Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Doa Tetapkan Hati Dalam Iman

Doa Tetapkan Hati Dalam Iman - Pagi tadi hujan turun lagi. Sewaktu bangun tidur, dah dengar rintik hujan menimpa bumbung. Kemudian hujan jadi lebat. Selepas baca doa bangun tidur, terus baca doa bila hujan turun. Alhamdulillah sebab Allah panjangkan umur saya sehari lagi. Untuk sempat bertaubat dan terus berdoa. Anda bagaimana? Adakah kita serupa? Bumi yang ditimpa hujan pagi?

Kepada yang keluar awal pagi nak cari rezeki yang berkat, admin doakan anda semua dipermudahkan urusan dan dalam perlindungan Allah selalu.

Hari ini admin nak share satu doa yang amat penting diamalkan iaitu doa tetapkan hati dalam iman.


Doa Tetapkan Hati Dalam Imanرَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا وَهَبْ لَنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً


 إِنَّكَ أَنْتَ الْوَهَّابُ 
Dalam Rumi: 

Rabbanaa Laa Tuzigh Quluubanaa Ba’da Idz Hadaitanaa wa Hab Lana Min-Ladunka Rahmah
Innaka Antal-Wahhaab 

Ertinya: “Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami rahmat dari sisi Engkau; kerana sesungguhnya Engkau-lah Maha Pemberi (kurnia).” - (QS. Ali Imran: 7)

Allah berpesan sesiapa yang hatinya dijaga oleh Allah dengan hidayah, tiada seorang pun yang boleh menyesatkannya.

Bagaimana nak menjaga hati supaya taat dalam iman dan selalu kuat berpegang keyakinan kepadaNya? Mudah saja, kena selalu berdoa selepas solat, boleh berdoa dengan doa tetapkan hati dalam iman seperti di atas. Memohon supaya Allah tidak bolak balikkan hati kita.

Selain itu, jagalah pergaulan kita. Dekati ahli agama supaya hati dan iman sentiasa dibaja. Sesungguhnya kita adalah siapa yang kita dekati, kita adalah apa yang kita makan dan kita sendiri yang menentukan rezeki yang diperolehi itu halal atau sebaliknya.

Berdoalah untuk hati yang selalu kuat, supaya tetap dalam iman dan islam.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close