Aynorablogs | Berkongsi Informasi

Top Ads

Koleksi Doa-Doa Bila Dalam Kesulitan, Pertolongan Allah Pasti Sampai!

Koleksi Doa-Doa Bila Dalam Kesulitan, Pertolongan Allah Pasti Sampai!. Ya benar sekali, pertolongan Allah akan selalu datang terutama kepada golongan yang teraniaya. Larilah kemana pun si penzalim itu, Allah pasti membalas setiap perbuatan seadil-adilnya. Biar mereka tahu, perbuatan aniaya dan zalim terhadap sesama manusia mendatangkan keburukan yang bukan sedikit. Doa-doa orang yang teraniaya dan dizalimi tiada hijab, Allah sentiasa bersedia dengan pambalasanNya pada bila-bila masa.

Sebab itu, bagi orang yang dalam kesulitan dan teraniaya, ada doa-doa yang boleh diamalkan agar kita dapat keluar dari kesulitan tersebut.

Koleksi Doa-Doa Bila Dalam Kesulitan, Pertolongan Allah Pasti Sampai!


Koleksi Doa-Doa Bila Dalam KesulitanDi bawah ini adalah koleksi doa-doa bila dalam kesulitan, yang tidak menemui jalan keluar. Apabila kita langsung tidak tahu bagaimana nak menyelesaikan masalah yang datang bertimpa-timpa. Semoga Allah bantu kita dalam pelbagai sudut.
 

1. Doa Nabi Yunus AS


لَّا إِلَـٰهَ إِلَّا أَنتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنتُ مِنَ الظَّالِمِينَ


Maksudnya: 


“Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau! Sesungguhnya aku adalah daripada orang-orang yang menganiaya diri sendiri”. (Al-Anbiya’:87)


Doa  Nabi Yunus AS ini boleh diamalkan sebagai doa harian. Doa ini menunjukkan bertapa Allah sentiasa mendengar setiap rintihan hambaNya yang berada dalam kesusahan seperti mana diperlihatkan dalam kisah Nabi Yunus ditelan ikan nun.


2. Surah Al-Kahfi, Ayat 10


رَبَّنَا آتِنَا مِنْ لَدُنْكَ رَحْمَةً وَهَيِّئْ لَنَا مِنْ أَمْرِنَا رَشَدًا


Maksudnya, 


“…Ya Allah, berikanlah kepada kami rahmat dari sisiMu, dan sempurnakanlah bagi kami petunjuk yang lurus dalam urusan kami ini.”

(Al-Kahfi:10)


Difahamkan ayat ini bagus dibaca sebelum memulakan sesuatu dan berdoa kepada Allah agar dipermudahkan segala urusan.


3. Surah Al Baqarah, Ayat 225 (Ayat Kursi)


اللَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ ۚ لَا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌ ۚ لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ ۗ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ ۚ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلَّا بِمَا شَاءَ ۚ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ ۖ وَلَا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا ۚ وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ


Maksudnya, 


“Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhlukNya); tidak mengantuk dan tidak tidur. KepunyaanNya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafa’at di sisi Allah tanpa izinNya. Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendakiNya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar.”

(Al-Baqarah:225)


Ayat ini dalam sebuah hadits diriwayatkan oleh Ubay bin Ka’ab merupakan ayat paling mulia di dalam Al Qur’an. Kandungan ayat kursi bercerita tentang kekuasaan Allah yang mutlak dan Allah merupakan penguasa segalanya yang ada di alam semesta serta Allah tidak mengalami kesulitan sedikitpun dalam memeliharanya.


Ayat ini dikatakan sebagai ayat pelindung, jika kita amalkan ayat kursi dalam kehidupan kita, maka hidup akan menjadi lebih berkat dan sentiasa berada dalam lindungan Allah.


4. Surah Taha, Ayat 25-28 (Doa Nabi Musa)


رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي. وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي. وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي. يَفْقَهُوا قَوْلِي

Maksudnya, “Ya Tuhanku, lapangkan untukku dadaku. Dan mudahkanlah untuk urusanku. Dan lepaskan kekakuan dari lidahku. Agar mereka dapat dengan mudah mengerti perkataanku.”

(Taha:25-28)


Semoga koleksi doa-doa bila dalan kesulitan yang saya senaraikan di atas dapat dijadikan panduan buat kita semua terutamanya bila dugaan demi dugaan dan fitnah menyelubungi kehidupan. Insya Allah, bantuan Allah pasti sampai dalam keadaan yang tidak disangka-sangka.

Read More ....


Post a Comment

0 Comments

close