Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Makanan Yang Perlu Dielakkan Ketika Hamil

Makanan Yang Perlu Dielakkan Ketika Hamil - Artikel yang bermanfaat bagi wanita hamil. Artikel berkaitan makanan yang perlu dielakkan ketika hamil ini patut dijadikan rujukan penting. Perbanyakkan ilmu tentang kehamilan, insyaa Allah anda boleh melalui proses kehamilan dengan tenang dan berjaya.

Makanan yang perlu dielakkan ketika hamil antaranya kerang, keju, makanan mentah yang belum di masak dan banyak lagi. Baca butiran terperinci berkaitan makanan yang perlu dielakkan ketika hamil seperti di bawah.
Makanan Yang Perlu Dielakkan Ketika Hamil
Makanan Yang Perlu Dielakkan Ketika Hamil antaranya kerang.
Terutamanya kerang yang tidak direbus terlebih dahulu. Awas ya!
Terdapat beberapa jenis makanan yang perlu anda elakkan semasa hamil kerana ia boleh membahayakan bayi dalam kandungan.
  1. Kerang yang terdapat dalam laksa dan kway teow goreng sepatutnya direbus terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam makanan tersebut, tetapi anda perlu memberitahu penjual untuk tidak memasukkannya dalam makanan itu kerana anda tidak tahu sama ada ia dimasak dengan betul atau tidak. Baca lebih lanjut mengenai makan di gerai semasa hamil.
  2. Bahan-bahan dalam hidangan stimbot yang tidak masak sepenuhnya. Pastikan supnya dipanaskan hingga mendidih setiap kali bahan baru ditambah terutamanya kerang-kerangan, daging dan telur.
  3. Keju dengan kulit ari yang putih dan berkulat seperti Brie dan Camembert, dan keju berjaring biru seperti Stilton. Semua keju ini mungkin mengandungi listeria iaitu bakteria yang boleh membahayakan bayi anda.
  4. Pate, daging mentah atau kurang masak dan telur. Semua ini adalah sumber bakteria yang boleh membahayakan bayi anda. Apabila memasak daging atau telur, pastikan ia masak sepenuhnya. 
  5. Makanan laut mentah seperti tiram atau sushi.
  6. Ikan jerung, todak atau marlin. Ikan-ikan tersebut mengandungi raksa (merkuri) yang hadir secara semula jadi dalam jumlah yang tidak selamat. Tuna juga mengandungi raksa, oleh itu hadkan pengambilannya kepada tidak kurang daripada empat tin bersaiz sederhana atau dua stik segar seminggu.
  7. Hati dan produk hati (pate, sosej hati) perlu dielakkan kerana kesemuanya mungkin mengandungi sejumlah besar vitamin A jenis retinol. Terlalu banyak bahan ini boleh membahayakan bayi dalam kandungan.
  8. Kurangkan atau berhenti minum minuman beralkohol semasa hamil. Jika mau minum, jangan minum lebih daripada dua unit, sekali atau dua kali seminggu, dan jangan minum hingga mabuk.
  9. Hadkan juga pengambilan kafein kepada 200mg sehari. Itu bermakna dua cawan besar (mug) kopi segera atau empat cawan teh atau lima tin minuman kola sehari. Sebagai ganti, anda boleh ambil kopi atau kola nyahkafein.
#Sumber: {http://www.babycenter.com.my/a1029322/diet-untuk-kehamilan-yang-sihat#ixzz3xqcmhOeI}

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close