Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Antara Maghfirah Dan 'Afuww

Antara Maghfirah Dan 'Afuww. Salam ramadhan kareem kepada semua pembaca blog ini. Ketika artikel ini ditulis, kita sudah memasuki fasa kedua di bulan ramadhan iaitu maghfirah iaitu pengampunan. Dalam fasa kedua ini, kita digalakkan mengamalkan satu doa yang juga selalu di baca oleh Nabi SAW ketika dalam bulan ramadhan ini.

Saling mengingatkan agar sentiasa basahkan lidah menyebut doa ini, doa yang memohon ampunan dan dihapuskan segala dosa-dosa kita terutamanya dalam bulan ramadhan yang mulia. Doa orang yang berpuasa tiada hijabnya, akan dimakbulkan oleh Allah SWT.

Antara Maghfirah Dan 'Afuww


Antara Maghfirah Dan 'Afuww


APAKAH PERBEZAAN ANTARA Maghfirah (مغفرة)
DAN ‘Afuww (عفو)?


Maghfirah: adalah untuk Allah memaafkan kamu atas dosa yang dilakukan, tetapi dosa itu masih didaftarkan pada kitab (buku catatan amal) kamu.  Maghfirah adalah pengampunan Allah atas dosa kamu tetapi pada Hari Penghakiman itu akan dituliskan pada catatan kamu, Allah akan bertanya kepadamu tetapi Dia tidak akan menghukum kamu kerana itu.

'Afuww: adalah untuk Allah memaafkan kamu atas dosa dan menghapusnya dari kitab kamu seolah-olah dosa itu tidak pernah  dilakukan. 'Afuww adalah pengampunan Allah atas dosa kamu, ia akan dihapuskan sepenuhnya dari rekod kamu dan Allah tidak akan bertanya kepadamu tentangnya pada Hari Penghakiman.

Inilah sebabnya mengapa Rasulullah SAW bersabda yg maksudnya, "ini adalah Do'a terbaik untuk dimohon pada Lailatul Qadr".


(اللهم انك عفو كريم تحب العفو فاعف عني)

 (H.R Ahmad, Ibn Majah, dan Tirmizi)


 “Ya Allah, Engkaulah Yang Maha Pengampun, dan Engkau suka memaafkan, maka ampunilah aku."


Oleh itu pastikan anda membaca do'a ini sepanjang masa dan seberapa banyak yang anda boleh.  Buatlah salah satu rutin harian anda terutama di bulan Ramadhan.

Bayangkan anda berdiri pada hari Penghakiman yang bertanggungjawab untuk perbuatan anda, dan anda tidak dijamin masuk ke Jannah.

Tiba-tiba anda mendapati banyaknya gunung-gunung Hasanat (ganjaran) dalam rekod anda.

Adakah anda tahu dari mana gunung-gunung hadiah ini datang?

Kerana ketika di dunia anda terus berkata: "Subhanallahi wa bihamdihi Subhanallahil 'Azim"

Junjungan Baginda Nabi Muhammad ﷺ bersabda, mafhumnya: "Dua kalimah yang ringan di lidah, berat timbangannya, ia dicintai oleh Ar-Rahman, (Yang Maha Pemurah):

 سبحان الله و بحمده,* *سبحان الله العظيم

Subhanallahi wa bihamdihi, Subhanallahil 'azim (Maha Suci Allah, dan Puji, Maha Suci Allah, Yang Agung) "- (Bukhari, Muslim)


Bayangkan berapa banyak ganjaran anda akan dapat jika anda berkongsi tazkirah ini dengan rakan-rakan anda dan mereka terus berzikir (Subhanallahi wa bihamdihi Subhanallahil 'Azim) kerana anda menuntun mereka untuk berbuat baik di bulan mulia yang pahalanya berlipat ganda.

(Nota: Ini bukan penulisan saya. Tidak diketahui siapa penulisnya kerana dikongsikan di media sosial. Namun, apa yang ditulis ini adalah tepat dan benar. Jom kongsi ilmu yg sedikit ini utk kita teruskan  membimbing dan membantu orang lain untuk berbuat baik.... IN SHAA ALLAH)

Jika bermanfaat, sila kongsikan dengan yang lain. Okay 👌👌

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close