada ibunya yang juga seorang kidal. Baginya, ia bukanlah sesuatu yang memeranjatkan kerana bukan hanya dia seorang saja di dalam keluarga yang memiliki perilaku itu.

"Awalnya saya tak pernah terfikir ada cabarannya. Tapi, makin saya membesar buatkan saya sedar banyak perkara saya kena tangani dengan kedua-dua belah tangan. Sekarang, saya boleh menulis dengan tangan kiri dan kanan, menaip, melukis dan sebagainya. Kalau dulu rasa malu dengan kawan, sekarang rasa bangga kerana saya boleh buat kerja lebih cepat daripada orang lain," katanya.

Penjawat awam yang mahu dikenali sebagai Jep,24, berkata dia tidak pernah merasakan kidal satu cabaran malah sentiasa menganggap dirinya istimewa.

"Kalau dulu masa zaman sekolah mungkin saya diejek kerana lain daripada kawan-kawan tapi bila dah besar, dah boleh lakukan kerja dengan kedua-dua belah tangan, rasa diri istimewa. Malah ada yang mintak saya ajar untuk tulis dengan tangan kiri. Memang lucu," katanya.

SI KIDAL MENGGUNAKAN OTAK KANAN SECARA DOMINAN 

Penceramah keibubapaan, Profesor Dr. Rozieta Shaary berkata, perlakuan kidal berlaku apabila seseorang individu itu menggunakan otak kanan secara dominan.

"Otak manusia mempunyai dua bahagian iaitu bahagian kanan dan kiri yang mempunyai fungsi tertentu dalam mengawal pergerakan tubuh badan.

"Otak sebelah kanan akan mengawal bahagian badan sebelah kiri dan begitulah sebaliknya," katanya.

Beliau yang juga pengasas pertubuhan Family and Love Guru itu memberitahu, kidal terjadi apabila otak kanan yang dominan mengawal bahagian badan sebelah kiri yang menyebabkan seseorang individu itu cenderung menggunakan bahagian badan sebelah kiri terutamanya tangan dan kaki kiri dalam perbuatan mereka.

Menurutnya lagi, kidal bukanlah satu masalah ataupun penyakit kerana ia adalah sifat semulajadi yang berlaku disebabkan penguasaan dominan otak sebelah kanan.

"Kidal tidak ada kaitan dengan masalah kesihatan dan sebab itu ia tidak boleh dianggap sebagai penyakit.

"Individu kidal mempunyai jiwa yang lebih cenderung ke arah seni, muzik, dan perkara kreatif," ujarnya.

Selain faktor penguasaan otak kanan yang lebih dominan, kidal juga didapati boleh berlaku disebabkan faktor genetik.

Rozieta berkata, kajian mendapati kebarangkalian berlakunya kidal adalah disebabkan faktor genetik apabila ibu, bapa atau ahli keluarga lain turut kidal.

"Sebagai contoh, jika ibu atau bapa itu kidal, maka kemungkinan besar salah seorang anak mereka yang lahir nanti akan menjadi kidal.

"Begitu juga jika ibu atau bapa tidak kidal, tetapi ahli keluarga seperti nenek, datuk atau moyang mereka kidal, jadi kidal itu mungkin akan turun kepada salah seorang generasi baru," katanya.

Dalam pada itu, faktor persekitaran juga menjadi penyumbang kepada seseorang kanak-kanak itu menjadi kidal.

Katanya, kanak-kanak yang membesar dalam persekitaran dikelilingi oleh orang dewasa kidal juga mungkin akan cenderung untuk meniru perlakuan itu dan menggunakan tangan kiri untuk, menulis, mengambil barang, atau melakukan sesuatu pekerjaan.

Ditanya mengenai sikap sesetengah ibu bapa yang menggunakan pendekatan paksaan untuk mengubah perilaku anak kecil yang kidal, beliau berkata, tindakan seperti itu tidak wajar.

