Aneka Resepi Kek Kukus Yang Lazat Dan Mudah

aynora nur | 13 November, 2015,11:30 AM |
Advertisement
>>> .... Nak Hias Rumah Macam Rumah Orang Kaya?? Klik Sini
>>> .... Halalkah Rezeki Anda?
>>> .... Formula Kurus Yang Orang Sibuk Nak Tahu! 
>>> .... Rahsia Sedekah Yang Membuka Pintu Rezeki. Klik Sini!!!


Aneka Resepi Kek Kukus Yang Lazat Dan Mudah - Kek Kukus antara resepi yang mudah disediakan dan bagus juga untuk melatih anda yang baru nak belajar buat kek. Tak adalah insiden kek hangit bila terlebih kukus berbanding membuat kek yang dibakar dalam oven..kan?

Kek kukus yang akan dikongsikan adalah koleksi daripada tukang masak yang handal-handal dalam dunia masakan kek Malaysia. Saya pilih kek-kek kukus yang mudah agar semua orang boleh mencubanya.


Aneka Resepi Kek Kukus Yang Lazat Dan Mudah
Kek coklat yang popular - ehsan Google

Bagi saya sendiri, membuat kek adalah pilihan terakhir yang ada dalam minat memasak saya. Saya memang tak gemar buat kek, jika nak makan pun pergi beli atau tempah saja. Memang tak ada bakat langsung. Tetapi, semua itu boleh dipelajari melalui banyak cara dan tempat. Dalam zaman sekarang ni, klik je, semua boleh didapati dari Google. Biasanya saya belajar buat kek atau resepi masakan yang lain melalui YouTube.

Aneka Resepi Kek Kukus Yang Lazat Dan Mudah


Resepi pertama adalah dari jintanmanis. Nama resepi pilihan pertama saya adalah Kek Coklat Moist Kukus yang gebu, lembap dan lazat. Ia menjadi pilihan ramai kerana rasanya yang lebih coklat. Siapa pun suka coklat terutamanya budak-budak, kan...

Resepi Kek Coklat Moist Kukus


Resepi Kek Coklat Moist ( Kukus)

(sumber resepi: rosmarlina@jintanmanis.com)


Bahan-bahanya

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko ( ros guna serbuk koko jenama van hauten)
3 biji telur
beberapa titik esen vanila

*Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.

Cara-caranya

1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko, baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.

2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.

3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.

4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan, Selamat Mencuba.


Resepi Kek Oren Blended Kukus 

(sumber: Raina Irdina MYR)


Seterusnya, kita sama-sama belajar buat kek kukus oren blended, tunggang terbalik pulak susunan nama resepinya...hihi, yang penting cara buatnya pun mudah.


Resepi Kek Oren Blended Kukus 


Bahan-bahan: (loyang 7”x7”)

1 biji buah oren sunkist
1 cawan butter cair- boleh guna minyak canola
1 cawan gula
3 biji telur- buang pusat telur nya
1 sudu besar serbuk penaik
2 cawan tepung gandum

Cara-cara:

1. Cuci buah, potong & buang biji serta urat-urat putih ditengah. Ambil kulit nya, buang yang warna putih.

2. Potong buah kecil-kecil. Masukkan buah & kulit nya sekali dalam blender bersama minyak, gula, telur & kisar hingga halus
3. Siap kisar, masukkan dalam bekas, bersama tepung & serbuk penaik yang telah diayak, sedikit demi sedikit. Kacau hingga sebati.
4. Kemudian masukkan dalam bekas yang telah digris & dilapik. Kukus selama 1 jam atau hingga masak.

5. Potong ikut saiz yang disukai.


Resepi Kek Lapis Kukus Cream Cheese

Sumber : Puan Yatie@Sinar Kehidupanku


Resepi kek lapis kukus cream cheese seterusnya adalah daripada blog citarasawan. Cheese...sedap, lebih-lebih lagi bila ia sedang panas dan meleleh. Yummy!! Hehe...Resepi berikut ni agak susah jugak, kena pelan-pelan belajar sampai boleh. Kalau fail juga, beli je yang dah siap...


Resepi Kek Lapis Kukus Cream Cheese


Bahan A
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum

Cara-cara:
Pukul cream cheese bersama gula hingga sebati.
Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum. Pukul lagi hingga licin dan tidak berketul. Ketepikan.

Bahan Kek
2 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1/4 sudu teh garam
1/2 cawan air panas didih
1/2 cawan susu segar / cair
1/2 cawan minyak jagung / masak
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar sebuk koko
1 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil baking powder

Loyang 8x8x3 (di alas dasar dan di gris)

Cara-cara:
1. Ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan baking soda. Ketepikan.
2. Pukul telur bersama gula sehingga kembang. Kemudian masukkan vanilla dan garam.
3. Masukkan air panas, susu dan minyak.
4. Setelah itu masukkan bahan yang diayak dan gaul sebati.
5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.
6. Tuang 1 bahagian adunan coklat, tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit dengan api sederhana hingga masak.
7. Kemudian tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula dengan aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
8. Akhir sekali tuang adunan coklat selebihnya, tutup dengan aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
9. Sejukkan dahulu sebelum di potong dan di hidangkan.

** untuk membuat 2 lapisan cream cheese, gandakan sukatannya.
** untuk membuat corak, ketepikan 2-3 sudu besar adunan cream cheese dan campurkan dengan 1 sudu kecil coklat emulco, masukkan ke dalam piping bag dan pipe mengikut corak yang di sukai..


