Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Page RPM Iklan Adsense Mencecah $1.52

Aynorablogs.com - Page RPM Iklan Adsense Mencecah $1.52. Setengah jam sebelum itu iaitu sebelum print screen sempat dibuat, page RPM saya menunjukkan $1.56. Biasanya page RPM akaun adsense saya sekitar $0.45 atau adakala ia mengecil sehingga $0.25. Apakah yang dinamakan page RPM dalam iklan Adsense tu ya? RPM itu secara ringkasnya Revenue Per Mile.

Daripada sumber Google Adsesnse page RPM adalah,
Page revenue per thousand impressions (RPM) is calculated by dividing your estimated earnings by the number of page views you received, then multiplying by 1000. For example, if you earned an estimated $0.15 from 25 page views, then your page RPM would equal ($0.15 / 25) * 1000, or $6.00.
Baiklah.

Mari kita lihat angka random untuk dibuat contoh. Kalau akaun Adsense anda menerima RPM purata $5.00, jadi anda boleh jangka anda akan dapat $5.00 daripada 1000 impression. Kalau target anda nak buat $1000 sebulan income dari Google Adsense, anda secara kasarnya perlu ada 6,600 page views sehari.

6,600 page views sehari dibahagikan dengan 1,000 = 6.6 x $5 RPM bersamaan $33 sehari x 31 hari, maka dalam sebulan boleh dapat $1,023 income Adsense. Woww! Best tak? Kalau tukar rate Ringgit Malaysia pada kadar masa kini, boleh dapat hingga RM4,000++

Page RPM Iklan Adsense Mencecah $1.52
Pageview harian juga menentukan income Google Adsense anda

Page RPM Iklan Adsense Mencecah $1.52
Page RPM Iklan Adsense Mencecah $1.52

Bagaimana Meningkatkan RPM Google Adsense Anda?

Ada cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan page RPM anda. Yang utama adalah kekalkan kandungan yang berkualiti. Itu sangat penting. Jangan terlalu mengejar angka hingga anda lupa pentingnya kandungan blog yang bermutu. 

Selain itu, anda boleh letakkan iklan bergambar dan iklan teks Adsense di dalam blog/ website anda. Iklan teks mungkin agak klasik dan orang muda kurang sukakannya. Sebaliknya iklan bergambar amat sesuai untuk menarik minat golongan muda untuk klik iklan tersebut. Oleh itu, sebagai satu langkah bijak, letakkan kedua-dua jenis iklan tersebut.

Anda juga boleh memilih untuk meletakkan blok-blok iklan yang sesuai dan menjana income yang tinggi. Saiz blok iklan yang sangat sesuai adalah berbentuk Leaderboard (728 X 90). Ada sesetengah pengiklan menggunakan banner yang sesuai untuk sesuatu saiz sahaja. Jadi, sebagai alternatif, anda digalakkan memilih lain-lain blok iklan seperti:
  • Large Rectangle (336×280)
  • Medium Rectangle (300×250)
  • Wide Skyscraper (160×600) 
Semoga sedikit perkongsian di atas dapat memberikan gambaran kepada anda yang memiliki akaun Google Adsense supaya berusaha dengan lebih gigih meningkatkan page RPM di samping dapat menjana income berkali ganda.

#sebarkan info...Google Adsense 

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close