Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Panduan Cara Elakkan Makanan Dijangkiti Bakteria Yang Anda Mesti Tahu

Panduan Cara Elakkan Makanan Dijangkiti Bakteria. Perkara ini mesti diambil berat dan ambil tahu oleh semua orang. Kita mesti jaga kesihatan diri dan keluarga kerana dalam zaman serba serbi cepat ini, banyak benda terutamanya makanan kita dicemari oleh pelbagai kuman dan bakteria jahat..

Diharap dengan perkongsian di bawah, kita semua lebih berhati-hati dalam mengendalikan penyediaan makanan untuk keluarga tersayang. Ibubapa perlu sentiasa update dengan ilmu dalam rumahtangga dari pelbagai sudut samada pemakanan, pemakaian, ilmu rohani dan sebagainya.

Panduan Cara Elakkan Makanan Dijangkiti Bakteria Yang Anda Mesti Tahu


Panduan Cara Elakkan Makanan Dijangkiti Bakteria Yang Anda Mesti Tahu

1. Sayuran yang dimakan mentah contoh taugeh.. daun kesum.. daun serai wangi dan lain-lain yang dibuat ulam... yakni tidak dimasak.. perlu direndam dengan air garam terlebih dahulu untuk mengelakkan daripada jangkitan virus e-coli.

2. Petua beli ayam segar, beli ayam pada waktu pagi kerana bakteria pada ayam masih sedikit...kalau beli pada waktu tengah hari.. pastikan balik ke rumah terus cuci dan masukkan ke dalam peti sejuk beku... sebelum dimasak.. ini untuk matikan bakteria... masak ayam dengan sempurna... kalau tak cukup masak.. bakteria tak mati dan akan aktif semula bila makanan itu sejuk.

3. Panaskan makanan setelah sejuk.. jangan makan makanan yang telah sejuk selama lebih 4 jam... perlu dipanaskan sampai mendidih.

4. Elakkan letak senduk nasi dalam periuk kerana pemegang senduk mungkin ada bakteria dari peluh ditangan kita...

5. Elakkan telur separuh masak sebab mengandungi banyak bakteria yang boleh mnyebabkan demam panas dan kekejangan otak.

6. Pastikan telur dibasuh sebelum digunakan.

7. Makanan sejuk beku seperti nuget... ayam.. daging burger perlu di goreng terus selepas dikeluarkan dari peti sejuk beku... jangan biar makanan berada pada suhu bilik.. kerana mengundang bakteria... pastikan goreng dalam minyak yang betul² panas.

8. Pastikan tukang masak bersih semua memasak sebab 95% penyakit berjangkit dalam rumah berpunca dari tukang masak.... itu sebab orang berniaga kena amik suntikan vaksin... untuk elak dijangkiti penyakit dan menyebarkan kepada orang lain.

9. Pastikan makanan dan minuman dalam tin di basuh dahulu sebelum digunakan untuk elakkan kencing tikus.

10. Jika makan dikedai.. pastikan basuh dan lap sudu yang nak digunakan terlebih dahulu... jangan gunakan sabun tongkol yang disediakan kedai makan... sebaiknya gunakan pencuci cecair dan tak salah kalau bawa kemana² pencuci tangan bersama kita.. sekarang banyak penyakit berjangkit berpunca dari makanan...

11. Khasnya ayam golek.. pastikn ayam itu panas... jangan beli kalau ayam sudah sejuk dan yang sudah siap potong...

12. Pastikan papan pencincang ayam daripada plastik... kalau kayu jangan makan sebab serbuk kayu mungkin melekat pada ayam dan daging yang dicincang.

13. Pastikan makanan yang dibungkus dengan polisterin perlu dilapikkan dengan plastik untuk elakkan pengaktifan sel² kanser yang terdapat pada polisterin

#info dari kelas pengendalian makanan

Kita hidup mahukan kesihatan yang baik, dapat keluarga yang bahagia dan sambil itu ada kesempatan untuk memperbaiki amalan baik yang diterima Allah. Oleh itu, pemakanan amat mempengaruhi apa yang akan jadi pada kita pada masa mendatang. Pilihlah makanan yang berkat dan halal. Ilmu dan panduan mengenai cara elakkan makanan daripada dijangkiti bakteria di atas sedikit sebanyak boleh membantu kita untuk bebas daripada masalah kesihatan yang tidak dijangka.

Selamat membaca. Semoga bermanfaat.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close