Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

9 Sebab Berat Badan Tidak Mahu Turun Bila Berdiet

9 Sebab Berat Badan Tidak Mahu Turun Bila Berdiet - Hah! Frust sangat kan bila berdiet bersungguh-sungguh tetapi berat badan masih ditakuk lama. Bila stress kita pun mengambil makanan berlebihan dan akhirnya diet entah ke mana sebaliknya berat badan makin bertambah!

Masalah utama kita adalah ketika melakukan program diet tersebut kita gagal mengawal ‘lapar mata’. Keadaan inilah yang menyebabkan berat badan anda statik pada jarum penimbang. Walau bagaimanapun, bukan hanya ‘lapar mata’ tetapi ada lagi masalah lain yang menyebabkan berat badan tidak turun. Ketahui 9 sebab berikut punca berat badan tak mahu turun bila berdiet:

9 Sebab Berat Badan Tidak Mahu Turun Bila Berdiet

9 Sebab Berat Badan Tidak Mahu Turun Bila Berdiet


DIET DENGAN JENIS DARAH

Diet mengikut jenis darah masih belum diuji secara klinikal. Ini kerana tidak semua yang mengamalnya berjaya dalam menurunkan berat badan. Anda perlu tahu, seseorang itu mempunyai keunikan masing-masing dan tidak semua diet sesuai untuk semua orang. Paling penting, lakukan diet yang seimbang dan ambillah zat gizi yang diperlukan oleh badan.

TIDAK PERNAH KENYANG

Jika anda makan dan tidak pernah kenyang, cubalah minum 1-2 gelas air putih sebelum makan. Ambillah makanan yang mengandungi serat yang banyak seperti buah dan sayur. Jangan lupa, pengambilan protein dan lemak yang cukup akan membuatkan anda merasa kenyang semasa makan.

PERCAYA BERAT BADAN TURUN DENGAN DIET BUAH 

Terlalu yakin bahawa berat badan boleh turun dengan buah atau jus buah sahaja? Sebenarnya, diet dengan jus buah tidak digalakkan terutamanya untuk jangka masa panjang. Lebih baik anda mengambil potongan buah berbanding jus.

Selain itu, buah juga hanya mengandungi karbohidrat, beberapa vitamin dan mineral. Sedangkan badan anda memerlukan zat gizi lain. Kekurangan satu zat gizi dalam jangka masa panjang boleh memberi kesan negatif pada kesihatan. Cukuplah dengan mengamalkan diet jus buah selama 1-2 hari sahaja.

GAGAL KAWAL ‘LAPAR MATA’

Anda mempunyai hobi ‘suka makan’ dan tidak mampu mengawal ‘lapar mata’. Biasanya, ‘lapar mata’ adalah orang yang suka mencari snek yang tinggi kalori dan berlemak. Walaupun snek diperlukan tetapi pilihlah snek yang sihat seperti buah, yogurt rendah lemak, salad dan sebagainya. Pastikan jadual makan sehari anda adalah 3 kali hidangan makan dengan 2 kali snek.

INGIN BERAT BADAN STABIL DENGAN CARA SINGKAT

Untuk menjaga berat badan agar tetap stabil, anda perlu berteraskan kepada diet dan senaman. Bahkan seseorang yang sudah mempunyai berat ideal tetapi dengan cara yang singkat – menyedut lemak (tidak melakukan diet dan senaman), boleh menyebabkan berat badan akan bertambah di kemudian hari. Jangan terlalu mengharap bahawa anda akan kekal langsing dengan diet segera.

BADAN TERASA BERAT MALAS LAKUKAN AKTIVITI FIZIKAL

Pastikan anda mengetahui berat ideal anda. Jika anda tergolong dalam berat badan ideal tetapi badan terasa ‘berat’, anda sebenarnya kurang melakukan senaman dan aktiviti fizikal. Lakukan regangan otot atau senaman ringan secara teratur pasti badan anda merasa lebih ringan dan segar sepanjang hari. Jadi perhatikan berat badan anda dengan ketinggian. Jika berat badan anda tidak ideal, anda perlu lakukan sesuatu.

SUKA MENGUNYAH TETAPI TAKUT GEMUK

Tidak salah mengunyah snek tetapi pilihlah snek yang sihat. Contohnya, gantikan kacang goreng dengan kacang rebus dan gantikan minuman berkalori dengan dengan air putih. Pastikan juga hidangan snek dalam sehari adalah 10% dari jumlah kalori dalam sehari.

TIADA MASA UNTUK BERSENAM

Apabila anda tidak mempunyai masa untuk bersenam, anda boleh memperbanyakkan aktiviti fizikal dalam sehari-hari. Contohnya, turun naik tangga dan elakkan daripada menggunakan lif di pejabat. Selain itu, apabila menonton televisyen, jangan sesekali menggunakan alat kawalan untuk menukar rancangan lain. Sebaliknya, cubalah berdiri, berjalan dan menekan butang televisyen untuk menggantikan rancangan lain.

SASARAN YANG TIDAK LOGIK

Kadang kala, sasaran yang anda letakkan dalam berdiet juga tidak logik. Ingin menurunkan 10 kilogram berat dalam masa satu bulan itu sangatlah mustahil. Jika anda berjaya melakukannya, anda pasti mengabaikan keperluan nutrisi pada tubuh. Ini berbahaya kerana kita perlu kurus secara sihat dan selamat. Pastikan sasaran anda adalah logik dan realistik.

Nah! Dah tahu sebab-sebab badan tak mahu turun ketika berdiet? Jadi, elakkan daripada mencipta masalah yang disebut di atas. Adakala kita bercita-cita untuk turunkan berat badan tetapi nafsu makan sukar dikawal. Betul tak? Kesimpulannya adalah displin tentang makanan, senaman dan diet. Biar semuanya seimbang dan berjalan secara natural.

Semoga anda mampu menurunkan berat badan!! 

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close