Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Intermittent Fasting IF Dan Menu Ringkas Yang Boleh Dicuba!

Intermittent Fasting IF Dan Menu Ringkas Yang Boleh Disediakan - Biasa IF diamalkan pada tempoh 16:8, iaitu 16 jam puasa dan 8 jam boleh makan. Makan apa saja yang penting makanan seimbang lah.. namun dalam tempoh 16 jam puasa tu boleh minum air masak, kopi tanpa gula dan nescafe tanpa gula.

Di bawah ni adalah contoh jadual pemakanan yang boleh dijadikan panduan dalam tempoh IF anda.


Intermittent Fasting IF Dan Menu Ringkas Yang Boleh Dicuba!

Waktu boleh makan pula adalah daripada pukul 12:00 tengahari  hingga pukul 8 malam. Waktu ni anda boleh makan apa saja tetapi elakkan yang berminyak, manis-manis dan makanan kurang berkhasiat.

Intermittent Fasting IF Dan Menu Ringkas Yang Boleh Disediakan


Menu yang saya share adalah menu bergambar, sebagai rujukan dan manfaat kita bersama.

Intermittent Fasting IF Dan Menu Ringkas Yang Boleh Dicuba!Intermittent Fasting IF Dan Menu Ringkas Yang Boleh Dicuba!


Lihat gambar di bawah. Mudah kan nak disediakan. Telur separuh masak, blueberry, limau sunkist dan teh hijau. Boleh dicuba!

Berikutnya, wholemeal bread. Dengan salad dan tomato hancur. Potongan buah naga yang amat segar.Lagi satu, boleh juga sediakan menu ringkas seperti 2 biji telur rebus, strawberry, honey dew 2 hiris. Hmmm.. sedap jugak!!
Intermittent Fasting IF Dan Menu Ringkas Yang Boleh Dicuba!


Semoga perkongsian menu bergambar tentang IF dapat memberikan manfaat kepada pembaca blog ini dan mengamalkan untuk tubuh badan yang sihat. Lagi sihat lagi mudah nak berkerja dan beribadah. Tak gitu??

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close