Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Cara Makan Vitamin C Nurraysa Vita-C

Cara Makan Vitamin C Nurraysa Vita-C. Anda tak ambil vitamin C? Kenapa tak ambil? Sebab mahal? Tak de lah, ada je vitamin C yang murah dengan syarat beli dengan produk keluaran tempatan.. anugerah kesihatan anda dapat, harganya murah dan dalam tak sedar kita bantu produk lokal terutamanya produk muslim. Setuju??

Okay, since saya dah mula mengambil vitamin C dah lama, sejak tahun 2013 lagi tetapi ketika itu saya guna vitamin C yang dijual di farmasi. Harganya ada macam-macam, kalau nak mahal beli jenama terkenal. Kalau nak murah.. beli jenama yang kurang terkenal. Namun sejak pandemik covid-19 melanda seluruh dunia, penjagaan kesihatan dan ketahanan tubuh badan amatlah penting. Maka, saya beralih ke Vita C yang dikeluarkan oleh Nurraysa. Bila saya baca feedback, ia amatlah bagus untuk mengekalkan daya tahan tubuh ketika musim virus ni, saya makin jadi nak beli nak guna produk ini. Maka saya pun mulai jadi Dropship walau untuk guna dan makan sendiri, saya akan jimat banyak. Itu kelebihannya jadi dropship untuk pakai sendiri.


Cara Makan Vitamin C Nurraysa Vita-C 


Walau saya dah lama juga join Dropship Nurraysa, saya belum lagi membeli produknya, tetapi keahlian saya tetap valid. Sehinggalah minggu lepas saya order Vita C 5 botol, alhamdulillah dengan harga yang berbaloi. Dapat makan Vitamin C Vita C dengan konsisten sebab dah standby stok yang mencukupi. 

Cara nak makan Vita C Nurraysa? Mudah je..

Bagi orang dewasa : 2 biji sehari iaitu 1 biji sebelum sarapan, 1 biji sebelum tidur.

Bagi kanak-kanak : 

KANAK-KANAK (8-12 tahun : 1 biji sehari manakala 5-7 tahun : setengah biji sehari)

#kanak-kanak atas 5 tahun

Ibu mengandung juga boleh mengamalkan Nurraysa VitaC.

Kandungan bahan-bahan dalam vitamin C Vita C adalah diformulasi dengan campuran oren, madu dan kurma.

Kelebihan Vitamin C Nurraysa membantu meningkatkan imuniti badan, mengurangkan risiko jangkitan, tablet jenis kemam sesuai untuk seisi keluarga.

ADVERTISEMENT

Cara Makan Vitamin C Nurraysa Vita-C

Cara Makan Vitamin C Nurraysa Vita-C


Nak cuba Vita C? Klik pada link ini;


25 KEBAIKAN Vitamin CBadan kita memerlukan banyak vitamin C dari hujung rambut hingga hujung kaki kerana ia penting untuk tumbesaran dan untuk baiki sel.

1. Imunisasi 

Dos yang betul bagi Vitamin C melindungi badan dari jangkitan penyakit dan memelihara kesihatan tulang dan gigi. Ia juga meningkatkan keupayaan badan dalam merawat luka dan badan kita juga terpelihara dari bakteria, virus serta jangkitan.

Selain itu, ia diperlukan untuk bina kolagen, struktur protein penting dalam tisu penyambung. Vitamin C yang dimakan boleh bantu mempercepatkan penyembuhan luka, melindungi kulit dari dirosakkan oleh radikal bebas dan gelombang ultra ungu.

2. Demam Biasa

Mengurangkan simptom demam dan bertindak sebagai anti-histamin yang berkesan dengan mengurangkan kesan tidak baik dari demam seperti sakit-sakit badan, selsema dan kesakitan. Vitamin C juga mengawal alergi yang menyebabkan demam, mengurangkan paras histamin dan biasanya mempercepatkan baik demam.

3. Anti-oksida

Vitamin C adalah anti-oksida yang sangat hebat serta berkesan dalam melindungi badan dari radikal bebas yg memberi kesan tekanan oksidatif atau “sel karat” yang boleh menyebabkan kesan kesihatan yang tidak baik seperti atherosclerosis yang boleh menyebabkan sakit jantung dan strok.

4. Tekanan Darah Tinggi
Vitamin C boleh merendahkan tekanan darah tinggi dan mengurangkan risiko menghidap tekanan darah tinggi dan juga masalah kesihatan yang menyebabkan tekanan darah tinggi.

