Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Khasiat Buah Naga Untuk Kesihatan

Khasiat Buah Naga Untuk Kesihatan - Buah naga banyak khasiatnya. Jika dilihat pada warna isinya yang merah atau pun putih, memang nyata ia memiliki khasiat yang banyak. Antaranya untuk kesihatan, bagi ibu hamil, untuk kecantikan, memperkuatkan tulang dan gigi, mencegah diabetes melitus, merawat kesihatan jantung, mata, kulit meningkatkan nafsu makan dan lainnya.

Khasiat Buah Naga Untuk Kesihatan 


Khasiat Buah Naga Untuk Kesihatan


Khasiat untuk ibu hamil


Buah naga memiliki kandungan yang baik untuk ibu hamil, buah naga untuk ibu hamil cukup penting peranannya. Buah yang memiliki kulit yang berwarna merah, dnegan isi yang berwarna putih serta bintik bintik hitam pada isinya tersebut ternyata memiliki kandungan yang di perlukan  oleh tubuh seseorang, termasuk untuk seorang ibu hamil. Berikut ini adalah beberapa kandungan yang terdapat di dalam buah naga yang memiliki manfaat baik untuk kesihatan tubuh ibu hamil.


Kandungan yang terdapat di dalam buah naga:


a) Buah naga kaya akan kandungan vitamin C
b) Karbohidrat folates
c) Karoten
d) Kalium
e) Zat besi
f) Posatium
g) Vitamin B1
h) Serat yang di perlukan oleh tubuh dan beberapa kandungan lainnya.

Buah naga untuk ibu hamil sangat baik kerana memiliki kandungan serat yang cukup, sehingga dapat megatasi masalah sembelit yang terjadi pada ibu hamil tersebut. Selain itu juga tidak kalah pentingnya kandungan karbohidra folates, dimana kandungan tersebut tentunya dapat menjaga kesihatan janin dan menghindari janin mengalami kecacatan seperti cacat system saraf otak.
 

Khasiat untuk kecantikan


Buah naga kaya akan vitamin C yang dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Buah naga yang dikeringkan terbukti mengandung 10 kali lebih banyak vitamin C yang dibutuhkan tubuh. Buah naga ampuh menurunkan kolesterol karena kandungan vitamin B3 atau niasin di dalamnya. Vitamin ini juga mampu membuat kulit terlihat halus dan bercahaya secara alami dari dalam.

Khasiat untuk memperkuat tulang & gigi


Mineral yang terkandung dalam buah naga adalah fosfor dan kalsium. Keduanya memiliki peran dalam pembentukan tulang, gigi, dan perkembangan sel.

Mencegah diabetis


Bagi penderita diabetes jenis 2, buah ini paling baik digunakan  untuk mengawal gula darah agar tetap seimbang.

Merawat kesihatan jantung dan mata


Bukan hanya Vitamin A yang diperlukan untuk menjaga mata agar tetap sihat. Karoten, juga bermanfaat atas kesihatan mata yang kita miliki. Didalam Buah Naga terdapat kandungan karoten yang sangat baik untuk mata bila kita memakannya.

Selain olahraga teratur pengambilan makanan sihat juga diperlukan untuk menjaga kesihatan jantung. Jika anda ingin tahu,  Buah Naga sesuai untuk jadi salah satu menu makanan sihat. Kandungan Vitamin C, B1, B2, dan B3 didalam Buah yang dipanggil Dragon Fruit ini sangat baik untuk kesehatan jantung anda.

Meningkatkan nafsu makan

Kandungan vitamin B12 membuat buah ini menjadi perangsang nafsu makan yang baik. Terutama bagi orang-orang yang sedang dalam masa penyembuhan, buah naga sangat dianjurkan untuk ikonsumsi. Vitamin B12 banyak terdapat pada dagingdan ikan, serta tumbuhan laut. Vitamin ini sangat jarang ditemukan dalam buah atapun sayuran. Dan berikut ini kami pilihkan berbagai jenis makanan yang mengandung sumber vitamin B12 atau Kobalamin.

Mencegah kanser


Buah naga merupakan sumber antioksidan yang baik untuk mencegah dari serangan radikal bebas yang menyebabkan kanser dan masalah kesihatan lainnya.


Diharap dengan perkongsian tentang khasiat buah naga untuk kesihatan di atas dapat memberikan kita variasi ilmu tentang buah-buahan yang terdapat di dalam dunia ini.


Sebarkan Bahagia:

Read More ....


Post a Comment

2 Comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

close