Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Inilah 11 Gunung Terbaik Di Johor Untuk Pendaki Gunung

Cara Nak Pilih Gunung Terbaik Di Johor Untuk Para Pendaki Gunung. Inilah 11 Gunung Terbaik Di Johor Untuk Pendaki Gunung. Kalau nak daki gunung dalam Johor ni, ada banyak tempat yang boleh dicuba. Gunung-gunung di Johor pun cantik dan menghijau dan boleh dijadikan aktiviti berfaedah bersama rakan-rakan dan keluarga tersayang.


Dalam entri tentang gunung-gunung di Johor yang boleh di daki, kami senaraikan beberapa gunung terbaik buat tempat pendakian anda seterusnya. Semoga bermanfaat.

Cara Nak Pilih Gunung Terbaik Di Johor Untuk Pendaki Gunung
Pemandangan Gunung Pulai - sumber Google

Cara Nak Pilih Gunung Terbaik Di Johor Untuk Pendaki Gunung


Ada 11 gunung terbaik yang boleh didaki oleh peminat gunung ganang. Pendaki tegar boleh cuba daki gunung-gunung yang kami senaraikan di bawah:

11 Gunung Di Johor; 


1. Gunung Banang, Batu Pahat

Nama : Gunung Banang
Daerah: Batu Pahat, Johor
Koordinat: 1°48'44"N 102°56'6"E
Ketinggian: 1402 kaki / 432.38 meter

2. Gunung Bekok, Segamat


“Hutan Lipur Sungai Bantang Bekok ini mempunyai keluasan 400 hektar dan ketinggian Gunung Bekok 950 meter dari aras laut. Gunung Bekok merupakan sebuah gunung yang terdapat di negeri Johor, Malaysia. Tingginya 950 meter.

Terdapat Hutan Lipur Sungai Bantang Bekok yang mempunyai keluasan 400 hektar di kaki gunung tersebut.

3. Gunung Belumut, Kluang


Gunung Belumut, yang diterjemahkan secara literal sebagai gunung lumut dalam bahasa Inggeris, dikatakan telah mendapat namanya daripada berlakunya batu berlumut dan licin di kawasan itu.

Pada ketinggian lebih dari 1010 kaki di atas paras laut, ia adalah gunung tertinggi ketiga di negeri Johor selepas Gunung Ledang, juga dikenali sebagai Mt. Ophir (1276m) dan Gunung Besar (1035m).

Terletak kira-kira 30 kilometer jauhnya dari Bandar Kluang, gunung itu terletak di dalam hutan simpan berhampiran Felda Ulu Dengar, adalah destinasi trekking dan berkHemah yang terkenal kepada penduduk setempat di sekitar kawasan dan daerah sekitar.

4. Gunung Besar, Segamat


Gunung Besar yang terletak di Daerah Segamat, Johor, Malaysia mempunyai ketinggian setinggi 1035 meter (3,398 kaki). Gunung Besar terletak berhampiran dengan Gunung Cabang Tiga.

Gunung Besar
Location : Segamat, Johor
Coordinate : 2°31'13"N 103°8'53"E
Average Elevation : 3,398 ft. / 1,035 meter

5. Gunung Lambak, Kluang

Gunung Lambak ini mempunyai 2 puncak (twin peak) dan meskipun ianya diklasfikasikan sebagai gunung tetapi ketinggian puncak yang paling tinggi hanyalah setinggi 510 meter (1,673 kaki) daripada paras laut.

Dengan tinggi 510 meter, Gunung Lambak adalah laluan mendaki sederhana untuk pejalan kaki. Kira-kira 1.6km untuk mencapai puncak. Terdapat banyak laluan & jejak yang boleh anda pilih untuk mendaki. Jejak pertama adalah lebih mencabar tetapi ia akan menjimatkan lebih banyak masa & jejak yang lebih pendek, untuk pejalan kaki yang sesuai, ia akan mengambil masa 1 jam untuk sampai ke puncak. Walau bagaimanapun, jejak ke-2 lebih mudah & rileks tetapi laluan memakan masa lebih lama. Ia akan mengambil masa 1 jam & 20 minit untuk pejalan kaki yang sesuai untuk mencapai puncak jika mengambil laluan ke-2. Berhati-hati dengan, ia akan cuba mencuri makanan & barang-barang anda. Di bahagian atas anda akan kagum dengan pandangan yang sungguh indah.

