Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Cara Tingkatkan CTR Adsense Dengan Perletakan Iklan Yang Tepat

Cara Tingkatkan CTR Adsense Dengan Perletakan Iklan Yang Betul. CTR Google Adsense yang tinggi pun boleh mendatangkan hasil yang bagus kepada blogger. Cuma kena tahu caranya untuk meningkatkan CTR (Click Through Rate) iklan demi mencapai sasaran tersebut. 

Dalam artikel ringkas tentang Adsense ini, saya hanya menyentuh sedikit cara meningkatkan CTR iaitu dengan menempatkan iklan yang betul dengan saiz yang sesuai. Ini memang banyak digunapakai oleh blogger terkenal di luar sana untuk meningkatkan CTR. Caranya pun tak salah. Kalau guna cara salah takut nanti akaun anda di ban oleh pihak Google..
Cara Tingkatkan CTR Adsense Dengan Perletakan Iklan Yang Tepat
Gambar hiasan

CTR (Click Through Rate) adalah peratusan jumlah klik iklan dari jumlah tampilan/tayangan iklan. Maksudnya sebanyak mana pun iklan keluar, berapa ramai yang klik? Gitulah lebih kurang maksudnya..

Cara Tingkatkan CTR Adsense Dengan Perletakan Iklan Yang Tepat


Berikut ini adalah cadangan penempatan iklan yang tepat dan betul supaya mendapatkan CTR yang tinggi:
  • Di bawah judul postingan ukuran 300×250 atau 336×280
  • Di tengah postingan ukuran Responsive, 300×250 atau 336×280
  • Di bawah postingan ukuran 300×250 atau 336×280
  • Di sidebar ukuran 300×600, 300×250, atau 160×600
  • Di header ukuran Responsive atau 728×90

Gunakan kombinasi iklan jenis gambar, text, dan link unit. Google AdSense menyediakan 3 jenis iklan, iaitu iklan jenis gambar, text dan juga link unit. Gunakan kombinasi ketiganya supaya iklan yang muncul lebih bervariasi. Peluang untuk iklan anda di klik adalah lebih tinggi dan sekaligus meningkatkan CTR Adsense anda.


Google Adsense Heatmap


Nota: 
Dicadangkan oleh Google (sini), Google Adsense heatmap ini menunjukkan perletakan iklan terbaik untuk normal blog layout. Warna oren-pekat menunjukkan perletakan terbaik manakala yang berwarna cerah menunjukkan perletakkan iklan yang tidak digalakkan.

Untuk faktor dan cara lain tentang meningkatkan CTR Adsense anda, bolehlah rujuk blog Mas Sugeng  di sini.

Read More ....


Post a Comment

5 Comments

  1. Tahniah dengan pencapaian adsense. Moga lebih berjaya. Jaga-jaga dengan iklan float, pengalaman saya dengan iklan seperti itu amat merugikan. Sekadar info.

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close