Header Ads

Cabaran 7 Hari Tanpa Gula, Anda Sanggup??


Teruskan baca info dan tips terbaik ini.. Cabaran 7 Hari Tanpa Gula, Anda Sanggup??
Cabaran 7 Hari Tanpa Gula, Anda Sanggup?? Orang Malaysia memang kuat makan gula. Segala makanan mesti nak masuk gula, baru sedap katanya. Saya pun sama.. masak nasi goreng pun letak gula sikit sebagai perisa tambahan. Yang tukang makan pun suka je tak complaint. Hehe..

Mulai sekarang kena ubah lah jawabnya. Tak boleh sikit-sikit nak gula atau susu. Minum kopi tanpa susu atau gula. Mintaklah kopi pahit lepas ni. Tanpa gula. Haha..

Kalau sanggup sahut cabaran 7 hari tanpa gula, untuk step seterusnya dah mudah. Yang susah nak buang adalah penggunaan gula kita sehari-hari. Sehari kalau tanpa gula, boleh turun 1 kilo taw..

Cabaran 7 Hari Tanpa Gula, Anda Sanggup??


Apa nak kena buat dulu? Apa yang kena singkirkan dari jadual harian kita? Jom semak dan tengok senarai yang perlu disingkirkan dalam cabaran 7 hari tanpa gula.

Cabaran 7 Hari Tanpa Gula, Anda Sanggup??
Apa perlu disingkirkan?

1. Bahan pemanis
2. Gula pasir dan perang
3. Kordial sirap dan seumpamanya
4. Soda dan minuman berdiet
5. Sos segera
6. Koktails dan beer
7. Makanan segera dengan gula segera
8. Jus - samada buahan dan sayuran
9. Roti, beras dan pasta

Apa yang perlu dihadkan?

1. Coklat hitam
2. Buah-buahan kecuali berries
3. Sayuran bentuk buah seperti kentang, lobak dan kacang peas
4. Alkohol

Apa yang perlu diambil atau dimakan?

1. Air masak
2. Sayuran hijau yang berdaun
3. Lemak sihat seperti kekacang, minyak olive, avocado
4. Berries
5. Protein bersih seperti salmon segar, daging haiwan pemakan rumput.

Bermakna, nak buang gula dari senarai menu kita dalam seminggu, kena ambil air masak secukupnya mengikut keperluan badan kita.

Ada yang berani? Boleh ke tak dapat minum teh tarik dengan nasi lemak sambal pedas manis? Haha.. kita cuba sama-sama, jom!!

No comments

Boleh komen jika mahu, boleh LIKE jika suka. TERIMAKASIH.

Powered by Blogger.