Jelasnya, ibu bapa yang mempunyai anak kecil yang kidal sepatutnya menerima perilaku tersebut sebagai satu keistimewaan.

"Memaksa anak kecil menulis, dan memegang barang menggunakan tangan kanan bukanlah jalan terbaik kerana kanak-kanak kidal juga adalah normal seperti kanak-kanak lain.

"Dalam Islam sendiri tidak ada diskriminasi terhadap individu yang kidal.

"Bagaimanapun, dalam perkara tertentu seperti adab makan, sebagai orang Islam ibu bapa perlu memainkan peranan mendidik anak kidal untuk makan menggunakan tangan kanan kerana ia adalah Sunnah," katanya.

Tambahnya, semua individu kidal yang beragama Islam mampu makan menggunakan tangan kanan hasil didikan ibu bapa dan guru di sekolah.

Apa yang pasti kidal bukanlah penyakit sebaliknya satu anugerah kepada mereka yang terpilih sahaja.

Bahkan dunia turut mengiktiraf kidal apabila 13 Ogos setiap tahun dipilih sebagai Hari Kidal Sedunia.

Sumber:
1. Artikel Penuh: http://ww1.utusan.com.my/utusan/Keluarga/
20130926/ke_01/Kidal-itu-istimewa#ixzz3MPEQrwvY
2. Harian Metro
Tag : Info
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
10 Komen untuk "Keistimewaan Si Kidal Yang Kita Tidak Tahu "

saya kidal . dlm adik beradik , saya seorg yg kidal . beb kreatif tu kadang ada kang idak lah ...

Saya kidal turunan dri paman sekarang anak saya pun kidal tpi dia sering d ejek kawan2 d sekolah.tpi dia d ajari kanan ngk bisa..

hihi...tapi istimewanya orang kidal lebih dominan menggunakan otak kanan, genius tu..

kena pelan2 latih untuk keluarkan kelebihannya. mungkin dia pandai dalam matematik, disitu kawan-kawan sekolah akan berhenti mengejek jika nampak kelebihannya. sabar ya..

sayapun kidal...sebenarnya susah jadi orang kidal itu.. kedua orangtua saya tak kidal tapi semasa kecil memang saya kerap sama keluarga almarhum datuk, almarhum om dan seorang bibi saya yang kidal...
selain itu kalau dari masalah kesehatan memang waktu keehamilan ada masalah mungkin itu juga yang mempengaruhinya...

sebenarnya saya sangat suka menggambar, seni sastra dan musik tapi orangtua saya menghendaki saya untuk menjadi tenaga kesehatan itu sangat berat buat saya, awalnya saya juga nulis tangan kiri tapi ibupun mengajari sampai saa benar2 bertangan kanan...

saya kidal. Saya suka muzik. Saya mempunyai minat dari segi menari, menyanyi, menulis lirik dan menggubah lagu. saya ingin menulis lirik yang berkaitan dengan isu-isu kanak2, remaja, pasangan yang bercinta, pasangan yang bercerai, konflik yang berlaku antara rakan sebaya dan cerita legenda dari negara2 asia dan asia tenggara. semoga diri saya berjaya

Huhu..Banggalah Jugak Jadi Kidal..Tapi masalahnya,Saya Rasa tersinggunglah Jugak Apabila Kawan-kawan kat Sekolah cakap "Susahlah Hidup Ada Left-Handed Person.."Jadi nak Buat macam mana?Redha jerlah..Btw,

[#]Proud To Be A LEFT-HANDED!

Orang yang left handed ni creative taw..saya 70% left handed & sgt suka dgn figure..hihi

Saya juga org kidal...mnat melukis hehehe

saya pun kidal dulu time dlm tentera nasib baik ada di sediakan senjata untuk anggota kidal tp terhad hanya senjata aug styer je yg ada untuk penembak kidal tp tak banyak...

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top