Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Panduan Diet Atkins Peringkat Permulaan

Panduan Diet Atkins Peringkat Permulaan | Berikut adalah makanan yang dibenarkan di Fasa Pengenalan (Induksi) Diet Atkins. Makanan yang mempunyai karbohidrat, mengehadkan jumlah pengambilan kepada 20 gram karbohidrat bersih.


Klik imej untuk gambar lebih jelas


Makanan berprotein


Kebanyakan makanan berprotein seperti daging, makanan laut dan telur, mempunyai karbohidrat sedikit atau tiada langsung. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu diawasi. Semak tips ini pada makanan protein pada diet rendah karbohidrat untuk maklumat lanjut.

Sayur-sayuran


Sebahagian besar karbohidrat dalam diet datang daripada sayur-sayuran . Ia adalah penting untuk mengetahui kiraan karbohidrat daripada sayur-sayuran yang anda makan . Dua belas hingga 15 gram sehari ( tidak termasuk serat) harus datang daripada sayur-sayuran.

Keju


Kebanyakan keju mempunyai kurang daripada satu gram karbohidrat setiap auns, tetapi periksalah label dengan teliti, kerana ada juga kandungannya yang lebih . Mengikut Atkins,  membolehkan 3-4 auns setiap hari sebagai permulaan. Keju krim termasuk dalam diet ini, tetapi lebih baik bukan keju kotej , keju petani atau keju segar yang lain.

Lemak dan Minyak

Bagi mereka yang memulakan pelan diet Atkins diingatkan supaya tidak mencuba untuk melakukan diet versi rendah-lemak. Kandungan lemak yang mencukupi adalah penting untuk kejayaan diet. Atkins menasihatkan untuk mengambil makanan yang mengandungi lemak semulajadi yang seimbang, dan tiada lemak trans langsung dibenarkan. Berikut adalah beberapa perkara yang Atkins nasihatkan tentang lemak dan minyak:


1. Makan banyak ikan air sejuk dan makanan lain yang mengandungi omega -3 asid lemak (tetapi jika hamil ikuti garis panduan FDA tentang penggunaan ikan).

2. Minyak zaitun, terutamanya yang asli atau tambahan campuran - yang asli lagi bagus. 

3. Untuk kacau - menggoreng, canola, kacang tanah, dan minyak grapeseed adalah disyorkan, terutamanya jika "cold-pressed" atau "expeller- pressed". 

4. Elakkan jagung, soya, safflower dan minyak bunga matahari kecuali dalam jumlah yang kecil dan tidak dipanaskan (tiada jumlah yang tinggi omega-6 lemak tak tepu). Sekali lagi, minyak cold-pressed atau expeller-pressed adalah disyorkan. 
 
5. Apabila memilih mayonis, pastikan memilih mayonis yang penuh lemak, sebaik-baiknya menggunakan garis panduan di atas untuk jenis minyak digunakan. 

6. Apabila memilih kuah salad , peraturan yang sama digunakan dan lihat tambahan gula yang digunakan. 

7. Butter dan sumber-sumber lemak tepu ( contohnya kelapa) boleh diterima, tetapi sekali lagi harus dimakan seimbang dengan lemak lain . 

8. Jangan gunakan marjerin melainkan jika bebas trans- lemak.

Minuman


Air adalah minuman yang paling diutamakan. Atkins menasihati kita agar mengambil lapan gelas air sehari. Jika anda berasa lapar dan bukan pada waktu makan, cuba minum air dahulu sebab anda hanya mungkin dahaga. Air soda atau air berkarbonat dengan kandungan gula yang rendah pun boleh diambil.

Jangan minum apa-apa minuman dengan gula di dalamnya, termasuk jus dan cuka. Teh herba, atau kopi atau teh tanpa kafein adalah pilihan yang baik, walaupun sesetengah orang boleh terlepas minum kafein (anda perlu bereksperimen untuk melihat jika ia akan mencetuskan keinginan atau melambatkan penurunan berat badan ). Soda diet manis dengan sucralose (Splenda ) boleh diterima.

Makanan Tambahan Khas


Bagaimanapun, jumlah makanan harian dalam jumlah yang kecil boleh ditambah kandungan kaborhidrat:

~  2-3 sudu besar lemon atau jus limau
~  2-3 sudu besar krim berat atau satu auns krim masam
~  10-20 buah zaitun
~  Setengah biji buah avokado kecil
~  Makanan mudah dikawal karbohidrat, seperti bar snek karbohidrat rendah


Serat tambahan


Atkins mengesyorkan psyllium ( bahan utama dalam Metamucil dan makanan tambahan serat yang lain) dan flaks benih makanan untuk lebih banyak serat.

#Sumber

Read More ....


Post a Comment

3 Comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close