6. Mount Ophir (Gunung Ledang), Tangkak


Gunung Ledang adalah gunung di Taman Negara Gunung Ledang yang terletak di Daerah Tangkak, Johor, Malaysia. Ia terletak di antara sempadan Muar dan Melaka. Berdiri pada 1,276 m (4,186 kaki), ia adalah gunung ke-64 tertinggi di Malaysia.

7. Gunung Muntahak, Kota Tinggi


Gunung Muntahak yang terletak di Kota Tinggi, Johor mempunyai ketinggian setinggi 713 meter (2,339 kaki). Gunung ini mempunyai banyak flora yang mempunyai nilai perubatan. Air Terjun Kota Tinggi berpunca dari gunung ini, di mana Sungai Pelepah Kanan yang membentuk air terjun tersebut mengalir turun dari Gunung ini. Sumber

8. Gunung Panti, Kota Tinggi


Gunung Panti yang terletak berhampiran dengan Kampung Lukut, Kota Tinggi, Johor dan hanya beberapa kilometer sebelum Resort Air Terjun Tinggi. Gunung Panti mempunyai ketinggian setinggi 456 meter (1,498 kaki). [+] More story about Gunung Panti 


9. Mount Pulai (Gunung Pulai), Pekan Nanas


Gunung Pulai adalah 654 meter tinggi Bukit berhampiran bandar Johor Bahru. Walaupun "Gunung" bermaksud "gunung atau gunung" dalam Bahasa Melayu, ia adalah teknikal tidak cukup tinggi untuk dianggap sebagai sebuah gunung. Ia mungkin dianggap sebagai sebuah gunung kerana ia adalah titik tinggi utama satu-satunya di rantau yang sebaliknya rata. Tapi apa yang membuatkan tempat ini istimewa kerana ia masih mengandungi perlindungan utama hutan hujan yang utama kerana ia merupakan kawasan tadahan air bagi berdekatan Johor Bahru dan Singapura, dan ia juga mempunyai air terjun yang menakjubkan. [+] More Info 


10. Gunung Tiong, Selai, Labis


Gunung Tiong yang berketinggian kira-kira 1,014 meter (3,328 kaki) dari paras laut (dpl). Ia merupakan gunung ketiga tertinggi di Johor dan terletak di timur TNER Selai.

Gunung Tiong ini pernah menjadi tumpuan pendaki dari sekitar Labis dan daerah berhampiran sahaja. Setelah taman negara itu dibuka kepada umum pada 2003, Gunung Tiong bagai dilupakan. Keadaan itu menyebabkan trek pendakian dari Kampung Selai Lama jarang dilalui dan semakin lama semakin semak serta tertutup.

11. Gunung Arong, Mersing


Cara Nak Pilih Gunung Terbaik Di Johor Untuk Pendaki Gunung

Terletak 17 km dari bandar Mersing melalui Jalan Mersing-Endau dan 151 km dari Bandaraya Johor Bahru. Hutan Lipur Gunung Arong terletak di dalam Hutan Simpan Gunung Arong , iaitu hutan dipterokarpa tanah pamah. Hutan lipur ini sesuai sebagai tempat berrekreasi sambil menikmati keindahan alam semula jadi. Selain itu, pengunjung dapat mengenali pelbagai jenis pokok di sini. Hutan Lipur ini boleh dikunjungi dengan menggunakan kenderaan sendiri atau kenderaan awam seperti bas dan teksi.

Inilah senarai gunung ganang yang sesuai didaki oleh pendaki amatur, taklah terlalu sukar untuk didaki. Ada pendaki yang terdiri daripada pelajar sekolah menengah dan guru-guru pengiring yang membuat aktiviti santai mendaki gunung ganang tersebut.

Jika anda mahu mendaki gunung yang kami senaraikan di atas, sila dapatkan kebenaran mendaki daripada penjaga/ pengawal gunung yang berkaitan. Nak mendaki pun kena dapatkan permit tau.. tak boleh pakai redah je..

Selamat beriadah kepada anda semua..

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close