Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Cara Memakai Topeng Muka Yang Betul

Cara Memakai Topeng Muka Yang Betul. Dalam keadaan suasana kesihatan seluruh dunia yang agak membimbangkan terutamanya bila muncul pandemik covid-19, kita kena jaga kesihatan masing-masing. Ikut peraturan menjaga kesihatan seperti disarankan oleh KKM. Kita tidak mahu wabak covid-19 berpanjangan menyerang penduduk dunia hinggakan banyak aktiviti yang terpaksa ditangguhkan.

Antara cara bagi mencegah wabak covid-19 dari terus merebak, kita mesti selalu membasuh tangan, memakai topeng muka jika perlu dan penjarakan minima 1 meter antara satu sama lain.


Cara Memakai Topeng Muka Yang Betul


Oleh kerana ramai yang baru terdedah dengan memakai topeng muka, ada antara kita mengenakan topeng muka dengan cara yang kurang betul.

Cara memakai topeng muka yang betul adalah seperti berikut;

Gambar Cara Memakai Topeng Muka Yang Betul

1. Bahagian atas menutup sehingga atas hidung

2. Bahagian bawah menutup bawah dagu

3. Ia melekap tanpa ada ruang di tepi muka

4. Basuh tangan selepas menyentuh topeng muka dan muka

5. Bahagian berwarna biru di bahagian luar.

Okay. Ikutilah peraturan yang betul cara memakai topeng muka. Anda mesti memakai topeng muka jika dan pada waktu yang amat perlu, contohnya di kawasan yang terlalu sesak dan padat. Tetapi jika di dalam kereta atau di kawasan yang lengang dan penjarakan sosial dapat dilakukan, tidak memakai topeng muka memang dibenarkan.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close