Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Tips Diet Mudah Tetapi Menyihatkan Di Bulan Ramadhan

Tips Diet Mudah Tetapi Menyihatkan Di Bulan Ramadhan. Banyak betul yang nak dibuat dalam bulan puasa ni, mana nak tambah amalan kebaikan, mana hasrat nak kuruskan badan, lepas tu sibuk nak hadam resepi yang bertimbun di Google.., macam-macam nak buat. Tapi yang pasti impian demi impian tu bagus untuk menjadikan kita lebih bersemangat walau adakalanya satu pun tak tercapai tangan..

Jom kita atur diet yang sihat di bulan Ramadhan demi kesihatan yang semakin baik sesudah bulan puasa nanti. Yang pastinya, melalui amalan tarawih juga cara terbaik untuk kuruskan badan. Pergerakan seluruh anggota badan, fizikal dan mental memang terbukti cara dan tips yang bagus dan semulajadi terutamanya kepada umat islam yang mengerjakan perkara sunat itu.

Tips Diet Mudah Tetapi Menyihatkan Di Bulan Ramadhan


Tips Diet Mudah Tetapi Menyihatkan Di Bulan Ramadhan
Menu cadangan waktu berbuka

Selain bertarawih, saya berikan juga tambahan tips kuruskan badan di bulan puasa dengan diet sihat.

1. Jangan skip/ ponteng bersahur

Sahur penting untuk bekalkan nutrisi, air dan tenaga untuk amalan berpuasa. Lagi-lagi dalam keadaan cuaca yang panas dan lembap di Malaysia.

2. Karbo Kompleks

Pastikan karbohidrat kompleks menjadi pilihan diet anda semasa bersahur. Kenapa? Karbohidrat kompleks bekalkan sumber tenaga yang lebih perlahan dan lebih mengenyangkan. Contoh sumber: Roti perang, nasi perang atau nasi putih yang ada serat dan rendah GI (glycemic indeks).

3. Target Kalori: dalam 500 kcal

Secara purata, target pengambilan kalori untuk hidangan sahur sepatutnya dalam lingkungan 500 kcal. Pastikan ada sumber protein dan karbohidrat berserat.

Contoh hidangan:

Segenggam nasi, lauk ayam, sayur dan air.
Roti perang 2 keping + sapu, tuna ikan dalam sos tomato (awas sos-sos biasa tinggi garam).
1 mangkuk cereal berserat + susu lemak rendah.

4. Protein yang bersih

Makanan berprotein seperti ayam dan ikan sangat mengenyangkan dan mengambil masa berjam untuk lalui proses penghadaman.

5. Elakkan Garam

Garam adalah penyerap atau penyimpan air. Ya betul ia penting untuk kurangkan dehidrasi semasa bersukan tapi dalam keadaan berpuasa, pengambilan sumber makanan bergaram seperti biskut, kicap, masakan bergoreng dan lain-lain lagi cepatkan dehidrasi dan akan buat anda cepat berasa haus.

6. Elak Kafein

Kafein dalam minuman seperti teh tarik, teh hijau, Nescafe, kopi, milo dan lain-lain adalah diuretik – kualiti yang memaksa badan buang air. Ini lagi mempercepatkan dehidrasi semasa berpuasa. Patutlah saya cepat haus bila berpuasa sebab waktu sahur minum nescafe atau milo. Haihh.. kena tukar cara ni..

7. Kenali kandungan kafein minuman

Air gas, teh dan coklat pun biasa mengandungi kafein. Kandungan kafein dalam setiap minuman berbeza-beza. Jadi kalau nak minum air coklat (contohnya) tidaklah menjadi masalah yang besar tapi kalau boleh, kurangkan kuantiti pengambilan.

8. Jangan minum banyak sangat!


Lagi banyak anda minum, lagi cepat badan akan membuangnya dan lagilah cepat anda anda berasa haus.
  • Sebagai panduan: Jumlah: 2-3 gelas sederhana dah cukup.
  • Suhu: Paling baik yang suam. Kalau yang ais pun boleh tapi pagi-pagi buta, badan agak terkejut dengan air ais.
  • Jenis? Kalau nak air manis pun, jangan lebihkan dari air kosong. Contoh: 1 gelas manis, 2 gelas air kosong.

Baiklah. Sambung sikit tentang diet yang seimbang dalam bulan puasa. Jenis makanan yang boleh diambil sepanjang bulan Ramadan tidak terhad kepada jenis makanan tertentu sahaja. Kebanyakan jenis makanan dibenarkan diambil dalam kuantiti yang tertentu. Bagi mengekalkan kesihatan yang baik, setiap individu itu perlu mengambil makanan dari setiap kumpulan makanan utama iaitu :

Nasi, roti, jenis-jenis mi, bijirin dan jenis-jenis ubian: sumber karbohidrat kompleks yang paling baik.

Kumpulan ini membekalkan, vitamin, mineral serat diet (dietary fiber) dan protein. Ia dapat membekalkan tenaga untuk fungsi tubuh dan aktiviti harian.


Ikan, ayam, daging, kacang dan kekacang: sumber protein yang baik.

Kumpulan ini juga kaya dengan vitamin B, zat besi dan zink. Kekacang dan kacang juga merupakan sumber serat diet. Protein penting untuk proses penyembuhan tisu dan pembinaan otot.

Susu dan hasil tenusu : sumber penting untuk kalsium.
Kalsium susu lebih mudah untuk diserap. Ia juga sumber protein yang baik.

Sayuran dan buah-buahan : sumber serat diet vitamin, mineral dan antioksidan yang baik.
Buah-buahan seperti jambu batu, kiwi dan sitrus merupakan sumber vitamin C yang baik. 

Pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran yang banyak amat berguna untuk mengelakkan penyakit seperti kanser, jantung dan pelbagai masalah kesihatan yang lain.

Lemak, minyak dan gula: keutamaan adalah untuk mengurangkan jenis lemak yang tepu (lemak yang keras pada suhu bilik) seperti minyak kelapa, lemak haiwan dan juga santan kelapa.

Ianya akan meninggalkan kesan yang tidak baik kepada paras kolesterol darah. Contoh lemak yang tidak tepu (lemak yang cair pada suhu bilik) adalah seperti minyak kanola, bunga matahari dan juga soya.

Walau bagaimanapun, pengambilan minyak masih penting kerana ianya adalah penyumbang tenaga (kalori) yang paling tinggi berbanding karbohidrat atau protein serta membekal asid lemak perlu dan berguna untuk penyerapan vitamin larut lemak. Gula pula hanya membekalkan karbohidrat ringkas tetapi tidak mempunyai nilai zat makanan yang lain. Setiap makanan di dalam kumpulan makanan yang sama akan mengandungi tahap kepadatan dan jenis nutrien (zat makanan) yang berbeza-beza. Oleh itu, pengambilan jenis-jenis makanan di dalam kumpulan tertentu perlu dipelbagaikan untuk membekalkan semua zat yang diperlukan dan mendapat manfaat yang sebaik mungkin. 

Bulan puasa atau tidak, cara pemakanan sihat adalah sama. Sajian hendaklah seimbang, kepelbagaian, dan kurang ketumpatan tenaga. Amalan ini seharusnya berpanjangan dan tidak hanya terbatas pada bulan Ramadan untuk mencapai badan yang lebih sihat. 

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close