Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa | Al-Hayyu

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa al Hayyu | Al-Hay ertinya Maha Hidup, iaitu sentiasa kekal hidupNya itu. Allah Al-Hayy, ertinya Allah yang Maha Hidup, kekal, tidak mati, tidak mengantuk, dan tidak tidur. Dia hidup dengan kesempurnaan dalam Zat-Nya, sifat-Nya, nama-nama-Nya, dan perbuatan-Nya. Dia-lah yang memiliki kehidupan secara mutlak, tidak tergantung, dan tidak dibatasi apa pun, sebagaimana kehidupan makhluk-Nya. Dia-lah sumber segala kehidupan yang hidup di alam semesta ini. Semua kehidupan makhluk tergantung kepada-Nya. ##sumber

Allah SWT memang yang berhak menerima puji-pujian atas segala kekuasaan dan kasih sayangnya. Selain DIA, memang tak layak mendapat puji-pujian. Maka berdoalah dengan asmaul husna al Hayyu ini demi mendapatkan apa yang kita harapkan, kemuliaan di dunia dan akhirat. Insyaa Allah.
Lagi satu, Allah Maha Mengabulkan dan memperkenankan doa hamba-hambaNya terutama mereka yang teraniaya dan dizalimi. Samada lambat atau cepat..
Berdoa Dengan Asmaul Husnaa | Al-Hayyu
Sesungguhnya Dia-lah Allah, Tuhan yang memiliki kebesaran dan kekuatan dalam menyempurnakan permohonan hambanya. Jadi, berdoa lah dengan bersungguh-sungguh agar Allah berasa belas dan kasihan akan kita, akan ketidakupayaan kita..


Digalakkan berdoa dengan asmaul husnaa dan berdoalah dengan ikhlas serta merendah diri serta mengikut sunnah yang diajarkan. Insyaa Allah doa-doa kita dimakbulkan. Nama-nama Allah yang 99 adalah nama yang mulia dan menunjukkan Allah SWT berkuasa atas sesuatu mengikut nama-namanya yang mulia itu.

Katakanlah: "Serulah Allah atau serulah Ar-Rahman. Dengan nama yang mana saja kamu seru, Dia mempunyai al asmaaul husna dan janganlah kamu mengeraskan suaramu dalam solat mu dan janganlah pula merendahkannya dan carilah jalan tengah di antara kedua itu".(Q.S. Al-Isra:110)

“Dialah Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Dia mempunyai Asmaul Husna (nama-nama yang baik).” – (Al-Quran, Surah Thaa-Haa : 8)

Apabila kita menyebut atau berdoa dengan asmaul husnaa, ia mempunyai pengaruh dan manfaat yang amat besar dan hebat sekali bagi pekerjaan yang sedang kita lakukan. Itulah sebabnya kita digalakkan berdoa dengan al asmaul husnaa ini.Cara-Cara berdoa dengan asmaul husnaa | Al Hayy


1) Baca ayat kalimah di bawah ini terlebih dahulu:

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa Al Baa'itsu

2) Kemudian baru di baca asmaul husnaa yang berikut:

Yaa Hayyu =  500 kali


Ertinya : Maha Hidup, iaitu sentiasa kekal hidupNya itu.

a) Ya Hayyu ( Maha Hidup ) - untuk mencapai kekuatan mental/ batiniah di dalam menjalani kehidupan, perbanyakkanlah zikir ini.

b) Apabila dibaca sebanyak 300,000 kali, Insyaallah akan terhindar dari penyakit.

c) Barangsiapa yang beriman dan membaca “Ya Hayyu” sebanyak 500 kali setiap selesai solat fardhu. Insya Allah ia akan diberi kedamaian dan akan hilang semua rasa tertekan dan kesulitan yang ia alami.
Ingatlah! Berdoa dengan yakin. Jangan main-main. Kerana Allah Maha Mengetahui yang nyata dan yang tersembunyi.

3) Kemudian setelah selesai membaca asmaul husnaa di atas, lalu teruskan membaca kalimah seperti di bawah ini:

Berdoa Dengan Asmaul Husnaa | Al Mu'iid


4) Akhir sekali berdoalah untuk perkara yang dihajati dengan penuh keyakinan, khusyuk dan tawadduk hanya kepada Allah. Allah Maha Mendengar doa hamba-hambaNya. Lakukan dengan penuh pengharapan dan keyakinan.

Berserahlah kepadaNya, bersabar menunggu doa-doa kita dimakbulkan. Pada masa yang tepat. Jangan pernah jemu memohon kepada Allah. Orang yang banyak berdoa adalah orang yang paling bijak. Fikirkanlah...

Semoga bermanfaat.

Nota:

Fadhilat nama-nama Allah jika diamalkan di atas adalah tanda kita meyakini Allah sahaja yang Maha Besar dan Berkuasa atas sesuatu. Hanya beriman kepada Allah. Jika fadhilat yang dituliskan tidak menjadi, hanya Allah Yang Maha Mengetahui asbab sesuatu itu.

Rujukan:

1. Himpunan ayat-ayat al-Quran dan Khasiat Bismillah, Surah al-Fatihah, ayatul Kursi, Surah al-Ikhlas dan Surah al-Qadr & Asmaul Husnaa - Muhfudli Sahli

2. Shafiqolbu.wordpress.com 

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close