Pasang Link Within Widget Jatuhkan Trafik Blog?

aynora nur | 05 September, 2016,9:23 AM |
Advertisement
Link within widget adalah widget yang saling mengaitkan entri dalam blog yang bila di pasang ia akan menunjukkan kaitan satu label atau tags antara satu entri dengan entri yang lain. Link within boleh di pasang secara percuma, boleh di modifikasi mengikut kesesuaian blog kita dan agak menarik juga untuk di letakkan di blog.

Namun, ada orang kata widget link within melambatkan loading blog dan menjatuhkan trafik blog. Betul ke?

Saya pernah memasang widget tersebut sudah lama dulu, dan sesekali saya akan buang dan pasang semula. Ikut mood. hihi...

Pasang Link Within Widget Jatuhkan Trafik Blog? 


Baru-baru ini saya pasang balik link within widget dalam blog. Sebab apa? Sebab saya nak buat kajian adakah benar ianya melambat proses loading blog? Adakah ia jatuhkan trafik ke blog? Mari kita semak...

Kalau berdasarkan analisis blogger.com, trafik blog jatuh pada 2 & 3 september (rujuk gambarajah di bawah) ketika saya pasang link within widget tersebut. Jadi saya simpulkan bahawa bila pasang link within widget trafik blog jatuh. Lagipun link within widget kurang tepat dalam mengaitkan label entri dalam blog. Ia kadangkala tidak menunjukkan apa yang sepatutnya berlaku, agak mengecewakan jugak la...


Kemudian, saya perasan blog jadi lambat loading bila pasang link within widget. Terutamanya bila kita buka blog dengan mobile.

Lagi satu, ia tidak responsive dengan gadget yang kita guna. Contohnya jika kita buka blog secara mobile, ia tidak berubah mengikut kecil atau besar saiz gadget tersebut.

Akhirnya saya ambil keputusan untuk uninstall link within widget dan kembali kepada related post yang bersesuaian dengan blog. Lagipun kita boleh pasang matched content ads by Google Adsense, (macam yang saya guna sekarang).


Cuba lihat print screen di atas. Tidak ada satu pun referring sites datangnya daripada link within widget. Gambar di atas adalah analisis sehari daripada blogger.com.

So, itulah sebabnya saya sekarang ni dah tak guna link within widget. Mengikut analisis di atas, ternyata link within banyak kekurangannya bagi saya, tetapi saya tidak pasti apakah pula pendapat anda? Terpulanglah jika ia sesuai dengan anda.

Selamat berblog!!


Aynora Nur adalah seorang penulis blog separuh masa, terlibat dalam bidang hartanah dan perkhidmatan – di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis • Entry kekal di blog • • Pakej mengikut bajet • Daily PV : 35,000 - 45,000 • Monthly PV : 1.1juta - 1.5juta. Info lanjut di about me ...
 
loading...
0 Komen untuk "Pasang Link Within Widget Jatuhkan Trafik Blog?"
DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Kisah 25 Filsuf Barat (MATLUTHFI)!! Harga cuma RM22.50 (Asal RM25.00)!

Buat Duit Blog
Back To Top