5. Saluran Darah

Vitamin C memastikan saluran darah mengembang dengan baik. Pengembangan yang baik ini dapat menjauhkan penyakit atherosclerosis, kolestrol tinggi, sakit jantung dan sakit dada.

6. Keracunan plumbum. 

Vitamin C membantu mengurangkan kadar plumbum dalam darah secara mendadak. Keracunan plumbum boleh menyebabkan masalah pembesaran terutamanya di kalangan kanak-kanak.

Ia menyebabkan masalah pembelajaran, IQ lemah dan tumbesaran terbantut di kalangan kanak-kanak. Orang dewasa pula akan mengalami kegagalan buah pinggang dan tekanan darah tinggi jika mempunyai keracunan plumbum.

7. Untuk Kurus

Vitamin C dan jus telah terbukti membantu untuk kurus dan mengekalkan berat yg ideal. Pakar pemakanan dan nutrisi biasanya memasukkan diet makanan tinggi Vitamin C dalam jadual pemakanan kerana terdapat kajian yang menunjukkan makanan yang tinggi dengan Vitamin C dapat mengurangkan berat badan.

Para doktor mendapati dengan makan makanan yang kaya vitamin C boleh merendahkan paras insulin, disamping menyimpan gula dan menukarkannya kepada lemak, insulin juga digunakan sebagai bahan bakar untuk mengurangkan berat badan.

8. Tekanan

Vitamin C membantu mengatasi tekanan dengan mengawal paras tekanan, hormon dan kortisol yang tinggi.

9. Katarak

Pupil mata kita memerlukan Vitamin C untuk berfungsi dengan baik. Kekurangan Vitamin C boleh menyebabkan katarak, di mana kanta mata menjadi lebih legap, punca kepada penglihatan kabur dan boleh jadi buta dikalangan orang dewasa.

Pengambilan dos Vitamin C yang tinggi boleh menghalang katarak dan meningkatkan aliran darah ke mata.

10. Barah

Ciri-ciri anti-oksida yang ada pada Vitamin C boleh melindungi sel dari kemusnahan DNA dan mutasi seterusnya mengelak dari barah untuk jangka masa panjang. Ia meningkatkan fungsi imunisasi dan mengelak sel barah tertentu terbentuk.

Ia juga mengurangkan risiko terkena semua jenis barah termasuk paru-paru, mulut, tekak, kolon/usus, perut dan esofagus. Vitamin C juga membantu penghasilan semula Vitamin E, salah satu antioksida yang sangat baik. Vitamin C bukanlah mengatasi terus sel barah sedia ada, tapi meningkatkan fungsi imun badan agar dapat melawan sel barah.


Nak cuba Vita C? Klik pada link ini;


11. Tenaga

Vitamin C mengimbangkan sistem dalam badan dalam apa jua keadaan. Ia membantu penghasilan dopamine dalam sistem saraf dan membantu fungsi adrenal dalam meningkatkan tenaga dalam badan.

12. Sakit Jantung

Vitamin C menghalang menghidap sakit jantung dengan menghalang radikal bebal dari merosakkan dinding arteri yang boleh menyebabkan pembentukan plak. Nutrien ini menyebabkan kolestrol teroksida, kolestrol boleh menyebabkan serangan jantung.

Masalah tekanan darah tinggi juga boleh diatasi dengan Vitamin C. Vitamin C terbukti adalah cara paling murah menghalang kita dari terkena sakit jantung dan strok.

13. Diabetes

Pesakit diabetes boleh mendapat manfaat dari Vitamin C kerana Vitamin C mengawal paras gula dan mengurangkan risiko diabetes dan memulihkan simptom sedia ada. Makan Vitamin C boleh menghalang glukosa dalam sel badan dan mengawal komplikasi diabetes.

14. Asma

Mereka yang mempunyai Vitamin C yang rendah mempunyai risiko terkena asma. Pengambilan Vitamin C yang tinggi dapat mengurangkan penghasilan histamin dalam badan yang menyebabkan keradangan.

15. Perlindungan dari matahari

Vitamin C melindungi kulit dari radikal bebas yang terhasil kerana kesan jemur pada cahaya matahari, pencemaran dan kesan merokok. Antioksida dalam Vitamin C melindungi kulit dari radiasi ultraungu dan kesan terdedah kepada cahaya matahari.

Vitamin C mengurangkan kesan sun burn disebabkan oleh radiasi ultra ungu dan seterusnya boleh menyebabkan barah kulit.

16. Penghasilan Kolagen

vitamin C membantu penghasilan kolagen dalam badan.