Resepi Kek Pandan Kukus


Seterusnya saya kongsikan resepi kek kukus pandan. Tengok warnanya aje dah tahu kek kukus pandan ni memang sedap. Gebu, cantik dan lembap. Awesome!! Nak buat pun senang aje ni...meh kita cuba sama-sama..;))


Resepi Kek Pandan Kukus


Sumber asal: Safar-Khaadeem
Sumber rujukan: Ucu Bakery

Bahan-Bahan:
6 biji putih telur
2 cawan gula halus
6 biji kuning telur
1 cawan pati santan
1 cawan air daun pandan - perahan 6 helai daun pandan yang besar


Bahan diayak:
4 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bicarbonate soda


Cara Penyedian:

1- Pukul putih telur bersama gula halus sehingga betul2 kembang, masukkan kuning telur dan pukul lagi.
2- Masukkan santan dan sari pandan, kacau rata.
3- Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit2 sampai habis sambil dikacau perlahan2 sehingga sebati.
4- Masukkan dalam loyang yang sesuai yang dilapik dengan kertas minyak terlebih dahulu.
5- Pastikan air kukusan mendidih dahulu ketika meletakkan adunan kek untuk dikukus.
6- Kukus menggunakan api sederhana lebih kurang 45 minit atau sehingga betul2 masak.
Nota penting:
Jangan lupa tutup adunan kek dengan aluminium foil sebelum dikukus.:))


Resepi Kek Sarang Semut Kukus


Resepi kek sarang semut kukus di bawah ini saya ambil daripada blog masakan dan saya ubah suai sedikit mengikut citarasa saya. Kalau tak suka manis, kurangkan sukatan gulanya ya...Dan butter boleh gantikan dengan mentega dan begitulah sebaliknya. hihi...


Resepi Kek Sarang Semut Kukus
Ehsan: Google

Saya selalu jugak buat kek sarang semut kukus ni, adakala menjadi dan lembut gebus tetapi ada musimnya kuih yang saya buat semua failed! Haha...never mind, cuba hingga berjaya, kan...

Bahan - Bahan:

1 Cawan gula
1 Cawan Air Panas
2 Sudu Besar Mentega
4 Biji Telur Gred A
1 Cawan Susu Pekat
1 Cawan tepung gandum di ayak
2 sudu teh Soda Bikarbornat di ayak
1 sudu kecil baking powder
1 sudu teh Essen Vanilla

Cara Penyediaan:-

1) Goreng gula tanpa minyak dengan api dapur sederhana kecil, sehingga cair.
2) Masukkan air panas, gaulkan sehingga sebati sekiranya masih ada sisa sisa gula yang belum cair.
3) Masukkan mentega, dan gaul sebati. Tutup api dan biarkan seketika.
4) Pukul telur hingga kembang
5) Kemudian masukkan susu pekat. Pukul hingga sebati.
6)Masukkan tepung, baking powder dan soda bikarbonat yang telah diayak tadi. Pukul hingga sebati.
7) Masukkan esen vanilla dan kacau hingga sebati.
8) Kemudian masukkan gula hangus tadi ke dalam bancuhan tepung dan gaul sebati.
9) Perap adunan ini slama 3-4 jam (bertutup) bagi mendapatkan sarang yang cantik.
10) Bakar selama 60minit dengan suhu 160'c atau kukus selama 1 jam 45 minit.

Nota:
:: Kalau tak ada mixer, boleh guna blender.
:: Kalau tak ada Oven, Boleh Kukus selama 1 jam 45 minit.
:: Jangan lupa sapukan mentega & letak kertas minyak pada bekas yang di gunakan untuk bakar atau kukus.


Resepi Kek Pelangi Kukus Yang Lembap

Oleh: Azie Kitchen

Di bawah ini rupa kek kukus pelangi yang saya kongsikan dari blog Azie Kitchen. Nampak sedap sangat, kan?


Resepi Kek Kukus Pelangi Yang Lembap


Rupa-rupanya nak buat kek kukus pelangi tidaklah susah. Ikut arahan daripada cara membuatnya, jadilah pelangi tu...hihi


Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)
1 cawan mentega
¾ cawan gula kastor (guna 1/2 cawan aje tp tetap manis)
3 biji telur
¼ cawan susu pekat
¼ cawan serikaya
1½ cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu besar serbuk koko (tak guna pun)
1 sudu kecil esen vanila
2-3 sudu besar susu segar (saya guna 1 sb)
Sedikit pewarna yang disukai


Cara cara:
1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.

2. Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik. Bila sebati, bahagikan kepada 7. Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko.

3. Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.

Nota:
Untuk kek lebih lembut, tambah 2-3 sudu besar susu segar/cair. Ikut Noor, dia tak gunapun tapi kek tetap lembut. Saya guna 1 sudu besar jer susu segar.

>>> .... Nak Hias Rumah Macam Rumah Orang Kaya?? Klik Sini
>>> .... Halalkah Rezeki Anda?
>>> .... Formula Kurus Yang Orang Sibuk Nak Tahu! 
>>> .... Rahsia Sedekah Yang Membuka Pintu Rezeki. Klik Sini!!!

Terima kasih kerana membaca Aneka Resepi Kek Kukus Yang Lazat Dan Mudah di blog aynorablogs.com. Sekiranya ia bermanfaat dan anda suka untuk mencubanya, kongsikanlah dengan rakan-rakan yang lain.

Selamat mencuba.
Tag : Resepi
Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
2 Komen untuk "Aneka Resepi Kek Kukus Yang Lazat Dan Mudah"

Bila oven dah rosak, terpaksalah guna cara kukus je untuk buat kek.tq share resipi..

Ya, itulah alternatif yg terbaik. Yg penting boleh masak utk family..

DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top