Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Motivasi Hidup Dan Mutiara Kata Indah

Motivasi Hidup Dan Mutiara Kata Indah. Hidup adalah sebuah perjalanan. Ia kadangkala membawa seribu pengajaran yang tak terjangkau dek akal tetapi kenyataannya ia memang berlaku. Sesekali hidup menemukan kita dengan peristiwa yang pelik tetapi kita tetap menjalaninya tanpa perlu banyak soal. Adakah kita begitu tegar mendepani dugaan demi dugaan hinggakan langkah nampak begitu yakin?

Tidakkah kita takut jatuh tersungkur bila tersadung pada onak dan duri? Itulah namanya keyakinan dan ketabahan yang tertanam dalam jiwa setelah kita belajar di sepanjang perjalanan kehidupan tersebut.

 

Motivasi Kehidupan


Benar.

Tinggalkanlah di dalam DOA tentang perkara yang kamu tidak mampu tangani. Allah kan ada untuk menyelesaikannya. Usah dipersoalkan dan berasa terkilan tentang sesuatu yang kamu tidak fahami. Biar Allah uruskannya untuk kamu.

Senyumlah. Teruskan senyummu. Tutuplah luka itu dengan tawa dan redha. Hatimu akan tenang jua pada akhirnya.

 

Ada ketika bila kita dianggap salah untuk bersuara, adalah lebih baik diam daripada menambah luka pada hati yang terasa! Diam bukan bererti takut, diam bukanlah kekalahan, diam juga bukan tanda pasrah menyerah. Diam itu tindakan orang bijak yang nampak kemungkinan yang terjadi jika dirinya terus bersuara. 

Dalam kehidupan terkadang kita bertemu orang yang salah untuk kita belajar mencari kebenaran. 

Bila tiba masa dan saat yang tepat, Allah hadirkan pula orang-orang yang baik di sekeliling kita agar kita pun boleh berubah menjadi baik. Allah datangkan orang yang baik agar kita pun sama melakukan kebaikan seperti mereka.
Kejarlah akhirat untuk hidup berkat, insyaa Allah dunia pun ikut mengejarmu. Jika kamu kejar dunia, akhirat semakin jauh darimu. 
Selalulah kita yakin bahawa benda yang baik-baik dalam kehidupan ini datangnya daripada Allah dan segala khilaf dan salah adalah kelemahan diri kita sebagai seorang insan.

Semoga sedikit coretan motivasi di atas dapat membimbing diri kita untuk lebih tabah dan yakin menjalani kehidupan yang penuh pancaroba ini. Hidup adalah sebuah ketidakpastian tetapi yang pasti dan benar adalah KEMATIAN!

#sebarkan bahagia...


Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close