17. Penyembuhan Luka

Badan menggunakan Vitamin C untuk menggantikan tisu yang rosak lalu menyembuhkan luka dengan cepat. Luka yang lambat sembuh adalah tanda kekurangan Vitamin C. Vitamin C meningkatkan keanjalan kulit juga mempercepatkan pembentukan tisu bagi penyembuhan yang cepat.

18. Melindungi dari perubahan warna kulit

Vitamin C melindungi DNA dari tindakbalas fotokimia yang menyebabkan tumor, perubahan warna kulit dan beberapa jenis barah kulit. Ia juga mengelakkan penghasilan Pyrimidine dimers yang menjadi punca utama penghasilan melanoma(masalah kulit).

Vitamin C mencerahkan kulit berpunca dari masalah jeragat serta tompok-tompok penuaan, membantu kelihatan lebih muda dan kulit lebih lembut.

19. Memperbaiki tekstur kulit

Kolagen juga menghasilkan struktur saluran darah yang baik dan Vitamin C membantu sistem aliran darah. Saluran darah yang berada bawah kulit membawa oksigen dan nutrien yang menghasilkan kulit yang sihat. Tanpa nutrien yang cukup, kulit menjadi kasar dan kering. Krim yang mengandungi Vitamin C memperbaiki rupa dan tekstur kulit.

Ia juga meningkatkan pembentukan elastin yang menebalkan, melindungi dan memulihkan sel kulit. Kesan tebal pada sel mengekalkan kelembapan, tingkatkan aliran darah pada kulit dan menjadikan kulit lebih gebu.


Nak cuba Vita C? Klik pada link ini;


20. Meningkatkan Pertumbuhan Rambut

Pengambilan Vitamin C yang tidak cukup mungkin menjadi punca utama pelbagai masalah rambut. Kekurangan Vitamin C menyebabkan rambut kering dan bercabang (tanda tidak sihat pada rambut).

Radikal bebas terbentuk secara semulajadi apabila badan kita menukarkan makanan kepada glukosa untuk tenaga. Radikal bebas merosakkan rambut dengan menyebabkan ia nipis dan rapuh. Masalah ini akan mengganggu pertumbuhan rambut. Ciri-ciri antioksida pada rambut mengurangkan pembentukan radikal bebas dan mengurangkan kesannya kepada badan.

Mereka yang mengambil jumlah Vitamin C yang banyak mempunyai rambut yang sihat, kuat dan lebat.

21. Melawan Kelemumur

Folikel rambut sering tersumbat kerana kelemumur dan kulit kering yang mati. Ia boleh merosakkan folikel rambut jika tidak dirawat dan menghalang pertumbuhan rambut. Vitamin C membantu melawan bakteria atas kulit kepala.

Ia mengatasi masalah kelemumur dan membantu rambut untuk tumbuh dengan sihat. Ia juga mengelakkan kulit kepala dari gatal dan kering kerana Vitamin C ada ciri-ciri anti-viral.

22. Mengurangkan Keguguran Rambut

Vitamin C melawan kekurangan kelenjar adrenal. Ia penting untuk mengurangkan rambut gugur serta menggalakkan lebih banyak rambut tumbuh kerana kelenjar adrenal adalah punca untuk seimbangkan hormon.

23. Rambut yang lebat

Vitamin C membantu meningkatkan aliran darah dan menguatkan kapilari darah (penting bagi menghasilkan rambut yang kuat dan lebat)

24. Melawan Masalah Rambut

Vitamin C adalah nutrien penting merawat rambut rosak dan menangani masalah rambut. Vitamin C yang cukup boleh mengelakkan alopecia dan masalah botak bagi lelaki.

25. Mengelak dari Uban

Vitamin C bukan sahaja mengatasi rambut gugur malahan membantu untuk mengekalkan warna asal rambut dengan mengelakkan kesan penuaan pada rambut.

Sumber : https://m.facebook.com/AinNurRich/posts/667388996784538

Banyaknya manfaat yang kita boleh dapati dari Vitamin C ini, jika anda mahu mencuba Vitamin C yang amat sedap, campuran madu dan kurma, tak rugil jika anda mahu mengamalkan Vitamin C VITA C demi kesihatan dan kecantikan kulit anda.

Nak cuba Vita C? Klik pada link ini;

DROPSHIP WELCOME!!

NAK MAKAN VITA-C NURRAYSA 
SAMBIL JIMAT DUIT ANDA??
JOM JOIN DROPSHIP MACAM SAYA.
TAK PERLU SIMPAN STOK,
ADA ORDER SEMUA HQ URUSKAN!!
SENANG KAN? TAK SERABUT
NAK BUAT SEMUA..
MAKAN >>>>> SAMBIL JANA INCOME!!Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close