Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Motivasi Diri Dari Surah Al Insyirah

Motivasi Diri Dari Surah Al Insyirah. Sebagai manusia yang hidupnya penuh ranjau berduri, ada jatuh bangunnya, ada gelak dan airmata dan ada saatnya tak mampu bangkit semula, kita perlukan ubat untuk merawatnya. Kita perlukan motivasi untuk move on.

Dalam al Quran ada banyak nasihat dan kalimah Allah yang mengajarkan kita untuk terus berdiri teguh biarpun kiri dan kanan depan dan belakang dugaan mengasak kita.

Apakah satu surah yang sangat sesuai dijadikan motivasi diri untuk terus bertahan?

Motivasi Diri Dari Surah Al Insyirah


Ya.

Inilah surahnya iaitu surah al Insyirah. Surah ini adalah salah satu surah yang kita boleh jadikan sandaran untuk terus move on dan bertahan dalam pelbagai dugaan yang mendatang. Contohnya sekarang ni kita diduga dengan kenaikan harga barang, peluang pekerjaan yang semakin sukar, kegagalan dalam rumahtangga contohnya...ini semua dugaan yang memerlukan kesabaran yang tinggi.

Surah Al-Insyirah (bahasa Arab:الانشراح, "Kelapangan") adalah surah ke-94 dalam al-Qur'an. Surah ini terdiri dari 8 ayat dan termasuk golongan surah-surah Makkiyah serta diturunkan sesudah surah Ad-Dhuha.

Jadi...

Renungkanlah maksud dan pengertian surah al Insyirah itu.

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

1) Bukankah kami telah melapangkan bagimu, Dadamu (wahai Muhammad dengan mengisi petunjuk dan hidayah)
2) dan Kami telah meringankan daripadamu : Bebanmu (menyiarkan Islam)
3) Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan pelbagai kemudahan dalam melaksanakannya)
4) dan Kami telah meninggikan bagimu : sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)
5) Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan
6) Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan
7) Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh) maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain)

8) dan kepada Tuhanmu saja tempat engkau memohon. (apa yang engkau gemar dan ingini)
Motivasi Diri Dari Surah Al Insyirah
Motivasi Diri Dari Surah Al Insyirah

Bacaan surrah al Insyirah dalam rumi:


Alam nasyrah lakasodrak
wawatdokna ank kawidzrak
alladzi ank kadhodozohrak
warafa'naa lakawidzrak
fa'innama'al 'usriyusra
innama'al 'usriyusra
fa'izaa faraghtafansab
wa'ilaa rabbiqafarghab

Lihatlah...indahnya Allah berpesan. Betapa lembutnya Allah memujuk kita, memberikan perangsang..tetapkanlah kepercayaanmu..sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.., inilah motivasi yang sebenar-benarnya. Inilah ayat dari surah al Insyirah yang memberikan kita semangat untuk bangkit dan teruskan perjuangan hidup.

Janji ALLAH itu pasti. Dia tidak pernah mengecewakan hambanya yang berusaha, bekerja keras, berdoa, tawakkal dan kemudian redhalah..

Diulang lagi..., tiap-tiap kesusahan disertai kemudahan. Kemudian, setelah Engkau selesai dengan pekerjaanmu, perjuanganmu..., lakukan amal soleh, amal kebaikan yang lain pula. Jangan berputus asa, Allah tak suka mereka yang lemah semangat, berfikir negatif.

Bila dah siap semua itu, BERSERAHLAH.

Cantiknya motivasi yang Allah berikan dari surah al Insyirah ini. Jangan berharap pada manusia untuk menyelesaikan masalah kita, berdoalah kepada Allah untuk setiap keinginan dan cita-cita kita. Semoga usaha dan kerja yang kita lakukan mendapat redha Allah.

#motivasi diri untuk kita semua.. 

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close