Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Syahdunya Ramadhan Bila Baca Pesanan Dan Peringatan Ustaz Ebit Lew Ini

Syahdunya Ramadhan Bila Baca Pesanan Dan Peringatan Ustaz Ebit Lew Ini. Mungkin dah banyak kali kita baca, kawan-kawan kongsikan.. dan ustaz-ustaz ceramah ketika kuliah maghrib dan sebagainya, tetapi jangan berhenti berkongsi benda dan nasihat-nasihat yang baik-baik. Bukan sahaja faedahnya kepada orang yang mendapat pengajaran sebaliknya pengajaran yang sebenar kepada diri sendiri. Setiap orang yang beriman mesti nak buat yang terbaik ketika ramadhan ini. Mana tahu ini ramadhan kita yang terakhir!!

Marilah kita nasihat menasihati hingga peringatan tersebut tertanam dalam diri kita. Hingga ia menjadi sebuah azam pula..

Dari perkongsian FB Ebit Lew, 
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2190981217686816&id=100003248760393

Syahdunya Ramadhan Bila Baca Pesanan Dan Peringatan Ustaz Ebit Lew Ini


Syahdunya Ramadhan Bila Baca Pesanan Dan Peringatan Ustaz Ebit Lew Ini


"Saya bisik pada bidadari saya...

Selamat menyambut Ramadhan sayang. Terima kaseh tau sebab sentiasa doakan abang. Syukur tak sabar esok malam dah tarawih. Tibalah saat Allah nak beri kita hadiah tak berhenti-henti. Baiknya Allah..maha baik.. Dah terasa sejuk dan tenang Ramadhan. Ya Allah terima kaseh.

Bidadari saya sebak..

dia kata terima kaseh abang sayang dan bimbing saya selama ini...dia cium tangan..sebak rasa..kita cuma orang biasa dan bukan sesiapa tapi dia pilih kita lagi..untuk bersama dalam bulan Ramadhan. Kenal dan sebut namaNya..

Peluk cium anak-anak. Selamat menyambut bulan yang dinantikan anak-anak ayah..anak mencelah ayah. Bestnya kalau kita lapar kerana Allah. Sebab Allah sangat baikkan ayah? Dia bagi semua. Bestnya kita dapat belajar sayang pada orang miskin dan anak yatim. Teringat Nabi saw lapar dan susah demi agama sampai pada kita..bestnya dapat buka puasa ramai-ramai..

Ya Allah.... Malam Ramadhan saat pintu langit dibuka. Doa dimakbulkan oleh Allah. Pintu syurga dibuka. Pintu neraka ditutup. Syaitan diikat. Kita semua ingin diampunkan oleh Allah. Rezeki orang beriman bertambah. Terima Kaseh Allah

Doa kita makbul...Doa itu ajaib..

● 2 waktu jangan terlepas berdoa. Kejut isteri dan anak-anak bersahur. Kerana sahur itu berkat.

Selepas itu ajak semuanya solat tahajud 2 rakaat. Doa panjang-panjang. Doa dari hati dengan rendah diri dan faham apa yang di doakan.

Solat Subuh berjemaah di masjid dan pastikan jaga solat Fardhu sepanjang hari.

Baca Al-Quran sama-sama. Setiap ayat kita baca mak ayah kita akan naik tingkat demi tingkat dalam syurga. Tempat terakhir mak ayah kita ialah tempat terakhir bacaan Al-Quran kita. 

Hadiahkanlah syurga paling tinggi buat mak ayah. Dalam syurga, Mak ayah kita diberi mahkota yang bercahaya dan pakaian yang lebih mahal dari dunia. Bila ditanya kenapa kami diberi pakaian ini. Diberitahu ini kerana bacaan Al-Quran anak kamu. Bawalah isteri dan anak-anak sama-sama baca Al-Quran.

1 hari 1 juz.

Baca Al-Quran sebelum Subuh. Jikalau orang tahu nilai baca al-Quran sebelum Subuh. Rasanya..Kesannya..Allahuakbar.

● Keduanya jangan lupa banyak berdoa terutama sebelum berbuka. Sebelum masuk waktu Maghrib. Doalah panjang-panjang. Mintalah apapun. Allah pasti kabulkan. Teringat semasa di sebuah masjid berbuka puasa. Ribuan orang berbuka puasa. Kami beberapa dulang orang Malaysia. Biasanya sebelum berbuka lebih kurang 15 minit kami berdoa bersama-sama sehingga berbuka puasa. Doa ketika siang dan malam buka puasa makbul.

Alhamdulillah masih amalkan sehingga hari ini. Saya berdoa tapi sambil senyum-senyum sebab nampak makanan banyak. Budak-budak lagi. Tiba-tiba saya nampak jemaah dan pelajar Indonesia mereka cuma ada sedikit makanan dan kurma cuma 2 dulang. Mereka semuanya menangis semasa berdoa. sambil tersedu-sedu.

Malamnya saya tanya pada mereka kenapa menangis. Jawab mereka syukur dengan nikmat Allah dan teringatkan Nabi saw dan keluarga Nabi saw lapar demi kerana Allah dan sehingga jadi sebab kita semua dapat Islam. Kami menangis bersama-sama.

Hargailah Islam ini dan Sunnah Nabi saw - ebit lew #keluargasunnahOktober2019

Semoga kita semua memperoleh taufik dan hidayah Allah. Mendapat puasa yang mubarak.. aameen..

Read More ....


Post a Comment

1 Comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close