Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Menara Eiffel Lambang Kejayaan Gustave Eiffel

Menara Eiffel Lambang Kejayaan Gustave Eiffel  | Dinamakan sempena nama perancangnya Gustave Eiffel , menara Eiffel dalam sebutan Perancisnya "La Tour Eiffel" dan mempuyai gelaranya La dame de fer yang terletak di Champ de Mars , Paris ialah sebuah menara yang diperbuat daripada daripada komposit besi. Menara ini direka bentuk dengan kekisi bersilang untuk meminimumkan rintangan terhadap angin. Menara ini masih berdiri teguh sehingga sekarang walaupun kerja-kerja pembinaanya bermula pada tahun 1887 dan siap sepenuhnya pada tahun 1889 .

Dibina pada ketiggian 324 meter (1,063 kaki) bersamaan 81 bangunan berkembar yang dijadikan sebagai menara pemerhati dan penyiaran radio ini terkenal sebagai salah sebuah destinasi tempat pelancongan yang menjana ekonomi negara Perancis.Menara Eiffel adalah bangunan yang tertinggi dan paling menonjol di kota Paris dan dikenali di dunia sebagai simbol negara Perancis.

Fakta Menarik tentang Menara Eiffel;

 1. Kejayaan Eiffel mereka dan mendirikan Menara Eiffel manyebabkan beliau dikenali sebagai "ahli silap mata besi".
 2. Proses pembinaan menara ini dilakukan secara berperingkat-peringkat.
 3. Pembinaanya dibuat secara pasang siap, dianggarkan tujuh lubang ditebuk pada galang untuk menempatkan rivet bagi menyambungkan antara galang.
 4. Lif memang diperlukan untuk bangunan setinggi ini untuk mengangkut pelawat ke atas dan ke bawah. Tahukah anda semua lif Menara Eiffel ini jika dihitung jumlah kegunaan tahunannya adalah bersamaan dengan 2 setengah kali mengelilingi dunia atau lebih daripada 103,000 km.
 5. Menara ini bergoyang sedikit apabila hari berangin.Tetapi pada tahun 1999, kejadian ribut telah menyebabkan ia bergerak 13 sm dari kedudukan asalnya. Malah matahari juga boleh menyebabkan menara ini condong sehingga 18 sm.
 6. Menara besi ini juga diperlukan belaian. Ia dicat semula setiap 7 tahun, tetapi bukanlah sebarang cat yang digunakan. Selepas menjalani sesi perbincangan yang serius, warna tembaga dengan variasi 3 tona telah dipilih kerana kombinasi 3 warna yang berbeza ini dianggap berpadanan dengan warna lagit Paris.
 7. Sewaktu pembukaan rasmi Menara Eiffel, juruteranya "Gustave Eiffel" mendaki semua 1,710 anak tangga ke puncak menara untuk memacakkan sendiri bendera Perancis.

Read More ....


Post a Comment

2 Comments

 1. bercita2 nak ke sini satu hari nanti... itupun kalau ada rezeki...

  ReplyDelete
  Replies
  1. sama juga dgn saya. impian menjejakkan kaki ke sana memang ada

   Delete

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close