loading...

1001 Kelebihan Bayi Susu Ibu

aynora nur | 21 November, 2015,12:35 PM |

1001 Kelebihan Bayi Susu Ibu - Sebelum ini saya ada menulis dan berkongsi tentang tips penyusuan susu ibu kepada anda semua. Ada sesetengah tips yang ibu-ibu di Malaysia telah amalkan sejak sekian lama dan bagi ibu muda pula, ambillah tips yang diberikan sebagai rujukan. Mungkin anda pakar dalam bidang kerjaya anda namun kita semua ada kekurangannya pada sudut yang lain pula. Contohnya dalam hal membina keluarga yang bahagia dan berjaya.

Tahukah anda bahawa ibu-ibu yang menyusukan anak mereka lebih ceria dan cepat pulih daripada tempoh berpantang mereka. Emosi mereka lebih stabil. Kasih sayang antara ibu dan anak telah menyebabkan hubungan antara keduanya cepat serasi. Bayi yang menyusu susu ibu kurang meragam dan emosinya juga seimbang.


1001 Kelebihan Bayi Susu Ibu 1. Sistem imunisasi - Sistem imunisasi yang sangat baik berikutan kandungan susu ibu yang mempunyai antibodi dan vaksin yang baik untuk bayinya. Juga mengurangkan penyakit kanser pada zaman kanak-kanak bayi.

2. Tinggi IQ - Sejenis kolesterol dan jenis lemak lain di dalam susu ibu membantu pertumbuhan tisu saraf.

3. Mata - Penglihatannya lebih tajam.

4. Endokrin sistem - Mengurangkan kadar penyakit diabetes.

5. Mulut - Perkembangan otot muka yang lebih baik.

6. Lidah - Rasa susu ibu yang pelbagai membuatkan bayi mudah menyesuaikan diri bila mula makan makanan pepejal nanti. Bayi juga berasa seronok merasa susu ibu yang pelbagai berbanding susu formula yang sama sahaja rasanya sepanjang masa.

7. Kulit - Kurang mendapat alahan pada kulit

8. Sendi dan Otot - Kanak-kanak yang minum susu ibu kurang mendapat penyakit otot

9. Telinga - Kurang mendapat jangkitan pada telinga

10. Tekak - Kanak-kanak yang meminum susu ibu jarang dijangkiti penyakit Tonsillectomies

11. Saluran kencing - Kurang mendapat jangkitan pada saluran kencing.

12. Sistem pernafasan - Bayi-bayi yang menyusui susu ibu kurang mendapat jangkitan pernafasan, kurang nafas berbunyi, kurang selsema dan kurang preunomia.

13. Jantung - Bayi yang menyusui susu ibu mempunyai rendah kolesterol apabila dewasa kelak. Kadar degupan jantung juga lebih rendah pada bayi yang menyusui susu ibu dan mengurangkan kadar serangan jantung.

14. Usus - Kurang mendapat sembelit.

15. Appendiks - Kanak-kanak yang meminum susu ibu kurang terkena appendiks pada zaman kanak-kanaknya.

16. Buah Pinggang - Kandungan garam dan protein yang minimum memudahkan susu ibu dicerna oleh buah pinggang bayi.

17. Sistem penghadaman - Kurang mendapat cirit birit. Jika diberi susu ibu selama enam bulan atau lebih secara eksklusif, boleh mengurangkan risiko alergik pada makanan. Juga boleh mengurangkan penyakit ulcerative colitis apabila dewasa kelak.

Akhir sekali, saya berharap perkongsian di atas dapat memberikan manfaat yang besar kepada ibu bapa dalam memilih cara penyusuan yang paling sesuai untuk bayi anda. Samada menyusui bayi anda ataupun menggunakan susu formula, itu terpulang. Yang penting sayangi keluarga anda kerana peluang hanya datang sekali dalam hidup.

Buatlah pilihan yang menggembirakan ramai orang. Sebarkan bahagia.#Inspirasi Wanita❤:
Segala sesuatu dalam hidup ini akan pergi dan tidak pernah lagi kembali, ;) :) kecuali DOA. Ia pergi dengan HARAPAN dan Ia kembali dengan REDHA dan KURNIA..
Tag : Keluarga

Aynora Nur seorang blogger part time di Johor, Malaysia. Lulusan MBA. Aktif berblog sejak tahun 2010. Hubungi saya untuk Promosi produk dan servis. • Daily PV : 35,000 - 45,000 Info lanjut di about me ...
 

USERS
0 Komen untuk "1001 Kelebihan Bayi Susu Ibu "
DISCLAIMER: All content provided on this "Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner of Aynorablogs.Com – Inspirasi Wanita will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Back To Top