Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Apakah Punca Keguguran?

As-salam,

Apakah Punca Keguguran |  Tentu ramai antara kita mendengar kisah rakan-rakan atau ahli keluarga yang keguguran. Bukan rambut yang keguguran tetapi keguguran kandungan. Keguguran adalah proses keluarnya janin dari rahim yang terjadi akibat persalinan pramatang sebelum bayi mampu untuk hidup dan biasanya terjadi pada usia kehamilan sekitar 20 minggu. 

Bagaimana terjadinya keguguran? Dari data yang tersedia menyimpulkan bahawa antara 50 hingga 70 peratus keguguran yang terjadi pada trimester pertama disebabkan oleh kelainan kromosom yang terjadi semasa proses pembenihan. Hal ini biasanya sering terjadi disebabkan telur atau sperma yang masuk memiliki jumlah kromosom yang salah, akibatnya telur atau embrio yang dihasilkan tidak dapat berkembang dengan normal.

Makanan untuk wanita hamil


Walaupun setiap wanita hamil memiliki risiko keguguran, tetapi risiko tersebut akan lebih besar peratusnya kepada seseorang yang memiliki kencenderungan seperti berikut:

1. Masalah rahim atau serviks - memiliki kelainan tertentu pada rahim, keadaan rahim yang parah atau rahim yang lemah atau tidak normal (dikenal sebagai insufisiensi serviks) adalah berpeluang untuk keguguran. Hubungan antara fibroid rahim dan keguguran masih di anggap kontroversial, namun kebanyakan fibroid tidak menimbulkan masalah.

2. Penyakit kronik seperti diabetes tidak terkawal dan kelainan darah tertentu yang diwarisi

3. Usia seorang wanita yang lebih tua berisiko mengandung bayi dengan kelainan kromosom dan besar kemungkinannya untuk keguguran. Wanita yang hamil ketika usia 40 tahun ke atas berisiko keguguran dua kali ganda berbanding dengan wanita berusia 20-an.

4. Sejarah keguguran yang lampau - wanita yang memiliki dua atau lebih sejarah keguguran secara berturut-turut berkemungkinan mengalaminya sekali lagi.

5. Sejarah cacat lahir atau masalah genetik - jika anda, pasangan atau anggota keluarga memiliki kelainan genetik, pernah diidentifikasikan mempunyai masalah genetik pada kehamilan sebelumnya, atau pernah melahirkan anak dengan cacat lahir, anda akan berisiko lebih tinggi untuk keguguran pada kehamilan seterusnya.

6. Radiasi atau situasi persekitaran yang beracun - Faktor lain yang dapat menyebabkan seseorang berisiko keguguran adalah racun yang berada di persekitarannya. Beberapa bahan kimia seperti formaldehid, benzena, dan etilen oksida, atau bahan radiasi dianggap berbahaya untuk orang yang mengandung.

7. Merokok, minum alkohol, dan menggunakan dadah sepanjang kehamilan boleh meningkatkan risiko keguguran.

Wanita hamil jangan merokok


8. Ubat-ubatan - terdapat beberapa ubat yang jika digunakan dapat meningkatkan risiko keguguran. Penting bagi kita untuk meminta penjelasan kepada doktor jika diberikan beberapa ubat untuk diminum ketika hamil. Contohnya aspirin.

9. Risiko keguguran juga akan tinggi jika kita hamil kembali dalam waktu tiga bulan setelah melahirkan.

12. Obesiti - beberapa kajian menunjukkan adanya hubungan antara obesiti dan keguguran.

Sebagaimana disenaraikan di atas, perkara-perkara yang menyebabkan keguguran kehamilan adalah disebabkan faktor pemakanan, kesihatan dan juga persekitaran. Namun, kita hanya mampu merancang. Selebihnya Tuhan yang menentukan.

Doa adalah ubat duka yang paling berkesan. 

Sekadar perkongsian umum untuk semua, jaga diri dan kesihatan masing-masing. Happy reading!


Read More ....


Post a Comment

6 Comments

 1. hu hu hu...info yang sangat berguna dan boleh dijadikan panduan...

  ReplyDelete
  Replies
  1. dah baca? semoga sesiapa yang perlukan info, harap artikel ini membantu...

   Delete
 2. terima kasih utk info ^^

  selepas keguguran mcm ssh pula nk lekat lg .. sabar menanti *_*

  ReplyDelete
  Replies
  1. bersabarlah yana, yang pahit akan manis akhirnya!

   Delete
 3. TQ share info ni..Alhamdulillah ..setakat ni belum pernah mengalaminya lg..

  ReplyDelete
  Replies
  1. bersyukurlah mama3heroo, nasib orang berbeza. hanya ini yang boleh dibantu semoga kita berhati-hati sentiasa..

   Delete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close