Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Perbaiki Solatmu Agar Allah Perbaiki Hidupmu

Aynorablogs.com - Perbaiki Solatmu Agar Allah Perbaiki Hidupmu. Inilah nasihat yang mampu saya berikan kepada diri sendiri dan rakan-rakan tersayang. Ada rakan yang mengeluh dengan hidupnya yang sentiasa tak cukup, ada orang bercerita pangkatnya tak naik-naik walau dah bekerja berpuluh tahun dan ada yang mengeluh kerana anak-anak tak mendengar kata. Begitulah contoh-contoh kerosakan yang berlaku dalam kehidupan seharian yang menjadikan semangat untuk hidup menjadi hambar.

Abdullah bin ‘Abbas –radhiyallahu ‘anhuma– menceritakan, suatu hari saya berada di belakang Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam. Beliau bersabda, “Nak, aku ajarkan kepadamu beberapa untai kalimat: Jagalah Allah, nescaya Dia akan menjagamu. Jagalah Allah, nescaya kau dapati Dia di hadapanmu. Jika engkau hendak meminta, mintalah kepada Allah, dan jika engkau hendak memohon pertolongan, mohonlah kepada Allah. Ketahuilah, seandainya seluruh umat bersatu untuk memberimu suatu keuntungan, maka hal itu tidak akan kamu peroleh selain dari apa yang telah Allah tetapkan untukmu. Dan andaipun mereka bersatu untuk melakukan sesuatu yang membahayakanmu, maka hal itu tidak akan membahayakanmu kecuali apa yang telah Allah tetapkan untuk dirimu. Pena telah diangkat dan lembaran-lembaran telah kering.” [Hadits Sahih riwatar Imam Tirmidzi, Imam Ahmad] ~ Sumber: likalulu.tumblr.com

Perbaiki Solatmu Agar Allah Perbaiki HidupmuPerbaiki Solatmu Agar Allah Perbaiki Hidupmu


Bgaimana nak perbaiki solat? Agar Allah perbaiki hidupmu?

Ingatlah duhai rakan dan sahabat, rumah kita yang duduki pun kita nak selesa, repair biar cantik dan selesa.. bila bocor kita tampal, bila perabut lusuh, kita ganti baru. Begitu juga dengan solat. Setelah sekian lama, dari kecil hingga besar.. takkan solat kita masih ditakuk lama. Tak berganjak langsung. Tiada perubahan dilakukan.. subhanallah.. mari saam-sama kita muhasabah diri..

Cara perbaiki solat yang anda mesti tahu;


1. Jagalah wudukmu, kerana wuduk dapat menggugurkan dosa. Ketika kita membasuh kedua tangan kita, kita telah menghapus dosa yang telah dilakukan oleh kedua tangan kita. Ketika membasuh kaki kita telah menghapus dosa yang dilakukan oleh kedua kaki kita. Begitu seterusnya.

2. Bersegera menunaikan solat apabila mendengar azan. Bukan lagi solat di akhir waktu. Usah berlengah lengah. Dahulukan Allah dalam segala hal, maka Allah akan mencukupkan masa buat kamu.

3. Jaga khusyuk dalam solat dengan memahami setiap maksud bacaan dalam solat. Apabila faham maksudnya, tentu fikiran kita lebih jelas kenapa kita solat dan mengikut rukun-rukunnya.

4. Menambah bacaan surah yang dibaca dalam solat. Jika sebelum ini kita hanya tahu baca surah 3 Qul, kini.. boleh lah ditambah dengan surah yang lebih panjang seperti surah Dhuha, Surah al Insyirah, Surah at Thariq dan banyak lagi.

5. Istiqamah dengan apa yang anda lakukan diatas. Iaitu sentiasa dalam wuduk, solat awal waktu, kaga khusyuk dalam solat dengan memahami maksud bacaan dalam solat dan jangan lupa untuk menambah baik surah-surah yang dibaca. Perbaiki solatmu, insyaa Allah, Allah akan perbaiki hidupmu.

Dari kesedihan kepada kebahagiaan. Dari kesuntukan masa diberi kan kelapangan, dari kekusutan diberikan cahaya ketenangan. Itu semua dapat datang daripada solat yang sempurna dan terjaga. Wallahua'lam.

Sumber rujukan:

1. Solat khusyuk

Read More ....


Post a Comment

2 Comments

  1. Terima kasih atas informasinya yang sangat penting izin shared buat belajar di rumah

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close