Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Diet Untuk Kehamilan Yang Sihat

Untuk proses kehamilan yang sihat, cara pemakanan ketika hamil perlulah dijaga. Ada perlunya untuk wanita hamil mengubah cara makan dan pemakanan agar sentiasa sihat sepanjang tempoh kehamilan.

Memandangkan anda kini sedang hamil, amat penting bagi anda makan secara sihat dan berdiet. Ini demi memastikan bahawa anda dan bayi dalam kandungan mendapat kesemua nutrien yang diperlukan.Diet Untuk Kehamilan Yang Sihat


Jika anda sedar bahawa cara pemakanan anda tidak begitu baik, inilah masanya untuk anda mula mengamalkan diet yang sihat dan seimbang. Hidangan harian anda mestilah merangkumi variasi makanan daripada empat kumpulan makanan berikut:

Buah-buahan dan sayur-sayuran: Anda boleh membelinya dalam bentuk segar, sejuk-beku, dalam tin, kering atau sebagai jus. Sasarkan untuk memakan lima hidangan dari kumpulan ini sehari. Baca mengenai cara untuk makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

Makanan berkanji: Ini termasuk nasi, roti, pasta dan kentang. Cubalah pilihan daripada bijian penuh.

Makanan yang kaya dengan protein: Ini termasuk daging dan ayam tanpa lemak, ikan, telur dan kekacang. Cuba sasarkan dua hidangan ikan seminggu termasuk ikan yang berminyak.

Produk tenusu: Ini termasuk susu, keju dan yogurt yang kaya dengan kalsium.

Semoga paparan tips makanan untuk kehamilan yang sihat di atas sedikit sebanyak membantu ibu-ibu muda yang baru pertama kali hamil. Awasi apa yang anda makan, insyaa Allah bayi dalam kandungan tidak mengalami masalah hingga hari kelahiran nanti.

#sebarkan info

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close