Kenangan Ramadhan | Batalkah Puasa Tanpa Sahur?

aynora nur | 29 June, 2015,11:26 AM |

Berpuasa tanpa bersahur masih sah puasanya dan seseorang itu wajib meneruskan puasanya walaupun tidak sahur. Itu jawapan ringkas daripada Ustaz Azhar Idrus. Maksudnya bersahur itu sunat hukumnya.

Kenangan Ramadhan | Batalkah Puasa Tanpa Sahur?


Memang jelas antara berbuka puasa dan sahur ada perbezaan hukumnya. Berbuka puasa itu lebih utama kerana ia menandakan kita gembira meraikan kemenangan menunaikan rukun islam ketiga itu dari terbit fajar hingga matahari terbenam. (From sunrise to sunset). Walaupun berbuka sekadar dengan kurma dan air.

Jika dikatakan batal puasa tanpa makan sahur, tentu dalam sebulan ramai orang lelaki yang tak puasa. Sebabnya, ramai kenalan lelaki dalam hidup saya yang jarang bersahur. So, ingat ya kekawan. Tidak bersahur tidaklah membatalkan puasa. Cuma, bersahur itu sunnah Nabi Muhammad dan di dalam sahur ada keberkatan...

Haah...bercakap pasal sahur. Anda tentu ada kenangan demi kenangan ketika bersahur, kan? Saya pun banyak kenangan masa bersahur. Biasalah, bangun masa sahur kita tengah mamai. Emak suruh bangun makan sahur kita pun menonong (jalan terus) pergi ke toilet. Kemudian duduk bersila macam nak menghadap makanan. Bila dah kena jerit baru perasan yang kita duduk dalam toilet. Hihi...

Kalau bab masa sahur makanan masuk hidung jangan cakap la...banyak kali terjadi. Sebabnya, bangun tidur terus nak makan. Sepatutnya basuh muka dahulu, berus gigi barulah makan. Walau apa pun, itu semua pengajaran dan pengalaman yang indah bila dikenang.

Akhir kata, bersahurlah. Kerana, bersahur itu ada keberkatan di dalamnya.

Sebarkan bahagia...

#Inspirasi Wanita❤:
Segala sesuatu dalam hidup ini akan pergi dan tidak pernah lagi kembali, ;) :) kecuali DOA. Ia pergi dengan HARAPAN dan Ia kembali dengan REDHA dan KURNIA..

Aynora Nur seorang blogger part time di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis. • Daily PV : 35,000 - 45,000 Info lanjut di about me ...
 

USERS
0 Komen untuk "Kenangan Ramadhan | Batalkah Puasa Tanpa Sahur?"
DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

loading...
loading...
Back To Top