Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Cara Merawat Rambut Gugur

As-salam,

Kulit kepala yang selalu gatal mungkin disebabkan kelemumur ataupun kulit kepala kering. Jika selalu sangat berkeadaan begini, kita pasti rasa tidak selesa. Ini juga boleh menyebabkan rambut gugur kerana kurang virtamin untuk kesihatan rambut.Cara Merawat Rambut Gugur


1) Terdapat beberapa herba yang boleh digunakan seperti eclipta prostrate, lobak merah, badam dan butea frondosa. Semua kategori herba ini kaya dengan pelbagai nutrisi termasuk antioksidan dan antibakteria bagi menguatkan serta menggalakkan lagi pertumbuhan rambut.

2) Anda juga yang boleh melakukan transplan rambut untuk jalan paling mudah dan cepat. Namun sebaiknya, ia menjadi pilihan rawatan terakhir selagi kita boleh berusaha dengan cara lain. Ini kerana, walaupun melakukan rawatan transplan rambut, ia tetap tidak bertahan dan masalah sama akan berulang kembali.

3) Rawat rambut gugur dengan kulit buah tembikai - Selepas anda makan buah tembikai, jangan dibuang dulu kulitnya. Gunakanlah bahagian kulit tembikai itu dengan menggosokkannya pada kulit kepala anda. Kemudian biarkan ia meresap ke kulit kepala anda. Tunggu dalam 15 ke 30 minit dan cucilah sampai bersih. Kalau nak biarkannya semalaman pun boleh. Buat sebelum masuk tidur dan keesokannya baru cuci. Gunakan shower cap atau balut dengan kain supaya rambut tak rosak ketika tidur. Amalkan petua ni hanya sekali dalam seminggu sahaja. 

4) Cuci Rambut 3 kali seminggu - Cucilah rambut anda sekurang-kurangnya 3 kali dalam seminggu. Lebih afdhal, cucilah rambut anda pada waktu petang, sebaik sahaja anda pulang dari kerja. Selebihnya cucilah pada hujung minggu. Keringkan rambut secara semulajadi. Biarkan ia lepas bebas dan elakkan daripada membungkusnya dengan tuala.

5) Pilih Kain Tudung Berfabrik Lembut - Pilihlah fabrik lembut untuk tudung anda. Jangan pilih fabrik kapas, kerana kain tudung yang memerangkap haba tidak baik untuk kulit kepala dan rambut anda. Dengan cara memilih kain tudung yang bersesuaian, anda dapat mengurangkan keguguran rambut.

6) Sentiasa Merawat Rambut - Jika boleh sebulan sekali rawatlah rambut anda, periksa jika ada sel rambut mati atau hujung rambut yang terbelah. Jika anda membiarkannya, rambut akan menjadi lebih mudah gugur kerana tidak dirawat.

7) Jangan kerap bertukar syampu - Jika anda sudah selesa dengan satu syampu, kekalkanya. Dapatkan maklumat yang betul dan tepat mengenai cara mencuci dan membilas rambut dengan sempurna. Cucian bukan setakat mengurut syampu di rambut dan membilasnya sekali lalu sahaja. Setelah mencuci dengan sempurna, pastikan anda mengeringkannya dengan betul kerana rambut yang bersimpul-simpul juga menjadi sebab rambut mudah rosak. 

Namun begitu, berhati-hati menjaga rambut anda. Rambut memang mahkota wanita. Sepatutnya mahkota itu dijaga untuk yang berhak dan bersihkan rambut untuk kepuasan diri sendiri. Jangan kerap mewarna rambut kerana dibimbangi apabila tua nanti rambut sudah tidak berfungsi sebagai mahkota anda lagi!

Selamat membaca, happy reading & keep health!   


Read More ....


Post a Comment

1 Comments

  1. tq share info ini..m3h biasa akn mengalami keguguran rambut yg byk setiap kali apabila lepas bersalin. sehingga baby 5/6bln baru la ok..

    ReplyDelete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close