Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Yang Baru Terkini 2019

Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Yang Baru. Kalau anda pekerja sektor awam, pasti anda amat beruntung kerana ada badan lembaga yang membolehkan anda membeli rumah dengan mudah dan syarat agak longgar. Maksudnya, dengan income yang diperolehi anda boleh dapat loan yang diluar kebiasaan bank-bank boleh beri. Rate pun cantik..

Jadual kelayakan pembiayaan ini berkuatkuasa pada 1 Januari 2017 dan boleh ikat tempoh bayaran balik sehingga ke 35 tahun tempohnya. Jadi, bayaran bulanan jadi kecil sikit bila tempoh bayaran balik dipanjangkan. Untuk info, sebelum ini kerajaan hanya membenarkan tempoh bayaran balik pinjaman setakat 30 tahun.

Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Yang Baru


Jadual kelayakan baru Pembiayaan Perumahan Sektor Awam adalah seperti dalam gambarajah di bawah.
Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Yang Baru Terkini 2019

Dari gaji minima sehingga gaji RM1,700, kakitangan kerajaan dah boleh ambil pinjaman perumahan sehingga RM200,000.

Kalau kakitangan swasta, kebanyakan Bank hanya dapat meluluskan rumah kos rendah atau sederhana rendah dengan tangga gaji RM1,700. Beruntunglah sesiapa yang kerja kerajaan. Bersyukurlah..

Gaji + elaun tetap RM5,000 pula, kelayakan pinjaman perumahan sehingga RM600,000.

Maksima kelayakan pinjaman perumahan kakitangan sektor awam adalah RM750,000. Iaitu bagi gaji + elaun tetap sehingga RM6,500 dan ke atas.

Elaun-elaun Yang Diambil Kira Dalam Pendapatan Bersih


Dimaklumkan bahawa pada 20 November 2017 LPPSA telah menetapkan penentuan kalayakan pembiayaan adalah berdasarkan kepada pengiraan potongan 80% dalam slip gaji dan gaji bersih (take home pay) tidak kurang daripada 20%.   

  Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Yang Baru Terkini 2019

Pembiayaam Pertama: Ansuran bulanan tidak melebihi 60% daripada gaji pokok dan elaun tetap, dan jumlah hutang tidak melebihi 80% daripada pendapatan bersih. Gaji bersih untuk semua peminjam sekurang-kurangnya 20% daripada pendapatan kasar.

Pembiayaan Kedua: Ansuran bulanan tidak melebihi 50% daripada gaji pokok dan elaun tetap, dan jumlah hutang tidak melebihi 80% daripada pendapatan bersih. Gaji bersih untuk semua peminjam sekurang-kurangnya 20% daripada pendapatan kasar.

Untuk keterangan lanjut bolehlah layari website www.lppsa.gov.my

Semoga bermanfaat.

Read More ....


Post a Comment

2 Comments

  1. untunglah pekerja kerajaan....

    salam kenalan dari blog oohsenyum.com

    nak tanya ini, sudi ke tukar link dengan blog oohsenyum? (bloglist) tingkatkan lagi views blog ini insy Allah. Kalau sudi beritahu ye di comment www.oohsenyum.com saya tunggu.terima kasih

    ReplyDelete
  2. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon! pinjaman peribadi kakitangan kerajaan 2019

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close